Register
A password will be e-mailed to you.

Az elhízás ma már népegészségügyi kérdés. A kövérségnek több oka van, és egy új kutatás szerint az elhízásban alvási szokásaink megváltozása is szerepet játszik.

Az elmúlt 100 évben az alvással töltött idő az átlagos 9 óráról alig 7 órára csökkent, és mivel az alvásnak szerepe van a súly- és étvágyszabályozó hormonok működésében, a világméretű elhízás egyik oka ez lehet. Szóval, ezek szerint, karcsúvá alhatjuk magunkat…? Egyes kutatók szerint: igen!

Hány óra alvás kell ahhoz, hogy karcsúak maradjunk?

Ha éjszakánként 7-9 órát alszunk, az elegendő lehet. 7 óránál kevesebb alvás 30%-kal növeli az elhízás veszélyét, és majd’ 2 és fél kiló pluszhoz vezet, átlagosan.

Egy kanadai kutatócsoport vezetője szerint: "Az utóbbi években sok fogyókúrás program vallott kudarcot hosszútávon. Ez arra sarkallta a kutatókat, hogy alaposabban megvizsgálják azokat a folyamatokat, amelyek a megváltozott anyagcseréhez és viselkedési mintákhoz köthetőek, és elhízáshoz vezetnek."

Az amerikaiak körében végzett kutatások egyik célja az volt, hogy megnézzék, van-e összefüggés az elhízás és az alvásidő csökkenése között. Kiderült, hogy az elmúlt 4 évtizedben az alvással töltött idő átlagosan 1,5-2 órát csökkent, azoknak a száma pedig, akik 7 óránál is kevesebbet alszanak, megduplázódott. Az elhízottak száma pedig ezzel párhuzamosan nőtt.
Mind a felnőttek, mind a gyermekek körében végzett kutatások kimutatták az összefüggést az elégtelen mennyiségű alvás és az elhízás között.

A kanadai kutatócsoport egy 6 évig tartó vizsgálat eredményeit foglalta most össze. 276, 21 és 64 év közötti felnőttet vizsgáltak, aszerint, hogy keveset (5-6 órát), elegendőt (7-8 órát), vagy pedig sokat (9-10 órát) alszanak.
Az eredmények azt hozták, hogy a 6 éves periódus alatt, amíg folyt a vizsgálat, a keveset alvók átlagban majdnem 2 kilót híztak. Az átlag alvókhoz képest a keveset alvók 35%-a, és meglepő módon, a sokat alvóknak a 25%-a is hízott, átlagban 5 és fél kilót!

Összességében tehát az derült ki, mind a keveset, mind a túl sokat alvók nagyobb elhízási kockázatnak vannak kitéve azokhoz képest, akik átlagban 7-8 órát alszanak. Tanulság? Állítsd be a vekkert, és aludd magad karcsúra!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.