Register
A password will be e-mailed to you.

Kedves Testvérünk,

Új könyv végigolvasására és végigelmélkedésére hívunk, különösen is, mivel a Regnum Marianum, Maria Országa a Te hazád is. Ezt a könyvecskét Dr Mihályfi Ágost OCist cisztercita atya írta 1890-ben, és annyira népszerű lett, hogy több kiadást is megért. Helye van a metropolitán is – meríts és gazdagodj a ciszterci család e lelki kincséből.

A  teljes könyv /Dr Mihályfi Ákos: Szűz Mária az Ószövetségben/ beszerezhető a váci Piarista Rendházban ill. Templomban,  vagy utánvétellel megrendelhető:
* Kriksz Judit
* Telefon:  +36-30/36 888 34

I.
BEVEZETÉS

ISTEN öröktől fogva előre látta az ember bűnbeesésését, de egyszersmind végtelen irgalma öröktől fogva gondolt az ember megváltására is. Isten magára hagyhatta volna a bűnbe esett, Tőle elszakadt embert, ki a szívébe lehelt isteni képmást bűne által lerombolta, magára hagyhatta volna anélkül, hogy igazságossága ezáltal a legparányibb csorbát szenvedt volna – de végtelen irgalma megkönyörült a bűnbe esett s ennek súlya alatt görnyedő emberen. Öröktől fogva elhatározta, hogy egyszülött Fia emberré lesz, ki ismét felemelje, s az éghez, a boldogsághoz visszavezesse a bún posványában vergődőd boldogtalan embert.

A megváltás emez isteni tervében a Szentháromság öröktől fogva gondolt a Boldogságos Szűzre is, mert neki a magasztos terv megvalósításában jelentékeny szerepet jelölt ki. Öröktől fogva gondolt tehát Isten a boldogságos Szűzre, s ezért a boldogságos Szűzre is alkalmazza az Egyhz a Szentírás következő szavait, melyek közvetlenül Jézus Krisztusra vonatkoznak: „Az Úr bírt engem utai kezdetén (azaz, mielőtt teremteni kezdett volna, tehát öröktől fogva), rólam öröktől fogva határozott; még nem létezett a föld, nem a mélységek, s én már fogantattam.” (Péld 8)

A Szentháromság az Ószövetséget, a bűnbeesést követő több mint 4000 esztendőt arra használta, hogy előkészítse az emberiséget a megváltás nagy művére. Ennek a több, mint 4000 évnek története vot a megváltás előszava, előjátéka, előképe. Az Ószövetség történetében Isten lerajzolta nagy vonásokban irgalmasságának tervét, melyet az idők teljében szándékozott megvalósítani. A pátriárkák s a zsidó nép történetének egyes nevezetesebb mozzanatai, kiválóbb személyei, szertartásai egy-egy vonás ezen az isteni Gondviselés által rajzolt képen, mely a megváltás nagy művét tünteti fel előttünk.

Természetes, hog egyes vonások magukban tekintve homályosak, de ha a kép eredetijét láttuk, az egyes legkisebb vonásokban is ráismerünk az eredeti utánzatára, s ha az egyes vonásokból összeállítjuk az egész képet, ebbenmintegy tükörben látjuk az eredetit visszasugározni.

Minthogy Szűz Máriának oly kiváló része van a megváltás művében, Isten lerajzolta az ő képét, az ő vonásait is az Ószövetség történeteiben. Eleinte, a pátriárkák s bírák korszakában homályos e kép, de később mindig világosabb, fényesebb, határozottabb körvonalakban tűnik fel; a próféták látomásaiban mindig tündöklőbb lesz a Szűzanya képe, s az Ószövetség evangelistája, Izaiás próféta már látja az isteni tervet teljes valóságában, midőn Acház király előtt kijelenti, hogy Isten rendkívüli csodát fog művelni: „Íme, mondja a próféta, ez lesz az a rednkívüli csoda, íme egy Szűz méhében fogan, gyermeket fog szülni, s e gyermeknek neve Emmanuel lesz.”

Ezért mondja Sofronius: „Téged, Szűzanya, a próféták megjövendöltek, a pátriárkák jelképeztek, s az ő jövendöléseiket s jelképeiket az evangélisták bebizonyították.” (Sermo de Deipara assumpta)

Amit Isten az ószövetségben tett, azt kell minden kereszténynek saját szívében tennie. Szívébe kell vésni a Megváltó képét, hogy így helyreállítsa a bűn által szétdúlt, eltorzított isteni képmást. Aki azonban a Megváltó képét akarja szívébe rajzolni, az bevési Mária képét is: mert amint Mária közeműködésével ment végbe a megváltás nagy műve, úgy csakis Máris közbejöttével fog az egyes ember a megváltás hatásaiban részesülni.

Minél ragyogóbb és fényesebb Mária képe a szívünkben, annál fényesebben fogja lelkünk Jézus Krisztus képét visszatükrözni, s annál bizonyosabban fogunk a megváltás gyümölcseiben részesülni. S ez annyira igaz, hogy sznt Anzelm, szent Bonaventura és szent Antonin azt merik állítani, hogy aki a boldogságos Szüzet kellően és buzgón tiszteli, az biztos lehet afelől. hogy el fogja nyerni az örög boldogságot. „Aki e jellel bír”-mondja szent Bonaventura – „az Élet Könyvébe fog jegyeztetni.”

Ezt a jelet, ezt a képet.a boldogságos Szűz képét igyekezzünk mi is szívünkbe vésni, elmélkedve azon képekről, melyekben Isten Szűz Máriát már az Ószövetségben előképezte. Szép, ha a boldogságos Szűz oltárait, szobrait, képeit virágokkal ékesítjük, de minden virág s ékítmény dacára a szobor, a kép, az oltár csak hideg kő, élettelen vászon, korhadó fa. Áhítatunk akkor lesz teljes, ha Mária képét az élő és érző szív oltárára véssük, s ezt díszítjük fel az erény el nem hervadó virágaival.

A szülő is azon gyermekét szereti legjobban, aki nemcsak testi külsőben, hanem lelkében, szellemében is hozzá hasonló, akiben felleli egyéniségének képmását, aki nemcsak vérét, de jellemét is örökölte.

Mi is akkor fogunk a boldogságos Szűznek valódi örömet okozni, ha szívünk és életünk, s nemcsak egyes külsőségek fogják azt mutatni, hogy Mária gyermekei vagyunk.

II.    A Paradicsom
III.  Az élet fája a paradicsomban
IV.  Éva

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.