Register
A password will be e-mailed to you.

<< Feltétel nélküli odafordulás

Amikor világossá vált neked is, és partnerednek is, hogy megértetted a mondandóját, elérkezett az idő, hogy te is kifejtsd, amit gondolsz.

A kommunikáció egyik leggyakoribb hibája, hogy még azelőtt ítélkezünk, mielőtt a teljes helyzetet megismertük volna. És ez a hiba mindig nézeteltéréshez vezet. Ezért mindenekelőtt NAGYON FONTOS: addig hallgasd a partneredet, amíg van mondanivalója, szigorúan tilos közbevágni! Majd tisztázó kérdésekkel győzödj meg róla, hogy jól értetted-e az elhangzottakat. Végül eljön az a pillanat, amikor párod megértettnek és meghallgatottnak érzi magát – ekkor következhet a te véleményed.

Óriási gyógyító hatással bír a türelmes, szerető odafigyelésünk a másikra. Érdemes ilyen kérdéseket feltenni: "Úgy érzed, most már megértettem, amit mondani szerettél volna?", vagy "Szerinted jól értem, mit érzel?" Ha társad nemmel válaszol, maradj türelmesek és kedves, tudomásul kell venned: a meghallgatás ideje még nem ért véget.

"Most én is elmondhatom a gondolataimat erről?" – ezzel a kérdéssel kezdődhet a váltás.

Azzal, hogy a partner álláspontját világosan megértjük, máris megszabadulunk a harcias érzésektől, és könnyebben ráhangolódunk arra, hogy ő mit élt át, mik az ő szempontjai.

Amikor ő a mondandója végére ért, és az üzenete is célba talált, megnyugszik, és így, megnyugodva kész lesz meghallgatni ő is téged, hiszen tudja, már érted a problémáját. "A te nézőpontod is éppen olyan fontos, mint az enyém, ezért kiváncsi vagyok rá."

Az értő hallgatás pozitív érzelmi légkört teremt – ellentétben a vitával, mely ellenségességet szül. A konfliktusok megoldása csakis meleg, elfogadó légkörben hatékony.

Ez azt is feltételezi, hogy ELEGENDŐ IDŐT szentelünk egymásra. Ezeket a dolgokat nem lehet megbeszélni két félidő közötti szünetben. És gyakran nem a foci a gond, hanem az elhanyagolt érzelmi szükségletek.

Vannak nagyobb kontrolligényű személyiségek, akik kellemetlenül érezhetik magukat, ha a körülöttük lévő dolgok nem szervezettek, és nem működnek kellő pontossággal.

Az alacsonyabb önértékelésűek viszont, ha a társuk kritizálja őket, megalázva, elutasítva, egyenesen megsemmisülve érezhetik magukat. Ők harccal, vagy sértődött, néma visszahúzódással reagálnak.

Csakis a megértő hallgatás segítségével érthetjük meg, milyen érzelmek dúlnak a másik viselkedése mögött. A kölcsönös megértés gyümölcse pedig egy olyan érzelmi klíma, amelyben a konfliktusok már jól kezelhetővé válnak.

A beleérző hallgatásról többnyire nincsenek tapasztalataink. A régi vitákra jellemző szófordulatok kiiktatása és leküzdése időbe, energiába kerül. A pozitív változás a teljes beállítottságunk, a másikhoz való hozzááállásunk átalakulását teszi szükségessé.

Összegezzük tehát a tennivalókat!
.
első lépés > nyíljunk meg társunk felé, mondjuk el neki a bűvös mondatot: "Szeretnélek meghallgatni, mert fontos számomra a véleményed, és mert értékes számomra a kapcsolatunk."
.
második lépés >> ezután valóban türelmesen szenteljük neki osztatlan figyelmünket! Tegyük le az újságot, kapcsoljuk ki a tévét, és ne végezzünk házimunkát.
.
harmadik lépés >>> amint a partner szünetet tart, jelezzük vissza neki, hogy mit értettünk abból, amit elmondott: "Te így látod: …. Ugye?" Mindezt addig folytassuk, míg párunk vissza nem jelzi, hogy pontos képet alkottunk arról, amit ő él át.

negyedik lépés >>>> a saját véleményünk kifejtése ezután következik – de ezt is tegyük meg!

Egymást meghallgatni nem mindig egyszerű. A fáradság azonban bőségesen megéri, mert a kapcsolatunk gyors javulása lesz a jutalom.

Forrás: Gary Chapman: Nyerő páros

>> Hallgatástól a megértésig

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.