Register
A password will be e-mailed to you.

<< Bevezető
<< előző rész: Sára

MIDŐN Jákob Ézsau bosszúja elől a szülői házból Mezopotámiába menekült, útközben egy alkalommal reá sötétedett, s az éjt szabad ég alatt kellett töltenie. Ez éjjelen különös látomása volt. Álmában látott egy létrát, mely a földet érinté, de melynek csúcsa az egekbe nyúlt; a létra csúcsán a szentek Szentjét, magát Istent pillantá meg, a létrán pedig angyalok jártak fel és alá. Jákob álmából felébredvén, elragadtatva kiáltott fel: +Valóban az Úr van e helyen!…” mily rettenetes e hely, nem más ez, mint Isten háza és az Ég kapuja.” (1Mózes 28)

A szentatyák, kik a folytonos elmélkedés által Szűz Mária minden vonását jól ismerték, eme homályos látomásban is ráismernek a boldogságos Szűzre, szerintük az égből földre nyúló létra s a Jákob által említett égi kapu a boldogságos Szüzet jelképezték. Amint Jákob létráján az égből angyalok szálltak a földre s a földről vissza az égbe, úgy, hogy ez a létra volt a híd az ég és a föld között, úgy valóban a Boldogságos Szűz volt Istentől arra kiválasztva, hogy összekapcsolja az eget a földdel. „Mária” – mondja szent Ágoston, „égi lépcsővé lett, általa szállott Isten a földre, hogy általa emelkedhessenek az emberek az égbe.” (Sermo 123)

Ugyancsak szent Ágoston mondja: „Ó, valóban dicső Mária alázatossága, mely által a paradicsom kapuja lett és az ég létrájává tétetett. Igen, Mária alázatossága lett az égi létra, melyen Isten a földre szállott.” (Sermo 208)

És damaszkuszi Szent János: „Az ácsnak a fia… a maga számára élő létrát faragott, melynek alsó foka a földön van, teteje pedig az égbe ér, ahol maga Isten támaszkodik reá, ennek a képét látta Jákob, ezen szállt alá maga az Isten a földre, s lett az emberek előtt láthatóvá.” (Oratio)

Szűz Mária tehát a mennyei létra, a mennyország ajtaja, az ég kapuja. Miért? Mert Ő szülte a világra az isteni Megváltót, s így általa nyílt meg az ég, s szállt a földre maga a mindenható Isten.

A bűnbeesés által megszakadt a jó viszony Isten és az ember között; Isten elzárta az eget az ember elől; s az ember, ki arra volt teremtve, hogy az ég lakójává legyen, mindjobban a föld porába süllyedt. Isten megígérte azonban a bűnbeesett embernek, hogy ez a menny nem fog örökre zárva maradni, hogy jönni fog oly idő is, midőn ismét meg fog nyílni az ég kapuja, és a föld porába süllyedt ember ismét felemelheti szemét az égre, mint jövő hazájára. Jákob pátriárka álma nem volt más, mint ezen isteni ígéret ábrázolása, Jákob álma Szűz Máriában megvalósult. Szűz Mária szavára: „íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint”, nyílt meg az ég, szállott Isten a földre, „és az Ige testté lőn”. Mária tehát az ég kapuja. Ő nyitotta meg a négyezer éven keresztül zárva tartott eget, általa hatolt ismét a földre a kegyelem fénye, a malaszt sugara. Mária által nyílt meg az ég. Ő volt az összekötő kapocs Isten és ember közt, őbenne békült ki Isten az emberrel.

Amint Szűz Mária által nyílt meg az ég s szállt földre maga a malasztnak forrása, Jézus Krisztus, úgy minden égi fény, malaszt, kegyelem szűz Mária által sugárzik a földre. Szűz Mária az ég kapuja, tehát minden, ami mennyeit, csak általa jöhet a földre. Innét magyarázhatók meg az egyházi imádságokban, énekekben előforduló szebbnél szebb kifejezések: mennyország ajtaja, ég ablaka, a fény ragyogó kapuja, a nagy király ajtaja, stb.

Minden kegyelem Szűz Mária által jön hozzánk, mert általa jött hozzánk a kegyelmek forrása: Jézus Krisztus. Ha mi az égből akarunk valamit: égi segítséget, áldást, vigaszt, Szűz Mária által megszerezhetjük, mert ő a mennyország ajtaja, ő a mennyei létra, minden csak általa jöhet az égből a földre.

Ezért mondja szent Bernát: „Legyünk arról meggyőződve, hogy tőle sugárzott reánk, ha van bennünk valami a reményből, a kegyelemből, az üdvösségből.” (Sermo 2 de Virgine Deipara)

Nekünk az isteni jóság könnyűvé tette az üdvözülést. Mit nem adtak volna a pátriárkák és próféták azért, ha már az ő idejükben megnyílt volna az ég kapuja, meglett volna az eget és a földet összekötő létra, vagy amint szent Proclus Szűz Máriát nevezi, az eget és a földet összekötő híd, melyen át Isten az emberekhez jött. (Summa aurea X,106)

A kegyelem és malaszt, mint láttuk, Szűz Mária által sugárzik ránk, s Isten Szűz Máriát anyánkká tette. A boldogságos Szűz, aki a mennyország ajtaja, létrája: a mi édes anyánk. Nem könnyű-e tehát nekünk üdvünket munkálni? Nem könnyű-e az isteni malasztra szert tennünk? Ha a földi anya nem ad gyermekének követ, ha az kenyeret kér, nem ad skorpiót, midőn az halért nyújtja kezét, akkor az égi anya még kevésbé fogja megtagadni tőlünk kérésünket. Forduljunk tehát bizalommal a boldogságos Szűzanyához, s ő, a menny kapuja, az egeket fogja megnyitni előttünk, az ég kincseit fogja ránk árasztani.

Ha látjuk, hogy nincs velünk az isteni kegyelem, az ég áldása, ha nem vagyunk képesek a bűnt elhagyni, bűnös szenvedélyeinkről, szokásainkról leszokni, csak magunkat okolhatjuk. Miért nem fordultunk bizalommal Szűz Máriához?Ha gazdag és jószívű anya gyermeke rongyokban jár, koplal, éhezik, holott tudja, hogy anyjától mindent bőségben megkaphatna s anyja mindent szívesen adna, de mégsem megy anyjához, kerüli az anyai házat, vajon ez esetben okolhatjuk-e az anyát?

Jákob létráján angyalok szálltak égből a földre és a földről ismét angyalok emelkedtek az égbe egész a Magasságbeli trónjáig. A lemenő angyalsereg jelképezte az Üdvözítőt, aki a boldogságos Szűz által szállott az égből a földre, az égbe emelkedő angyalok jelképezik az embereket, kik üdvözülni fognak; ezek is ugyanazon a létrán emelkednek az égbe, ezek is Szűz Mária által juthatnak Isten trónjához, a boldogság honába. Hallottuk már szent Ágoston szavait: „Mária lett az égi lépcső, általa szállott Isten a földre, hogy általa emelkedhessenek az emberek az égbe.”

Isten mintegy törvényként állította fel: az emberek csak Szűz Mária által üdvözülhetnek. Mária az összekötő híd ég és föld között, általa könnyen feljuthatunk az égbe, amitől nélküle iszonyú ár választ el minket. Damaszkuszi szent János Máriát az egész világ hídjának nevezi, mely a Teremtőhöz vezet. Ugyanígy krtétai szent András: „Mária a híd a földieknek az égbe.” (Summa aurea)

A mennyországba, az égbe nem juthat más, ,mint ami tiszta és szent; szennyfolt a mennyekbe nem mehet be. De ez a tisztaság és életszentség szédítő magasságban áll felettünk, úgyhogy az ember önkéntelenül kérdezi: vajon képes leszek-e eme tisztaságot és életszentséget megszerezni?

Ha meredek szirtre akarunk feljutni, létrát, támaszt keresünk, mert létra, támasz, segítség nélkül ez nem sikerülhet. Ilyen meredek szirt a keresztény tökéletesség, ilyen maga a mennyország, mindkettő szédítő magasan áll felettünk. Hogyan jutunk e két szirtre? Pedig fel kell jutnunk! Ha nem érjük el ezt a ét szirtet, jobb lett volna meg sem születnünk.

Elérhetjük a boldogságos Szűz tisztelete által. Elérhetjük a rózsafüzér gyakori imádkozása által. Íme a mennyei létra, az összekötő híd ég és föld között.

Aki valóban tiszteli a Szűzanyát, biztos lehet afelől, hogy a mennyei Atya őt kegyelmeivel majdnem észrevétlenül fogja az első szintre emelni, vagyis az erényes keresztény élet szintjére, s innét a másodikra, a mennyországba, hisz őt tette Isten az ég lépcsőjévé, hogy min általa emelkedjünk Hozzá. „Te vagy az égi ajtó” – mondja szent Efrém, „Melyen át az emberek az égbe jutnak.” (Hurter Theol. dogm. II.426)

A  teljes könyv /Dr Mihályfi Ákos: Szűz Mária az Ószövetségben/ beszerezhető a váci Piarista Rendházban ill. Templomban,  vagy utánvétellel megrendelhető:
* Kriksz Judit
* Telefon:  +36-30/36 888 34
> Az égő csipkebokor

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.