RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A Vatikán a felnőtt őssejtek bélrendszeri-, és talán más betegségek kezelésében való lehetséges felhasználására irányuló új kutatásokat finanszíroz – jelentették be tisztviselők pénteken. Mint hozzátették, a projekt igen kezdetleges szakaszban van, és évekbe telik, mire bármiféle klinikai kezelés elérhető lenne.
 
A Vatikán megállapodott arról, hogy 2, 7 millió dollárt (538 millió forint) adományoz az amerikai Marylandi Egyetem által irányított kutatásokra – tudatták a projekt tisztviselői.
 
Az egyház ellenzi az embrionális őssejtkutatást, mert embriók elpusztításával jár, ám támogatja a felnőtt őssejtek felhasználását. 2007-ben XVI. Benedek pápa közölte, hogy a felnőtt őssejtekkel zajló kutatás tiszteletben tartja az emberi életet, mely az egyház tanításai szerint a fogantatással kezdődik. A Vatikánt több kritika érte, amiért ellenzi az embrionális őssejtkutatást, ám ragaszkodik hozzá, hogy vannak tudományosan megvalósítható alternatívák, és a tudományos közösség erőfeszítéseit ebbe az irányba kellene fordítani. E projekt támogatása része ennek az erőfeszítésnek.
.
Míg azonban az embrionális őssejteket különösen pluripotenciájukért értékelik – ami azt jelenti, hogy a test bármely típusú sejtjévé képesek átalakulni -, a felnőtt őssejtek nem ennyire sokoldalúak. Ezért az embrionális őssejteket hatékonyabbnak tartják olyan betegségek kezelésére, mint az Alzheimer-kór, a diabétesz és a Parkinson-kór. A Vatikán által finanszírozott projektben tevékenykedő kutatók elmondták, hogy fel akarják mérni a  bélrendszerben található őssejtek terápiás felhasználásának  lehetőségeit.
 
"Be akarjuk gyűjteni őket, izolálni, a testen kívül növeszteni  és megnézni, hogy pluripotensek-e" – ismertette Alessio Fasano projektvezető kutató, a Marylandi Egyetem illetékes kutatóközpontjának igazgatója.
 
Mint Fasano elmondta, a bélrendszeri őssejteknek vannak bizonyos jellegzetességeik, melyek vonzóvá teszik őket ilyen típusú kutatásokra. Igen aktív sejtek – a bél kiegészíti valamennyi sejtjét néhány naponta -, és valóban rugalmasak, arra vannak programozva, hogy létrehozzák a legkülönfélébb sejteket, például nyálkasejteket vagy hámsejteket, melyek jelen vannak a nagyon összetett szervben. Ráadásul begyűjtésük is egyszerű, akár egy rutin endoszkópos eljárással is lehetséges – jegyezte meg Fasano.
 
Amint a kutató fogalmazott, csoportja először 2-3 éven belül arra remél választ, hogy megvalósítható-e a projekt.
 

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.