Register
A password will be e-mailed to you.

2019. április 1-én – és ez nem április tréfa volt – számos hírcsatorna világgá kürtölte, hogy az észak-lengyelországi Gdańsk városában könyveket és más okkultizmushoz köthető tárgyakat égetett el egy római katolikus plébános, illetve az atya mellett részt vettek a hívők.

A gdanski okkult könyvégetésen készült fotó

A hír döbbenetet váltott ki, és felerősítette a katolikus egyházat kritizáló hangokat: a BBC elővette a pedofil papok kártyáját nem elfelejtve megemlíteni, hogy 1990 óta 400 katolikus papot vádoltak meg szexuális visszaéléssel (sajnos arra nem tértek ki, hogy a vádak mekkora hányada bizonyult igaznak); és több portál felidézte Heinrich Heine 1823-as idézetét, miszerint „Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket is fognak.” És ezzel elérhető közelséggé váltak a III. Birodalom nyilvános könyvégetései…

1933 = 2019?

A párhuzam egészen odáig helytálló, hogy mindkét esetben könyvek égtek el. Pont. Ennyi, ami közös… Nézzük a különbségeket! Első legfontosabb különbség, hogy amíg 1933-ban a nemzetiszocialista kormány Németországban rekvirálta a zsidó és rendszerellenes szerzők könyveit és kísérletet tett még az utolsó példányok megsemmisítésére is (megakadályozandó, hogy bárki is hozzá férhessen ezekhez a művekhez), addig 2019-ben a hívők minden külső kényszerítő akarat nélkül– mások tulajdonát és szabad akaratát meg nem sértve és másokra befolyást nem is gyakorolva – megsemmisített olyan saját tulajdonban lévő tárgyakat (igen, köztük könyveket is), amelynek létét károsnak értékelte: megakadályozandó, hogy az ami az ő (mármint az égetésben részt vevő személyekre értve) számára kárt okozott, az másra is rossz hatást gyakoroljon. (Figyelem! Itt a szabad akarat nem sérül! Bárki dönthet úgy, hogy megvásárolja olyan könyvet, mint amik itt megsemmisítésre kerültek, ha nem az egyik könyvesboltban, akkor a másikban…

Ezek az emberek csak annyit tettek, hogy nem kívántak asszisztálni mások lelki-szellemi megkárosításában!) Továbbá: amíg 1933-ban és azt követő években az alapján semmisítettek meg könyveket, hogy ki írta azokat, addig 2019-ben az a kérdés kapott fő hangsúlyt, hogy mi van azokban a könyvekben írásba foglalva…

E tényezők figyelembevétele bármelyik józanul gondolkodó ember számára elégségesnek kell lennie, hogy megértse, hogy nem lehet egyenlőség-jelet tenni az érintett katolikus pap és a nácik gyakorlata közé. Akinek ez mégsem lenne elegendő, annak szíves figyelmébe ajánlom Szent Maximillian Kolbe életútjának tanulmányozását, illetve Karol – az ember, aki pápa lett c. kétrészes film megtekintését!

Egyszerű hívő? Bigott? Radikális?

Ha sikerült az előzőekben írtak alapján belátni, hogy a két eseményt nem szabad egy lapon említeni, akkor tegyük fel a kérdést, hogy helyes volt-e, egy ilyen lépésre ragadtatták el magukat lengyel testvéreink?

Ahhoz, ezt a kérdést megválaszoljuk, nézzük rá a világra, amelyben élünk! A keresztény kultúrkörben (különösképpen a Felvilágosodás, illetve a demokratikus alapjogok évszázadokon fejlődésének köszönhetően) az olyan eszmények, mint a vélemény-, szólás-, világnézeti és vallásszabadság alapértékké váltak. (Visszatekintve a XX. század ordas eszméire épülő diktatúráira, ezt alapvetően pozitív előjellel érdemes értékelni.) Ez a valóban értékelendő állapot több okból kifolyólag fordult a visszájára:

  • Ne felejtsük el, hogy ez előbb említett történelmi fejlődési pálya kizárólag a keresztény kultúrkörre igaz! A többi vallás fejlődésében nem tudunk hasonló töréspontokat kimutatni!
    .
  • A világi állam és az egyház szét választása kikényszerítette a világnézetileg semleges állam létrejöttét. Hiszen, ha a világi állam valamelyik egyház felé elkötelezett, tehát világnézetileg nem semleges, akkor rögtön integrálódni kezd hozzá, amely állapot pedig többévszázad európai (és amerikai) fejlődésének mond ellent!
    .
  • A világnézetileg semleges állam pedig kényszerűen magával hozzá a világnézetileg semleges társadalmak létezését, hiszen egy világnézetileg nem semleges társadalom nem építhet fel egy világnézetileg semleges államot!
    .
  • Miután a keresztény kultúrkörhöz tartozó társadalmak és az államok – legalább is elméletileg – világnézetileg semlegesek, ezért – ha komolyan akarja venni az alapvető szabadságjogokat – kénytelen esélyegyenlőséget biztosítani a különböző vallások számára – ingerküszöbétől függően. Ezt az esélyegyenlőséget pedig többek között akképpen teremti meg (az intézményrendszer szétválasztása mellett), hogy megint csak kényszerűségből lemond a vallások által követett célok és rendszeresített eszközök (pl.: szertartások) vizsgálatáról és értékeléséről. (Nagyon kevés kivétel mutatható ki, a szcientológiai egyház ellen különböző országokban lefolytatott kétes eredményességű eljárásokon kívül 1-1 egyedi esetről beszélhetünk. Ha jól belegondolunk, akkor Jonestown 400 áldozata, Mennyország Kapuja 39 önkéntes öngyilkos hívője (is) jól jelzi a kontroll hiányából fakadó problémákat.).

Összefoglalva: abban a helyzetben találjuk magukat, hogy a kezdetben „földi viszonyok” között értelmezendő eszmei világnézeti szabadságot – azaz, hogy bárki szabadon hirdetheti konzervatív, liberális, vagy populista ideológiáját – szinte minden kritika és korlát nélkül kiterjesztettük a materiális, földi kereteket meghaladó tanokra, különböző hitvilágokra is. Ennek a folyamatnak lett a következménye, hogy a sátánista egyházak bejegyzett vallásként működhetnek több országban, így a demokrácia hazájaként aposztrofált Amerikai Egyesült Államokban is. Ettől kezdve egyenlőségjel került a „jó” és „rossz” közé.

Mihez kezd és mihez kezdhet egy hivő ebben az állapotban?

Megállapíthatjuk, hogy senki sem szeparálódat teljesen az őt körülvevő közösségtől (társadalomtól) sem! Jézus Krisztus nem is kéri ezt egyetlen hívőtől sem, hiszen ezt mondja: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mk 15, 19-20)

Ebből a parancsból automatikusan következik, hogy fel kell venni a kapcsolatot a nem hívő világgal. Viszont ez esetben minden hívőnek fel kell készülnie a „világból” érkező ingerek értékelésére és kezelésére. Jézus Krisztus egyértelműen felhívja a figyelmet, hogy választani kell: „Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is.” (Mt 6, 24) Ez arra is figyelmeztet, hogy valami vagy Isten mellett van vagy az ellen, nincs semleges állapot! Ez szemmel láthatóan szembe megy a világnézetileg semleges társadalom és állam eszményével!

Amikor azt látjuk, hogy egy hívő közösség tagjai adott tárgyak – és köztük valóban könyvek – megsemmisítése mellett döntött, akkor vegyük figyelembe a következőket:

  1. Ezek a hívők komolyan vették, amit Jézus Krisztus tanított: „Nem mindenki, aki azt mondja nekem: ‘Uram, Uram!’, megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van.” (Mt 7,21)
    .
  2. Ezek a hívők figyelembe vették azt, amit az Úr Mózesen keresztül adott tudtára a választott népnek és mindenkinek, aki őt követni akarja: „Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. Mert utálatos az ÚR előtt mindaz, aki ilyet cselekszik” (MTörv 18, 10-12).
    .
  3. Sajnos nem elég az, hogy kidobják ezeket a tárgyakat a szemétbe, hiszen az ilyen tárgyaktól való megtisztulásra a Biblia egyértelmű példát mutat (2Kir 23, 4-6; 8; 11), és a szemétbe hajított a tárgyakat bárki (mondjuk egy szemétben kotorászó koldus) is megtalálhatja.
    ..
  4. Pál apostol így tanít: „Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok. Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, (…)”
    .
    (Ef6,12-14).Ebből adódóan ezeknek a hívőknek nem az a célja, hogy bárki elvesszen, hanem hogy tudatára ébredjen, hogy ezek a dolgok ártanak a léleknek. Pontosan azért tették, hogy emberek ne halljanak meg ezek által! Ebből adódóan nem ismétlődhet meg az, ami a III. Birodalomban megtörtént: nem fognak embereket égetni!

Összefoglalva: ezek a hívők azt és csak azt tették meg, amit meg kellett tenniük! Ennél kevesebb elégtelen lett volna! Ha ezt nem tették volna meg, akkor olyanok lettek volna, akkor olyanok lettek volna, mint a bibliai példázatban a pusztán egy talentumot visszaadó szolga.

Mit tehetünk mi?

Első lépésként meg kell tisztulnunk nekünk is, úgy, hogy nem engedjük be a báránybőrbe bújt farkasokat! Stefan Zweig nem lesz attól rossz történész vagy Radnóti Miklós nem lesz azért rossz költő, mert zsidó családba született! A Harry Potter rossz könyv azért, mert a mágiát jó színben mutatja be! Elmagyarázhatjuk a külvilágnak többek között, a teljesség igénye nélkül:

  • Ha a gyerekeidet (helyesen) nem engeded el egy sátánista szertartásra, akkor ne is engedd Halloweent „megünnepelni”, a szerepjátékokat (pl.: MÁGUS) játszani vagy az okkult ismeretekben elmélyülni, illetve kapcsolódó szórakoztató irodalmak olvasását, valamit hasonló témájú filmek nézését! (Persze, te magad se műveld ezeket!)
    .
  • A jóga és a küzdősportok túlnyomó része (kivétel: Krav-Maga és Defendo) nem tornaóra, hanem a kereszténységgel össze nem egyeztethető szertartás, aminek szakrális vonzata van!
    .
  • A mandala nem csupán egy nem-figuratív díszítés, hanem egy szakrális vonzatú ábra, a földi körülményeket messze meghaladó jelentéstartalommal!

Sajnos nagyon hiányzik a narratívából, hogy az okkultizmusból megtért emberek – felekezettől független – névvel vagy anélkül elmondják a történetüket! Nota bene: a kritikusok sem vették a fáradtságot, hogy másik oldalt megkérdezzék! A „vocem mittere in alteram partem”-elv érvényesülése senkinek a hátránya nem vált volna!

Addig, amig mi el nem mondjuk, hogy mitől szabadított meg az Úr, addig a külvilág nem fogja megérteni, hogy mitől akarjuk őket megvédeni. (A Harry Pottert a BBC adatai szerint 500 millió példányban adták el!) Ahogy a Biblia mondja: „Megszabadítottál a romlástól, és megmentettél a szorongatás napjától. Ezért magasztallak, dicsőítelek, és áldom az Úr nevét!” (Sir 51, 16-17). Ez a labda a mi, megtért keresztények térfelén pattog, már elég rég óta! Addig, amíg ezek a megtért embernek nem mondják el a saját történeteiket – kihangsúlyozva, hogy milyen volt az élet az „egyik oldalon” és milyen lett az élet a „másik oldalon”, addig egy kívülálló annyit fog csupán érzékelni, hogy a szellemi harc „egyik” oldala egy olyan radikális eszközhöz nyúlt, amely alapján valóban a történelem legsötétebb korszakaira lehet asszociálni. Ha viszont az okkult háttérből megtért hívők elmondják, hogy mire mondtak nemet, akkor talán néhány addig „kívülálló” számára érthetővé válik, hogy milyen árat kell most és/vagy későbbiekben fizetni az okkult gyakorlatokért!

H.Á.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.