Register
A password will be e-mailed to you.

<< Bevezető
<< előző rész: A sátánt legyőző Asszony

FÖLÖTTE megrendítő jelenetet olvasunk Mózes első könyvében (6,7 ff). Az emberi nem elterjedésével elterjedt a bűn is; Isten végigtekintve a földön felburjánzó bűnökön, a bűn posványában fetrengő embereken, bánat, szomorúság fogta el a szívét, s megbánta, hogy az embert teremtette. „Látván Isten”, így szól a Szentírás, „hogy nagy az embeek gonoszsága a földön, és a szívek összes gondolata mindig csak bűnre irányul, megbánta, hogy embert teremtett e földön, és benső fájdalomtól érintve így szólt: „Eltörlöm az embert, kit teremtettem, a föld színéről… mert bánom, hogy őt teremtettem.”

Természetesen ez csak képletes kifejezés; Istent szomorúság nem érheti, ő nem bánkódhatik, hanem e szavakban a mi felfogásunkhoz alkalmazkodva mondja el a Szentírás, mily írtózatos Isten előtt a bűn: kész inkább a föld színéről eltörölni az embert, kit saját kezével alkotott, mint a bűnt tovább tűrni.

Ha az a legszentebb, mindent látó és mindent tudó Isten letekint manapság a földre, végigtekint az emberek millióin, s ha látja, hogy manapság is mindenütt, ahol csak ember van, bűn és vétek burjánozik, nem fogja-e mondani: „Bánom, hogy teremtettem őket?” Ha látja, hogy nemcsak a pogányok fetrengenek a bűnök posványában, hanem  a keresztények milliói is, sőt papok, szerzetesek közt is vannak, kik úgy élnek, mint éltek Noé kortársai, nem fogja-e mondani: „Eltörlöm az embert a föld színéről… mert bánom, hogy őt teremtettem.”

Noé volt az egyedüli, ki kegelmet talált Istennél. Neki megparancsolja az Úr, hogy építsen bárkát, s ebben mentse meg magát családjával együtt: ezen bárkát a vízözön nem fogja elpusztítani. Elkészült a bárka, s beteljesült az Úr rettenetes fenyegetése, megjött a vízözön, s ez megsemmisített minden élőlényt a föld színén. Rettenetes lehetett ez a jelenet: az egész világ egy piszkos tenger, mindenhová elhatolnak a szennyes, hömpölygő hullámok.nyomukban enyészet és halál, nincs sehol menekvés, szabadulás. Csak a bárka úszik nyugodtan e piszkos tengerárban, akik a bárkában vannak azok, és csakis azok menekültek meg.

E bárkában már szent Efrém is a boldogságos Szűz előképét látla: „Oh te szent bárka”, mondja Szűz Máriáról, „mely által a bűn vízözönétől menekülünk meg” (Prec 4).

Éppígy Hesychius: „Az az állatok bárkája volt, ez az élet bárkája; az veszendő állatoké, ez pedig a halhatatlan életé; az Noét, ez pedig magát Noé Teremtőjét hordozta.” (Or. de Deip. laud.)

Crysippus: „Valóban királyi bárka, a legbecsesebb bárka a mindenkor szűz Istenanya, aki magába fogadta a megszentelésnek egész kincstárát.” (Or. de Deip. laud.)

Legszebben Ekkbertus ír erről az előképről: „Noé bárkája jelképezte a kegyelem bárkáját, Mária magasztosságát. A bárka által az emberek megmenekültek a bűn hajótörésétől. Azt Noé készíté, hogy megszabaduljon a vízözöntől, ezt a bárkát Krisztus készíté, hogy megváltsa az embereket. Azáltal csak 8 emberi lény menekült meg, ezáltal mindenki az örök élet partjára juthat.”

Valóban, ha körültekintünk a világban, azt látjuk, hogy manapság is a bűn özöne borítja a világot, mégpedig ugyanazon bűn szennyes tengere, mely Noé idejében volt a vízözön, a teljes pusztulás okozója. Ez az érzékiség, a testiség bűne.

Amint Noé korában ez a bűn volt az emberek vesztének az oka, úgy manapság is emiatt a bűn miatt kárhozik el a legtöbb ember. Mint a szennyes árvíz, úgy hatol ez az ocsmány bűn is mindenfelé, sodorva az emberek millióit az örvénybe – a pokolba. Ismeretes ligouri szent Alfonz nyilatkozata: száz elkárhozott közül 99 a tisztátalanság vétke miatt kárhozott el, s a századik, aki más vétek mitt kárhozott el, nem volt életében ment ettől a vétektől.

Szűz Mária, a boldogságos Szűz a mentő bárka ezen enyészetet hozó özönvíz ellen. Aki Szűz Máriához menekül, annak szívét nem fogják eme piszkos hullámok érinteni. Szűz Mária segítsége nélkül alig menekülhetünk a tisztátalanság özönvizéből, míg az ő oltalma alatt biztosak lehetünk az enyészet ellenében.

Aki meg akarja őrizni szíve tisztaságát, tisztelje buzgó szívvel a boldogságos Szüzet. Az érzékiség vétke manapság már mindenhová elhatol, mint Noé idejében a vízözön hullámai elhatottak a legmagasabb hegyek csúcsáig is, elhatol már a fiatalság közé is, el a társadalom minden rétegébe; akármerre fordul az ember, mindenütt ezt a szennyes árt találja; könyvekben, regényekben, költeményekben, újságban, színházban, utcán, társas körökben, öltözködésben, (ma már a zeneszámokban, mozifilmekben és az interneten is – a szerk. megj) – mindenütt csak ezt látja, erről hall, erről olvas. Az emberek őrült mámorban és kabulatban élnek e szennyes habok között, s őrjöngve táncolnak az örvény felé, melyből a pokol rémes tüze lángol felénk.

Ha el is hatol ez az áradat mindenhova, Szűz Máriához nem férkőzhetik hozzá soha, ezért aki Szűz Máriához menekül, az ment marad e szennytől. Forduljunk zehát mi is bizalommal Szűzanyánkhoz, kérjük, hogy legyen ő reánk nézve az üdvösség bárkája itt az érzékies, a testiség bűnével átszőtt, átfertőzött világ közepette, s ha ő velünk lesz, nem veszünk el soha.

A  teljes könyv /Dr Mihályfi Ákos: Szűz Mária az Ószövetségben/ beszerezhető a váci Piarista Rendházban ill. Templomban,  vagy utánvétellel megrendelhető:
* Kriksz Judit
* Telefon:  +36-30/36 888 34

> folytatás: A SZIVÁRVÁNY

 

 

 

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.