Register
A password will be e-mailed to you.

A testmozgás mennyiségét befolyásoló fő tényezők: a magunkról feltételezett képességek és a vágyunk a mozgásra. Egy 5 167 kanadai bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy az aktív életforma legfontosabb akadálya a pszichológiai összetevőkben rejlik.
.
Sai Yi Pan, a Kanadai Közegészségügyi Hivatal munkatársa vezette a csapatot, akik elvégezték a tanulmányt, melynek során országszerte végzett telefonos felmérések adatait dolgozták fel. A kutató elmondta: „Az eredmények rávilágítanak arra, hogy milyen fontos lenne egészségkampányok során bátorítani és motiválni az embereket a fizikai aktivitásra, továbbá felvilágosítani őket ennek előnyeiről.”

Az egyik kérdés arról szólt, hogy mennyire lennének képesek rendszeresen 30 percig közepesen megterhelő testmozgást végezni heti 3-4 alkalommal, továbbá napi 60 perc könnyű tornát. A hatékonysági pontszám az eredmények szerint nemtől, életkortól, iskolázottságtól és jövedelmi viszonyoktól függetlenül hat a fizikai aktivitás szintjére. A szerzők szerint „a magabiztosság központi szerepet játszik a testmozgás formájára, intenzitására és rendszerességére".

Akik magasabb pontszámot értek el, azok kevesebb akadályát látják a mozgásnak, és jobban is élvezik.”
Ugyanígy megkérdezték őket arról is, hogy a következő fél évben mennyire szándékoznak fizikai aktivitást illeszteni a napirendjükbe. Ez a szándék-pontszám a másik fontos független viszonyszáma a fizikai aktivitásnak.
.
A hatékonyság és a szándék erőteljes hatásai arra utalnak, hogy ezeket a faktorokat kell megcélozni a beavatkozás során. A szerzők szerint „több kutatásra van szükség, hogy rájöjjünk, miként lehet ezeket a tényezőket optimálisan beilleszteni a testmozgást promotáló programokba, melyek az emberek önbizalmát hivatottak növelni, továbbá motiválni őket a testmozgásra.”
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.