Register
A password will be e-mailed to you.

A jóga egyfajta testmozgás, konkrétan nyújtás és mély légzés a szorongás és a stressz oldására. Jót tesz a testnek. Nagyszerűen megnyugtatja az elmét.

Ez nem hangzik veszélyesen, ugye?

Nos… ha valóban erről szól a jóga, akkor nem. Semmi rossz nincs abban, ha nyújtjuk a testet és gyakoroljuk a mély, nyugtató légzéseket, hogy megnyugtassuk az idegrendszert. Elvégre a testünk a Szentlélek temploma. Nagyszerű dolog, ha törődünk magunkkal. Különösen a nagy stressz és trauma idején elengedhetetlen az öngondoskodás.

Viszont a jóga egy keleti pogány spiritualitás.

Egy nyitott ajtó az alternatív spiritualitások felé.

És ha kinyitsz egy ajtót, akkor… valami bejöhet! Nem választhatod el a jógát a gyakorlásában rejlő spirituális energiáktól. A jóga gyakorlását anélkül, hogy a keleti pogány spiritualitást beépítenénk a mindennapi gyakorlatba, nem lehet joggal „jógának” nevezni. Ebben az esetben az ember csupán nyújtózik és lélegzik.

A jógát először a Rig Védában (a hinduizmus négy kanonikus szent szövegének egyike) említik, amely körülbelül i.e. 1000-ből származik. A jóga magában foglalja és összefonja a légzési gyakorlatokat (pránájáma) a meditációval, a mantrákkal, az ászanákkal (a fizikai testtartásokkal) és a mudrákkal.

Ha nem tudod, mi az a mudra, és úgy gondolod, hogy nem veszel részt aktívan a hindu spiritualitásban, amikor jógázol, akkor jobb, ha most megtudod, hogy a mudra egy szent kézmozdulat, ami arra szolgál, hogy „felébressze az isteni erőt” – írja a népszerű magazin, a Yoga Journal. Igen, még annak is, ahogyan a kezeidet jógapózba helyezed, van spirituális dimenziója.

A nyugati világban gyakori tévhit, hogy a jóga csak a fizikai pózokról és a mély légzésről szól, semmi másról. Többször felvetettem ezt a témát, és mindig ugyanazt kaptam: az emberek lehordtak, amiért azt állítom, hogy a jóga spirituális, és a katolikusoknak kerülniük kell. Azt állítják, hogy beszűkült és tudatlan vagyok. Szerintük a jóga egyszerűen egészséges a testnek, és semmi baj nincs vele.

Azért teszik ezt a hamis állítást, mert a keleti spiritualitás nyugati értelmezésének ’gaslighting’ hatása alá kerültek [pszichológiai manipulálás a valóságérzet megzavarására. A szerk.].

Nem veszik a fáradságot, hogy megértsék a jóga mély spirituális gyökereit – és annak összefonódását a gyakorlatban az istenekkel, istennőkkel, energiákkal és szellemekkel.

A jóga a Kr. e. 500 és Kr. u. 800 közötti évszázadok körül kezdett népszerűvé válni. Buddha, aki a Kr. e. 6. és 4. század között élt, kidolgozta a nyolcrétű ösvényt, egy olyan spirituális gyakorlatot, amelyet ma a jóga szádhana (napi spirituális gyakorlat) előfutárának tartanak. A cél az elme ellenőrzésére összpontosítva a fizikai test és a tudat szoros ellenőrzés alá vonása révén, a „nirvána” megtapasztalása érdekében.

Más szóval ahelyett, hogy az ember elméjét Krisztusra összpontosítaná, a cél az, hogy kizárólag a belső énre összpontosítson.

Ráadásul nyitva hagyja az ajtót mindenféle rossz bejutása előtt – kezdve az eredendő bűnnel, a büszkeséggel.

„Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, sivár helyeken bolyong, nyugtot keres, de nem talál. Azt mondja hát: Visszatérek elhagyott házamba. Amikor odaér, üresen, kisöpörve, feldíszítve találja. Erre nyomban elsiet, s hoz magával hét más lelket, magánál is gonoszabbat. Bemennek és ott laknak. Ennek az embernek a sorsa most rosszabb, mint előbb volt. – magyarázta el Jézus” (Mt 12,43-45)

Bár a bölcsőmtől kezdve katolikus voltam, kilenc szomorú, sötét évig vándoroltam távol az Egyháztól. Ez idő alatt különböző veszélyes spiritualitásokkal foglalkoztam – még odáig is elmentem, hogy vallásközi teológiából szereztem alapdiplomát. (Azóta megváltottam magam azzal, hogy katolikus teológiából is megszereztem) Jógatanárképzésen is részt vettem, hogy képzett jógaoktató legyek.

Sokmindent megtanultam. Például azt, hogy a jóga nem az ászanákról (fizikai testtartásokról) szól. A jóga veszélyesen sokkal több ennél.

A jóga testi mozdulatai viszonylag kis jelentőséggel bírnak a gyakorlás szempontjából, akár felfogja az, aki azt hiszi, hogy „csak testedzést végez”, akár nem. A nyugati ember számára a jóga bonyolult és eltorzult mozgás, és az emberek azt hiszik, hogy ez csak nyújtás, de sajnos a sötétség megtéveszti őket, és a fény hamis aurájába burkolózik (2Kor 11,14).

A jóga mindenekelőtt spiritualitás. Ha ezt nem veszed észre vagy nem ismered el, és azt hiszed, hogy a jóga pusztán testmozgás, akkor fogalmad sincs arról, hogy mi a jóga.

És a bukásra készíted fel magad.

Ha te tényleg jógázol, akkor alapértelmezés szerint hindu spiritualitást gyakorolsz, és hamis isteneket és istennőket tisztelsz.

Az olyan istenségek, mint az elefántszerű Ganesha vagy a félelmetes, démoni Kali, szerves részét képezik a jóga pózoknak és a különböző ászanáknak, mudráknak és belső gondolkodásmódoknak – akár tudatában vagy ennek, akár nem.

„A jóga nem egy edzésprogram. A jóga nyolc ága spirituális életmódot nyújt, amelynek célja, hogy egyesítsen minket a létezés egészével. Nyugaton van egy olyan tendencia, hogy a jógának csak egy ágára, az ászanákra, vagyis a testtartásokra koncentrálnak. Ez az ősi tudomány azonban messze túlmutat a puszta fizikai aspektusokon, elmélyítve az elme, a test és mindenekelőtt a lélek közötti kapcsolatot. A jóga spirituális aspektusa segít a jógázóknak a belső lény integrációjában, valamint a Legfelsőbb Tudatossággal való egység kifejlesztésében. És mindez a testtel és az ászanákkal vagy testtartásokkal kezdődik.” (Himalájai Jóga Intézet)

Tényleg kapcsolódni akarsz a „Legfelsőbb Tudatossághoz”? Mit jelent ez egyáltalán? Tudod? Kit idézel meg? Még ha jó indulatból és jó szándékkal is, de könnyű megidézni a gonosz szellemeket, ahogy a jógafilozófia bizonyítja. A „Legfelsőbb Tudatosság” a legjobb esetben is csak egy trükk, a legrosszabb esetben viszont nyitás a démoni erők előtt.

Ne menjetek oda. Csak. Ne menjetek.

A népszerű Yoga Journal magazin sosem szégyenlősködik a jóga spiritualitását hirdetni. „A jóga sokkal több, mint egyszerű ászanák. Ez egy ösvény az igazi énedhez”. De hogyan találhatnád meg igazán az „igazi énedet”, ha pogány gyakorlatok végzésével kiiktatod az Igaz Istent?

Nem tudod. Ez lehetetlen. Csak olyan ajtókat nyitsz meg, melyeknek eleve nem is szabadna létezniük.

Itt egy másik kérdés, amit gyakran feltesznek nekem: „Ez azt jelenti, hogy a katolikusok nem nyújthatnak?”

Válasz: Dehogynem, természetesen nyújthatnak! Én minden nap nyújtok. Fitnesz szakember vagyok, aki az egészséget és a wellness-t a karrierjévé tette. 1999-ben megalapítottam az Advanced Workouts nevű céget – melyet 2015-ben eladtam, hogy teljes munkaidőben írhassak és teológiát tanulhassak. Ez alatt a tizenhat év alatt azonban fitnesz konzultációkat nyújtottam, órákat tartottam különböző edzőtermekben, otthoni edzéseket és felszereléseket árultam, és okleveles táplálkozási tanácsadó lettem. Sőt, mint már említettem, még a jógával is olyan erősen kezdtem el foglalkozni, hogy beiratkoztam egy átfogó tanfolyamra, hogy oktatóvá válhassak.

Más szóval, ismerem az egészséget. Tudom, hogyan vigyázzak a testemre – amely a Szentlélek temploma (1Kor 6,19) – és hogyan segítsek másoknak megtanulni, hogyan becsüljék meg az Istentől kapott ajándékot: a testet.

Ez azt jelenti, hogy a jógához is értek, és a nyújtáshoz is. És ismerem a kettő közötti döntő különbséget.

A jóga az ősi Indiában keletkezett, mint egyfajta vallási gyakorlat, melynek később saját teológiai iskolája lett, amit a hinduizmus hat fő ortodox iskolájának egyikeként tartanak számon. A jóga, mint hindu teológiai iskola, a miszticizmus egy formájának tekinthető, céljai ugyanazok, mint a hinduizmus bármelyik iskolájának vagy hagyományának. A jógik, vagyis a jógát gyakorlók célja a moksa vagy a szamszara, a születés, halál és újjászületés körforgása, a hinduizmus középpontjában álló szenvedéstől való megszabadulás elérése.” (Stephanie Hertzenberg, Belief.net)

A katolikusok is nyújthatnak és kell is nyújtaniuk a testüket. Számos nyújtási technika létezik, amelyek segítenek a rugalmasság növelésében, az intenzív edzés utáni izomfeszültség oldásában és a relaxáció elősegítésében. Nem szükséges jógagyakorlatokat végezni ahhoz, hogy ezeket az előnyöket elérjük.

Ne gondold, hogy pusztán azért, mert nyújtod a combod vagy a négyfejű izmot, csavarod a gerinced, hogy megolajozd a gerincoszlopot, vagy előre ívelsz, hogy enyhítsd a fájdalmat a törzsben egy kemény hasizomgyakorlat után, már jógázol.

De ne hívd meg akaratlanul (!) a gonosz szellemeket, hogy belépjenek oda, ahová nem igazán akarod őket.

Mindenképpen tedd a testmozgást életed rendszeres részévé, és egy kemény edzés után a nyújtás elengedhetetlen. Ha mélyeket akarsz lélegezni, hogy megnyugtasd szorongó idegeidet, nyugodtan tedd meg – hiszen Isten teremtette a tüdődet. Lélegezz mélyen és békésen, miközben bensőleg imádkozol Jézus nevében.

Nincs ezzel semmi baj, ez nem jóga. A jógának nincs szerzői joga a mély légzésre és a nyújtásra. A különbség felismerése döntő fontosságú.

Bár a jóga valódi spirituális, de a kulturális gyökereitől való elszakadás felhígíthatja az ilyen típusú pogány spiritualitás gyakorlásának kockázatát – megszüntetni mégsem szünteti meg azt. Ne felejtsd el, hogy a gonosz a világosságnak álcázza magát (2Kor 11,14).

Ne feledjétek azt sem, hogy azok, akik egy másik kultúra spiritualitásának felhígított változatát gyakorolják, még mindig nyíltan kiteszik magukat a hamis istenimádat és pogányság eredeti gyökereinek.

Ne menjetek oda! Egyszerűen ne menjetek. Néhány ajtót soha nem szabad kinyitni.

A cikk forrása angol nyelven

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

5 hozzászólás

    • Krisz

      Nem hallottam errol a szemelyrol, nagyon koszonom hogy megosztotta velunk. Nagyon fontos foleg azoknak a szemelyeknek a velemenye akik melyebbrol ismerik a keleti spiritualitasokat. Mi keresztenyek ki kell aljunk Krisztus mellett es megkell ismernunk a tanitasait. Mar ideje!
      Koszonom

      Válasz
  1. Gábor

    Hát szerintem ennek a cikknek inkább arról kellene szólnia miért nem szabad a metropolitán ostobaságokat írni! De lássuk miért is. Ép testben ép lélek – tartja a magyar közmondás. És ez igaz is. Azért a jóga gyakorlása nagymértékben képes az emberi testi-lelki egészség megőrzésére vagy akár a helyreállítására is. Hogy most különféle démonok, hogy jönnek ide azt szerintem maga a szerző se tudná megmondani. Tapasztalt valami démoni jelenlétet az életében és ezt ráfogta a jóga gyakorlására. Ennyi erővel azt is hirdethetnénk, hogy „ne légy katolikus mert akkor kiteszed magad a démonok támadásának”. Szerintem nem létezett még olyan Krisztushoz közelítő ember, aki ne érezte volna az ellen oldal mesterkedéseit is közben, hogy azok, az igaz útról letérítsék. És akkor erre az lenne a helyes válasz, hogy „abbahagyom az Istenkeresésemet és így a démonok sem fognak támadni”. Volt aki erre egyszer meg is jegyezte: „Nem kell félni ha az Ördög támad, ha a démonok támadnak, azért teszik mert a vesztüket érzik! Akkor nyugtalankodjatok ha az Ördög csendes mert akkor már biztos a győzelmében” Ha a szerző démoni támadásokat tapasztalt a jóga gyakorlása kapcsán, ez is csak annak a jele lehet, hogy valami nagyon Istennek tetsző dologba fogott bele. A testi-lelki egészség és annak egyik eszköze a jóga, miért ne lenne az Istennek tetsző? Szóval ördögimádatot, bálványimádást, helytelen utakat feltételezni a jóga gyakorlásában merő ostobaság, tévtanítás! Katolikus embereknek meg bármit megtiltani, korlátozni a szabad akaratukat a legjobb meggyőződésük ellenére, az kényszerítés, zsarnokság, diktatúra, a személyes szabadság, a személyes szabad választások lehetőségének a durva megsértése vagy megkísérlése. De ha valamitől egy katolikusnak leginkább tartózkodnia kell, az nyílvánvaló lehet, hogy ez utóbbi, az Istennek nem tetsző (az Ördögnek és a démonoknak már annál inkább) helytelen cselekedetek. Én úgy gondolom, hogy a jóga helyes gyakorlása egészséges a testnek és a léleknek egyaránt és, hogy egy régi klasszikust idézzek: „Ami jó a pogányságban az a kereszténységhez is tartozik, mert az Igazság és az Isten Igéje egy!” Ezért semmi helytelen dolog nincs abban, hogy ha katolikus személyek is jógáznak vagy egészségügyi dolgozóként, hivatásszerűen űzik, tanítják, gyógytorna foglalkozásokat tartanak vele mert ezzel is csak más emberek egészségét szolgálják (mint ahogy Jézus tette a gyógyításai folyamán) az emberi egészség meg Istennek tetsző!

    Válasz
    • Anna

      Kedves Gábor, ebben a cikkben pontosan le van írva, hogy milyen módon teszi az emberi pszichét sebezhetővé a jóga, amit a cikk írója szakértőként oszt meg sokrétűen, és amit neves ördögűzők is tanusítanak. Persze lehet fanatikusan viszonyulni a jógához, akkor tényleg mindegy, hogy ki milyen tapasztalatokat, érveket, bizonyítékokat oszt meg a témában.

      Válasz
    • Krisz

      Nem igen ertem a panikot kedves Gabor, senki sem vette el a szabad akaratat, informaciot kapott amit ugy latszik nem tud elfogadni, pedig idorol idore jo atgondolni a hiedelmeiket.
      Azt irta hogy, „“Nem kell félni ha az Ördög támad, ha a démonok támadnak, azért teszik mert a vesztüket érzik! Akkor nyugtalankodjatok ha az Ördög csendes mert akkor már biztos a győzelmében” Ha a szerző démoni támadásokat tapasztalt a jóga gyakorlása kapcsán, ez is csak annak a jele lehet, hogy valami nagyon Istennek tetsző dologba fogott bele.” Tanulmanyaim szerint, az ordog sok fele kepen ostromol, szemelyre szabott. A joga gyakorlasa portalokat nyit a demonoknak es a gyakorlo szemely a haloba esik, ez egy fajta ofenziva. Onamitas azt hinni hogy Istennek tetszo a joga es azert tamad az demon. A joga egy kapu a demoni hatasok fele – ez maga a tamadas.
      Az Oszovetseg azt tanitja hogy Isten nagyon ellenzi a politeizmust, a mas istenek imadasat. Nem hiaba azt mondja Mozesnek, „En vagyok aki vagyok!” – az egy, az Alpha es az Omega, a kezdet es a veg. A profetakat szamtalanszor kuldte hogy fenyitsek a kiralyokat akik eltevelyedtek es kemenyen buntette heted iziglen.
      Van egy iro Caryl Matrisciana, Indiaba szuletett, szulei diplomatak voltak. Megismerkedett a jogaval, kemenyen gyakorolta es ismerte kozelrol fiatal kora ota. Aztan rajott hogy nem egy egezseges spiritualitas es megtert. Konyveket irt a jogarol, erdemes tanulmanyozni mert nem jo tev utakon jarni. Nincs miert haragudni, az igazsag szamit.
      A nyugat gyengult amiota mindefele, falcs hiedelem terjed es az a hit hogy minden relativ. Van obiektiv igazsag.
      A testi egezseget torna gyakorlatokkal, uszassal, tenisszel lehet javitani.

      Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.