Register
A password will be e-mailed to you.

<< Értő hallgatás

PONTOSAN ÉRTETTÜK?

A következő lépés annak ellenőrzése, vajon valóban azt hallottuk-e, amit társunk mondani akart.

Éppen erre tanít meg bennünket az "aktív hallgatás" klasszikus technikája. Ennek az a lényege, hogy érdemes a társunknak minden ítélkezés nélkül megismételni, mi az, amit a mondandójából megértettünk.

Dávid egy olyan férj, aki készített egy kis táblát ezzel a felirattal: MEGHALLGATLAK. Amikor aztán a feleségével, Annával vitába keverednek, a nyakába akasztja a táblát, emlékeztetve magát és Annát is arra, hogy ez a teendője. Dávid szerint ez a kis segédeszköz sokat segít neki abban, hogy ne vágjon a másik szavába, hanem türelmesen végighallgassa, amit felesége mondani akar. Egy idő után valószínűleg már nem is lesz szüksége erre a játékos apróságra, mert automatikusan eszébe fog jutni, mi a célravezető viselkedés!

No hát, Dávid egy szép napon így szólt Annához:
– Azt hiszem, csalódtál bennem. Naponta szólsz, hogy vigyem le a szemetet, mert én állandóan elfelejtem, pedig már annyiszor megkértél rá. A múltkor elmondtad, hogy lassan úgy érzed, az anyám vagy, és nem a társam. Te pedig nem akarsz az anyámként viselkedni, mert a szerelmem vagy. Mondjuk ezt az utolsó mondatot nem mondtad ki, de így van. Így van?

Anna így válaszolt:
– Hát… igen.. valóban azt szeretném, ha a szerelmesem volnál. De ha téged még egy ilyen egyszerű dologra is mindennap emlékeztetnem kell, akkor nem így érzem. Olyan sok a teendőm! Főleg, amióta kisbabánk van. Annyira szeretném, ha legalább ezt nem nekem kéne számon tartanom!

Dávid így folytatta:
– Mióta babánk van, tényleg sok a teendőd, és nagyon jól csinálod. Csodállak érte. A kedvedért jobban oda fogok figyelni a szemétlevitelre. Melyik napszakban szeretnéd?

– Vacsora után – amíg én rendet rakok – jó lenne. Utána már hamar bűzleni kezd, s szerintem nem kellemes a szemetessel kezdeni a reggelt.

– Nem tudtam, hogy ez neked ennyire fontos.

– De, Dávid, már hónapok óta hajtogatom!

– Csak ne kapd fel a vizet! Úgy tűnik, ha idegeskedni kezdesz, legjobb rögtön felvennem a MEGHALLGATLAK táblámat, hogy valóban felfogjam, amit mondasz.

Ha Dávid nem vette volna komolyan, hogy ezentúl odafigyel a feleségére, nem tudatosult volna benne, mi játszódik le Annában, és nem vált volna képessé együttérzően és inteligensen válaszolni. Nyilvánvalóvá vált számára is, hogy a rendszeres szemétkihordás egyáltalán nem nagy ár a házassága megjavításáért.

Ha Dávid nem az aktív hallgatást választotta volna, hosszadalmas, végeláthatatlan vitát folytathatott volna a szemétkihordásról, érvek és ellenérvek – megoldás nélkül. Míg végül két bosszúszomjas, fájdalmas keserű érzésekkel teli ember küszködött volna az idegenségérzésével. Az aktív hallgatás viszont egészségesebb megoldáshoz vezetett.

FELTÉTEL NÉLKÜLI ODAFORDULÁS

Az értő hallgatás harmadik eleme a feltétel nélküli odafordulás. (Az első kettő tehát a kapcsolat fontosságának tudatosítása és a pontos megértés).

Ne nézz tévét, ne olvass újságot, ne kortyolgass üdítőt, amíg hallgatod a társadat!
.
A beleérző hallgatáshoz hozzátartozik, hogy ön és partnere egyaránt megbizonyodhassanak: üzenetük célba jutott. Ha minden más tevékenységet felfüggesztünk, és teljes figyelmünkkel a másik felé fordulunk, ezáltal azt is kommunikáljuk: hogy ez a kapcsolat minden másnál fontosabb a számunkra. Anélkül, hogy erről ténylegesen szót ejtenénk, közöljük: fontos, amit érzel és amit gondolsz.

Ha mindeközben fenntartjuk a szemkontaktust, a megfelelő pillanatban bólogatunk, próbálunk nem babrálni, és a legkellemetlenebb pillanatokban is a helyünkön maradunk és nem hagyjukel a szobát – ezáltal a beszélgetés igen meghitté válik.

Ám ezek a látszólag egyszerű kommunikációs technikák sokak számára igen nehezen sajátíthatók el. Így magyarázta ezt valaki: "Amikor lefektettem a gyereket, és marad még néhány órám a napból, marad ezernyi teendőm is, melyeket mind meg kell szerveznem ez idő alatt. De a férjem elvárná, hogy odaüljek mellé, és vele beszélgessek. Én pedig azt felelem, hogy rendben, de közben összehajtogatom a ruhákat. Erre a szememre veti, hogy akkor nem tudok ránézni. De ez nem igazság! Miért nem hajtogatja ő össze a ruhákat, míg én a babánkat fürdetem? Ha így tenne, a fürdetés után valóban csak neki tudnám szentelni a figyelmemet."

Ez nagyon érthető. A kötelességek gyakran vonják meg tőlünk az értő hallgatás lehetőségét.

Vannak olyan férfiak is, akik azzal dicsekednek, hogy egyszerre három dolgot is el tudnak végezni. Tőlük ezt halljuk: "Én egyszerre több feladatot is el tudok látni. Amikor a feleségem azt kéri, hogy üljek le mellé és beszélgessünk, akkor úgy érzem, mintha gúzsba kötöttek volna, és pazarlom az időt. A másnapi üzleti jelentés átfutása közben ugyanúgy meg tudom őt hallgatni, és megoldást találunk a problémájára, mintha a szemébe néznék! Fel nem foghatom, miért kell ettől dührohamot kapnia!"

Ez a férfi őszintén beszél. De az emberi kapcsolatok dinamikájáról még bőven van mit tanulnia!

Az osztatlan figyelem és a teljes odafordulás jelentése: "Te vagy a legfontosabb az életemben. Kiváncsai vagyok arra, amit gondolsz és amit érzel, mert nagyon fontos a számomra a kapcsolatunk."
.
Ha viszont egyéb teendőink végzése közben hallgatjuk a párunkat, ennek ez az üzenete: "Te is érdekelsz – de csak annyira, amennyire más egyéb teendőim." És amikor ez nem az oldott beszélgetés folyamát indítja el, hanem zavarodott hallgatás lesz belőle, csodálkozva tapasztalják, hogy a beszélgetni vágyó fél egyszer csak elhallgat és kimegy a szobából, vagy éppen elsírja magát.
.
Az értő hallgatás feltétel nélküli odafordulást kíván.

>> Mikor beszéljünk?

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.