Register
A password will be e-mailed to you.

A Vatikán a felnőtt őssejtek bélrendszeri-, és talán más betegségek kezelésében való lehetséges felhasználására irányuló új kutatásokat finanszíroz – jelentették be tisztviselők pénteken. Mint hozzátették, a projekt igen kezdetleges szakaszban van, és évekbe telik, mire bármiféle klinikai kezelés elérhető lenne.
 
A Vatikán megállapodott arról, hogy 2, 7 millió dollárt (538 millió forint) adományoz az amerikai Marylandi Egyetem által irányított kutatásokra – tudatták a projekt tisztviselői.
 
Az egyház ellenzi az embrionális őssejtkutatást, mert embriók elpusztításával jár, ám támogatja a felnőtt őssejtek felhasználását. 2007-ben XVI. Benedek pápa közölte, hogy a felnőtt őssejtekkel zajló kutatás tiszteletben tartja az emberi életet, mely az egyház tanításai szerint a fogantatással kezdődik. A Vatikánt több kritika érte, amiért ellenzi az embrionális őssejtkutatást, ám ragaszkodik hozzá, hogy vannak tudományosan megvalósítható alternatívák, és a tudományos közösség erőfeszítéseit ebbe az irányba kellene fordítani. E projekt támogatása része ennek az erőfeszítésnek.
.
Míg azonban az embrionális őssejteket különösen pluripotenciájukért értékelik – ami azt jelenti, hogy a test bármely típusú sejtjévé képesek átalakulni -, a felnőtt őssejtek nem ennyire sokoldalúak. Ezért az embrionális őssejteket hatékonyabbnak tartják olyan betegségek kezelésére, mint az Alzheimer-kór, a diabétesz és a Parkinson-kór. A Vatikán által finanszírozott projektben tevékenykedő kutatók elmondták, hogy fel akarják mérni a  bélrendszerben található őssejtek terápiás felhasználásának  lehetőségeit.
 
"Be akarjuk gyűjteni őket, izolálni, a testen kívül növeszteni  és megnézni, hogy pluripotensek-e" – ismertette Alessio Fasano projektvezető kutató, a Marylandi Egyetem illetékes kutatóközpontjának igazgatója.
 
Mint Fasano elmondta, a bélrendszeri őssejteknek vannak bizonyos jellegzetességeik, melyek vonzóvá teszik őket ilyen típusú kutatásokra. Igen aktív sejtek – a bél kiegészíti valamennyi sejtjét néhány naponta -, és valóban rugalmasak, arra vannak programozva, hogy létrehozzák a legkülönfélébb sejteket, például nyálkasejteket vagy hámsejteket, melyek jelen vannak a nagyon összetett szervben. Ráadásul begyűjtésük is egyszerű, akár egy rutin endoszkópos eljárással is lehetséges – jegyezte meg Fasano.
 
Amint a kutató fogalmazott, csoportja először 2-3 éven belül arra remél választ, hogy megvalósítható-e a projekt.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.