Register
A password will be e-mailed to you.

Szent Mihály arkangyal kardja: a 7 szentélyt összekötő láthatatlan szál

Egy képzeletbeli titokzatos vonal köt össze hét monostort Írországtól egészen Izraelig. Puszta egybeesés?

Ezek a szentélyek nagyon távol esnek egymástól, de egy nyílegyenes vonalon helyezkednek el. A legenda szerint Szent Mihály szent vonala az a kardcsapás, amelyet az ördögre mért, hogy visszaküldje a pokolba.

Szent Mihály arkangyal tisztelete a középkorban különösen a szerzetesrendek körében hágott magasra, akik magukat Krisztus katonáinak tartották. Ebből természetszerűleg következett, hogy a lelkek megmentéséért küzdő „szellemi katonák” a monostoraikat, szentélyeiket gyakran a főangyalról nevezték el.

Bárhogy is van, bámulatos, milyen tökéletesen egyenes vonalban sorakoznak ezek a szentélyek: ráadásul a három legfontosabb hely – Mont-Saint-Michel Franciaországban, a San Michele della Chiusa apátság (más néven Sacra di San Michele) és a Monte Gargano-i szentély Olaszországban – egymástól egyenlő távolságra található. A szent arra figyelmezteti a híveket, hogy Isten törvényeit mindig tartsák be, és szüntelenül az egyenes úton járjanak.

Egyébként a szent vonal tökéletesen egybeesik a nyári napfordulókor felkelő nap vonalával.

 

1. SKELLIG MICHAEL

A vonal Írország délnyugati partjaitól indul, egy lakatlan szigetről, ahol Mihály arkangyal megjelent Szent Patriknak, hogy segítsen neki megszabadítani a hazáját a démon hatalmából. Itt található az első kolostor, a Skellig Michael (« Mihály arkangyal sziklája »), amely Írország egyik legnehezebben megközelíthető középkori kolostora.


2. SAINT MICHAEL’S MOUNT

A vonal ezután délnek veszi az irányt, és Angliában áll meg, a St. Michael’s Mount-nál («Szent Mihály hegy»), egy kis szigeten Cornwall-ban, amely csak apály idején közelíthető meg, éppúgy, mint a világhírű francia szigetecske. Ez az a hely, ahol Szent Mihály, a halászok védőszentje megjelent és egy csapat halászhoz beszélt.

 


3 .MONT-SAINT-MICHEL

Aztán a vonal Franciaországban folytatódik, egy másik híres szigeten, a Szent Mihály hegyen, ahol Mihály arkangyal szintén megjelent. Szentélyének szépsége és a hatalmas öböl, amely a szigetet a normandiai part felől körülöleli, egész Franciaország egyik leglátogatottabb turisztikai helyszínévé teszi. 1979 óta az Unesco világörökség részeként jegyzik. Ezt a helyet már a gallok idején erős miszticizmus hatotta át, mígnem 709-ben az arkangyal megjelent Szent Aubert-nek, az Avranches-i püspöknek, és azt kérte tőle, hogy építsen templomot a sziklára. A munkálatok elkezdődtek, de az apátság csak 900-ban, a bencés szerzetesek idején épült föl.

4. ABBAZIA DI SAN MICHELE DElLA CHIUSA

1000 kilométerrel távolabb, a Susai-völgy bejáratánál, az olaszországi Piemontban magasodik a negyedik szentély: a Chiusai Szent Mihály (más néven Sacra di San Michele) apátság. Az egyenes vonal egyesíti ezt a szent helyet a többi, Szent Mihály tiszteletére szentelt monostorral.

Az apátság építése 1000 körül kezdődött, de a századok során új építményekkel egészítették ki. A Benedek-rendi szerzetesek még tovább bővítették, hozzáépítve egy melléképületet is, ahol elszállásolták a Francigena utat bejáró, Franciaországból érkező zarándokokat.

5. SANTUARIO DI SAN MICHELE ARCANGELO

További ezer kilométerrel távolabb a vonal áthalad Puglián, és a Gargano-hegységbe jutunk, ahol egy nehezen megközelíthető barlang vált megszentelt hellyé: a Szent Mihály Arkangyal Szentély.

Építése 490-ig nyúlik vissza, amikor szent Mihály először jelent meg Szent Lorenzo Maiorano-nak, a helyi püspöknek.

 

6. PANORMITIS MONOSTOR, Symi szigetén

Ezután Olaszországból a hatodik szentélyhez, Görögországba, Symi szigetére érkezik szent Mihály vonala: a «Mixalis» (Mihály) arkangyalról nevezett ortodox monostor őrzi a szent 3 méter magas képmását, amely a világon az egyik legnagyobb.
.
.
.
.
.
7. KÁRMELHEGYI MONOSTOR, Izrael

A szent vonal Izraelben, a Kármel hegyi monostornál, Haifában ér véget. Ezt a helyet a görög-római kor óta tisztelik, keresztény és katolikus szentéllyé építése a 12. századra tehető.
.
.
.
Fordította: Sáriné Horváth Mónika
Források: Aleteia, tfpstudentaction.org

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.