Register
A password will be e-mailed to you.

Boldog Fr. Martin Martinez Pascual megrendítően szép végrendeletet hagyott ránk a vértanúságról, amikor 1936. augusztus 18-án megörökítették a mosolyát egy fotón, a mártírhalála előtti pillanatban.

A Szent Szív egyházmegye papjaként, Pascual atyát a Murciai Szent József kollégium, valamint a San Fulgencio szeminárium professzorává nevezték ki. Latinul tanított, népszerű és szeretett pap volt.

A spanyolországi katolikusok üldözése 1936-ban tört ki, amikor a fiatal pap épp otthon volt szabadságon. Mikor megtudta, hogy életveszélyben van, először biztonságba helyezte a püspöki kápolnából elhozott megszentelt Ostyákat, majd pincékben, barlangokban bujkált. Csak akkor került elő, amikor augusztusban letartóztatták az édesapját, hogy kihallgassák fia hollétéről.

Az apa üzent a fiának, és kérte, hogy meneküljön el, ám Pascual atya éppen ellenkezőleg cselekedett, mert abban reménykedett, hogy a kormány kiszabadítja az apját. Végül Pascual-t más katolikus papokkal együtt elfogták és börtönbe vetették, ahol azzal töltötte az idejét, hogy a bűnbánat szentségét és a Szent Eucharisztiát kiszolgáltassa a fogvatartottaknak.

Augusztus 18-án a papokat egy teherautó hátulján a helyi temetőbe szállították. Halálát megelőzően az őrök azt tanácsolták Pascual-nak, hogy forduljon meg, ne lássa a rá szegeződő puskákat. Ő erre így felelt: „Áldásomat adom Önökre, hogy Isten ne vegye figyelembe az őrültséget, amit elkövetni szándékoznak.” És megáldotta gyilkosait.

Hans-Gutmann, a milícia munkáját dokumentáló republikánus katona, a halála előtti utolsó pillanatban fotózta le a fiatal papot. Pascual atya belemosolygott a kamerára. A mellette álló férfi a képen az a katona, aki pár másodperccel később agyonlőtte.

Pascual atya utolsó szavai ezek voltak: „Viva Cristo Rey!” /”Éljen Krisztus Király!”/

Martin Martinez Pascual-t 1995. október 1-jén Szent II. János Pál pápa boldoggá avatta. Ünnepe augusztus 18-án van. Egyike volt a spanyol polgárháború több ezer katolikus vértanújának. A hivatalos feljegyzések szerint összesen 6832 püspököt, papot és hívőt gyilkoltak meg ebben az időszakban.

Boldog Martin Martinez Pascual, imádkozz értünk!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.