Register
A password will be e-mailed to you.

<< Bevezető
<< előző rész: Éva

AZ ELSŐ emberpár bűnbeesését hamar követte Isten rettenetes, de igazságos büntetése. A paradicsom boldogságát a terhes munka verítéke, a szenvedés és nyomor váltotta fel. Isten azonban a büntetésben is irgalmas volt; bár büntette az embert, irgalmasságát is éreztette vele: a büntetés pillanatában a megváltás reményét engedte felvillanni az emer szívében. Midőn a kígyó alakja alá rejtőzött sátánt, az első emberpár csábítóját megátkozta, a következő szavakat intézte hozzá: „Ellenkezést vetek közéd és az asszony közé, a te ivadékod és az ö ivadéka közé: ő megrontja a te fejedet.” (Mózes I.3:15) E szavakkal átkozta meg Isten a sátánt, s egyszersmind a bűnbe esett embernek megígérte a Megváltót s ennek dicső Anyját.

A szentatyák közül sokan csak a szavak külső hangja után indulva, az Úr szavaiban említett asszonyban a Boldogságos Szűzet, az ő ivadékában Krisztust látták jelezve –  e szavakat pedig: ő megrontja a te fejedet, a latin Vulgata fordítás alapján egyenesen Szűz Máriára értették.

Ha így volna a dolog, akkor mindenesetre már az emberiség történetének a bölcsőjénél a lehető legvilágosabban volna jelezve a Boldogságos Szűzanyának teljes győzelme a sátán fölött, és így az ő szeplőtelen fogantatása is.

Ha azonban a Szentírás latin szövegét összevetjük az eredeti zsidó szöveggel s amúgy ha ezen Ősevangéliumot (mert így hívják az Úr ezen ünnepélyes szavait!) összefüggésben nézzük az előzőekkel – világos lesz előttünk két dolog:
a) hogy ezen szavak: ő megrontja a te fejedet, nem az asszonyra, hanem az ő magzatára vonatkoznak
b) hogy az asszony alatt itt elsősorban Évát kell értenünk.

Mostantól fogva – ez az Úr szavainak az értelme – ellenségeskedés lesz közted (vagyis a sátán) és az asszony (azaz Éva) között, te ellene fogsz leselkedni, de az ő ivadéka fogja széttiporni a te fejedet…

Éva maga reménnyel várta ezen megígért ivadékát, és várták utána nemzedékről-nemzedékre Éva leányai, mikor fog megszületni az asszony azon magzata, aki szétzúzza, megsemmisíti a sátán hatalmát.

Végre eljött ez az ivadék. Mária és az ő Szent Fia Jézus Krisztus. Mindketten teljesen győzedelmeskedtek a sátán hatalma fölött, mindketten összezúzták a sátán fejét: Krisztus a saját erejével, Mária az ő szent Fiának kegyelmével, s ezért e szavak: ő fogja széttiporni a te fejedet, melyek Éva magzatára vonatkoznak: a Szeplőtelen Szűzre és Jézus Krisztusra állanak: mindkettő Éva magzata, mindkettő szétzúzta a sátán fejét, mert egyik felett sem diadalmaskodhatott az ördög, egyiket sem sérthette meg, mert mielőtt hozzájuk férkőzhetett volna, letiporták őt. És ily módon csalugyan az Ősevangélium szavaiból következtetés útján eljutunk a Szeplőtelen Fogantatás misztériumához.

Szűz Mária a sátánt legyőző asszonyi ivadéka Évának. Amilyen volt a vétkezés, olyan a megváltás. Éva követte el az első bűnt, de Ádám vétke által vált eredendő bűnné; Mária legyőzte a sátánt, szétzúzta ennek fejét, de magzatának, Jézus Krisztusnak segélyével és kegyelméből.

Szűz Mária magzata és a sátán között nem lehet barátságos a viszony, hanem csak folytonos harc és ellenségeskedés. Ha mi e dicső asszony gyermekei akarunk lenni, nekünk is harcban kell állnunk a sötétség fejedelmével s annak egész táborával. „Ellenségeskedést fogok vetni a te ivadékod és az ő ivadéka közé.” Csak az lehet Mária igaz gyermeke, aki a bűnnel – ez a sátán magzata – ellenséges viszonyban áll; aki hadat üzen minden bűnnek, bűnös szokásnak és szenvedélynek.

De hogyan leszünk mi képesek erre az iszonyú harcra? Mária hatalmával a sátán felett is győzedelmeskedhetünk. „Ő fogja szétzúzni a te fejedet.” Akit ez a dicső asszony oltalmaz, annak a sátán nem tud ártani, azt hatalmába nem kerítheti.Ezért mondják a szentatyák, aki a Boldogságos Szűz segítségét kéri ki, az okvetlenül le fogja győzni a sátánt és annak minden kísértését. Már szent Germán pátriárka a VI. században így szól:

„Hatalmas a te segítséged az üdvösség elnyerésére, ó dicső Istenanya, úgyhogy más közbenjáróra nincs is szükségünk… Senki sem nyeri el az üdvösséget, csak általad. Senki nem szabadul meg a gonosztól, csak általad, ó szeplőtelen Szűz. Senki nem részesülhet jóban, csak általad, ó legtisztább Szűz. Senki az irgalom kegyelméhez nem juthat, csak általad, ó legtiszteletreméltóbb Szűz…

Ki volna, aki, mint te, megvédene minket nyomorúságunkban? Ki volna, aki megszabadítana a ránk zúduló kísértésektől? Miért is mindenki, aki bajban van, hozzád folyamodik; akit kísértés támad, hozzád menekül; akit igazságtalanság ér, nálad keres oltalmat.”

Tegyük fel magunkban, hogy mi is, mint Szűz Mária igaz gyermekei, megkezdjük a harcot a sátán, s ennek magzata, azaz minden bűnre kísértő csábítás ellen. S valahányszor a sátán minket kísértéseivel megtámad, forduljunk azonnal mindig a Boldogságos Szűzhöz: ő szét fogja zúzni a sátán hatalmát. Szent Bernát arra int, hogy minden kísértéskor mondjuk ki hangosan e szavakat: „Ellenségeskedést fogok létrehozni közted és az asszony közt, a te ivadékod és az ő ivadéka közt: ő fogja szétzúzni a te fejedet.”

A  teljes könyv /Dr Mihályfi Ákos: Szűz Mária az Ószövetségben/ beszerezhető a váci Piarista Rendházban ill. Templomban,  vagy utánvétellel megrendelhető:
* Kriksz Judit
* Telefon:  +36-30/36 888 34

>> NOÉ BÁRKÁJA

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.