Register
A password will be e-mailed to you.

<< Bevezető
<< előző rész: Az égő csipkebokor

KÉTSÉGTELEN, hogy a frigyszekrény volt az izraeliták legszentebb tárgya; ez volt az egész nemzet összekötő, összetartó kapcsa, ez volt a nemzeti szellem ápolója; ez volt összes örömük, ékességük, büszkeségük. Az volt egy valódi izraelita ismertetőjele: vajon tiszteli-e a frigyszekrényt? S a nemzeti önérzet és nagyság szintén a frigyládában gyökerezett. Mert eme frigyszekrény volt tulajdonuk, ezért tartották magukat – s joggal, – minden más nemzetnél és népnél nagyobbnak. S ugyan miért? Mert a frigyszekrény folyton szemeik előtt álló tanúság volt, hogy ők az Isten kiválasztott népe, hogy maga Isten van velük. A szekrény volt az isteni frigynek, szövetségnek a záloga.

De a frigyszekrény csak halvány árnyéka a boldogságos Szűznek. Mária valódi záloga amaz új, felbonthatatlan frigynek, melyet Isten az Újszövetségben a kereszténységgel kötött. S ezért ami a frigyláda a zsidóknál, az volt Mária is mindig a valódi keresztényeknél. Először is Mária tisztelete a valódi keresztény ismertető jele. Aki Máriát nem tiszteli, nem érdemes a keresztény névre. Már a kereszténység harmadik századában ugyanezt mondja Szent Metód püspök és vértanú: „A valódi igaz hitű keresztényt arról lehet megismerni, vajjon magasztosan gondolkodik-e Máriáról, s őt úgy tiszteli-e, amint tisztelnie kell.”

A zsidó nép összes öröme s büszkesége a frigyszekrény volt; a keresztény nemzetek öröme és büszkesége Mária. Csak egy-két futó pillantást kell vetnünk a középkor történetére, hogy belássuk ezen állítás igazságát. Egyik nemzet a másik után sietet Máriát királynőjévé, pártfogójává választani; mindegyik nép magáénak tartotta Máriát, mindegyik asszonyát tisztelte benne. „Miasszonyunk”, „Nagyasszonyunk” – mondta a magyar; hasonlóan nevezte Máriát a francia, olasz, spanyol, német, lengyel. A régi zászlókon Mária képe ragyog, a régi pénzekre Mária képe van vésve, a lovagok címerét, kardját Mária képe vagy neve ékesítette. A lovagok Mária lovagjainak, a nők Mária gyermekeinek nevezték magukat, a szerzetesrendek kivétel nélkül Máriát választották védasszonyuknak: egyszóval Mária volt az egész kereszténység középpontja.

Nem volt költő, ki Máriát ne dicsőítette volna, nem szólalt meg a lant, hogy Mária dalt ne zengjen, a dalnok nem énekelt anélkül, hogy Máriát is ne énekelte volna meg. A művészek lángeszük összes törekvését arra irányították, hogy mennél eszményibb szépségben fessék le Szűz Máriát. Ha a középkori képgyűjteményeket vizsgáljuk, azokban a Mária-képek felülmúlják számra és szépségre a többi szent és profán képeket. Ez volt a középkor légköre.

A frigyszekrényben rejlett a zsidó nép összes ereje és hatalma. Jerikó falait a frigyszekrény döntötte szét, s ha csaták alkalmával a frigyszekrényt tisztelettel vették körül a zsidók, győzelmük biztos volt.

Amikor még a nemzetek keresztények voltak, ilyen hatalom volt a Szűzanya is. Az ő zászlói lobogtak a harcban, s e zászlók arattak is győzelmeket. A lepantói győzelem 1571-ben a boldogságos Szűz győzelme volt; Bécs felszabadítását mindenki neki tulajdonította, s hogy a magyar oly soká képes volt ellenállni a töröknek, ez is csak a boldogságos Szűznek köszönhető.

A lepantói győzelmet a törökök felett Don JUan d’Austria 1571-ben ugyanazon órában aratta, amelyben a hívők az egész világon a szentolvasót imádkozva kérték a Szent Szűz segítségét a keresztény harcosok számára.

Sobieski János a boldogságos Szűz segélyül hívásával szabadította fel Bécset a török uralom alól.

És Savoyai Jenő 1716-ban havi Boldogasszony napján fényes győzelmet aratott a török felett Péterváradon, s egy évre ráNagyboldogasszony napján Belgrád alatt.

A lepantói győzelem emlékére alapította V. Pius pápa a Mária győzelme (B.Maria Virgo de victoria) ünnepét és elrendelte a lorettói litániához adandó könyörgést: ‘keresztények segítsége, könyörögj érettünk’.

XI. Ince pápa Bécs felszabadításának emlékére alapította Mária neve napja ünnepét (Kisasszony napját követő vasárnapra; szeptember 12-ére), és XI. Kelemen pápa a Magyarországon kivívott győzelmek emlékére kiterjesztette az egyetemes egyházra a Szentolvasó ünnepét (október első vasárnapján, október 7-én).

A zsidók minden bajban, szerencsétlenségben a frigyszekrényhez fordultak s Isten meg is hallgatta kérésüket, de csak akkor, ha a kérés őszinte, a frigyláda tisztelete komoly volt. Héli főpap fiai kicsapongó, bűnös életmódot folytattak, a tunyaságnak s érzékiségnek adták magukat. S midőn az ellenség megtámadta a zsidó népet, ahelyett, hogy a harcra férfiasan készültek volna, elégségesnek tartották a frigyszekrényt a táborba vinni, gondolván, hogy ha a Frigyszekrény velük van, a győzelem biztos. De Isten megbüntette őket, a filiszteusok győztek, Héli fiai elestek, a frigyszekrény az ellenség kezébe került. Héli fiainak eme cselekedete a legnagyobb vakmerőség volt, s ezt Isten rendesen meg szokta büntetni.

Épp így jár az, aki reméli Mária segítségét még akkor is, ha bűnös szenvedélyeiről s életéről lemondani nem akar. Remélhetjük a Szűzanya segítségét, de csak akkor, ha ez a remény nem vakmerő bizakodás, s ha mi is részünkről megteszünk mindent, amit csak tehetünk. Babonaság volna – amint babona volt Héli fiainak cselekedete – azt hinni, hogy elégséges az üdvözülésre Máriát tisztelni egy-két imádság, egy-két olvasó elmondása által, skapuláré viselése által, emellett pedig élhet az ember tetszése szerint, megmaradhat vétkeiben.

Az ilyen ember úgy jár, mint jártak Héli fiai: elestek, bár velük volt a frigyszekrény; az ilyen ember is elkárhozhatik, bár kezében van az olvasó, nyakában a skapuláré, ajkán hordozza Mária legszentebb nevét. Tiszteljük tehát valódi tisztelettel a boldogságos Szűzet, s akkor tapasztalni is fogjuk, hogy ő valóban az Újszövetség élő frigyszekrénye.

A  teljes könyv /Dr Mihályfi Ákos: Szűz Mária az Ószövetségben/ beszerezhető a váci Piarista Rendházban ill. Templomban,  vagy utánvétellel megrendelhető:
* Kriksz Judit
* Telefon:  +36-30/36 888 34

> folytatjuk

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.