Register
A password will be e-mailed to you.

1. Teremts csendet

„A beszéd és a tanítás a mester dolga, a tanítvány feladata az, hogy csendben legyen és hallgassa”, írta Szt. Benedek regulájában (RB 6:8). A csend az a környezet, melyben meghallhatjuk Isten szavát, és pontosan értjük azokét is, akik körülöttünk élnek. Sokan vannak, akik kényelmetlenül, feszengve tűrik csak a csendet, ezért napjaikat felesleges zajjal és pótcselekvésekkel töltik ki. Ha viszont kikapcsoljuk a zenét, a rádiót (különösen vezetés közben), mérsékeljük az internethasználatot és tévézést, jó esélyt adunk annak, hogy meghalljuk a bennünk élő Isten szavát, és szívünk mélységének hívását. Ráadásul ha csendben vagyunk, el tudjuk kerülni azt is, hogy a pletykálkodás vagy mások lekicsinylésének bűnébe essünk. Szent Benedek szavai a Példabeszédek könyvének intelmeit visszhangozzák (RB 6:11), miszerint „A szavak folyamában nem kerülheted el a bűnt”. Életünkben a szükségtelen zaj kiiktatásával gondozhatjuk a belső csendet, mely ideális terepet készít elő az imádkozáshoz.

2. Légy következetes a napi imában

Szent Benedek szerint “És ezért rövidnek és tisztának kell lenni az imádságnak, hacsak az isteni kegyelem ihletéséből hosszabbra nem nyúlna.” (RB 20:4). Ez jó hír lehet azoknak, akik sűrű munkahetekkel, hektikus időbeosztással kínlódnak, vagy otthon roskadoznak egyszerre több szerepkör súlya alatt.

Mégis időt kell találni arra, hogy a nap kezdetén üdvözítsük az Urat, lefekvés előtt pedig hálát adjunk neki azért, amit aznap kaptunk. Használhatjuk az Imaórák liturgiáját, hogy megszenteljük a napot, ezen belül különösen ragaszkodva a Reggeli és Esti imádsághoz. Bármelyiket is választjuk, a cél az, hogy szívből forduljunk Isten felé, az Ő kezébe ajánlva saját és szeretteink életét. A nap folyamán is sok lehetőség kínálkozik arra, hogy rövid imákban fejezzük ki az Úrba vetett bizalmunkat. A szerzetesek (és minden keresztény szellemiségű ember) célja, hogy szünet nélkül imádkozzon, és ezt úgy tehetjük meg, hogy Isten emlékét minden pillanatban életben tartjuk szívünkben.

3. Légy tagja egy hiteles közösségnek

A szerzetesek támogatják és bátorítják azt a testvért, aki nehézségeken megy keresztül, jó napokon pedig együtt örülnek. Szent Benedek ezt így fogalmazta meg: „Senki se kövesse azt, amit maga számára hasznosnak ítél, hanem ami másnak az. Egymást tisztán, testvéri szeretettel szeressék.” (RB 72:7-8) Az egyéni érdekeket hangsúlyozó, közösségi média és felszínes kapcsolatok által uralt világunkban mindannyian mélyen vágyunk arra, hogy tartozzunk valakihez. A spirituális élet olyan utazás, melyen másokkal együtt veszünk részt. Muszáj rászánnunk az időt és energiát, hogy személyes kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal, és valódi érdeklődést mutassunk életük felé, hogy beszélgetéseink a felszínes helyett az élet fontos, nagy kérdései felé fordulhassanak. Vegyük körül magunkat olyanokkal, akik osztoznak hitünkben, az általunk képviselt értékekben és Isten iránti elkötelezettségünkben. A közös ima, olvasás, egy spirituális olvasmány vagy a Biblia nyomán felmerülő kérdések megvitatása mind-mind jó módszerek arra, hogy együtt növekedjünk a hitben.

4. Találj időt a Lectio Divina-ra

A Lectio Divina, azaz „szent olvasás” ősi, szerzetesi gyakorlata a Szentírás lassú, imaszerű olvasását jelenti, melynek célja az, hogy meghalljuk az Igét, és megnyugvást találjunk Isten jelenlétében. Szent Benedek így figyelmeztette a szerzeteseket: „A tétlenség a lélek ellensége. Ezért a testvérek a megállapított időben foglalkozzanak testi munkával, más órákban pedig szent olvasmányokkal” (RB 48:1). Az Isten szaváról való elmélkedés, ha intenzíven és imádságképpen végezzük, elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy folyamatosan átalakítsa az életünket. Ismerjük meg a módszert, és töltsünk el naponta 15-30 percet a lectio divina-nak az Igén keresztüli gyakorlásával, vagy az imához hasonló átéléssel olvasgassuk szentek írásait vagy más, nagy spirituális műveket. Ez táplálja a lelket és szellemet, és gyakran épp azok az inspiráló mondatok ugranak fel a szövegből, melyre oly nagy szükségünk van éppen. Ha minden nap szánunk időt az Úr szavában való elmélyülésre, akkor közelebb kerülünk Őhozzá, aki az Igét küldte nekünk.

5. Gyakorold az alázatot

Szent Benedek regulájának több része is hangsúlyozza az alázatosság fontosságát, leginkább az azonos című 7. fejezet, melyben a szerző az alázatosságot tizenkét fokból álló lépcsőhöz hasonlítja, melyen át a szerzetes felemelkedhet. „Az alázatosság első foka tehát az, ha az ember Isten félelmét mindenkor szem előtt tartja” (RB 7:10).

Amikor Istent féljük, vagy eltelünk Istennel, akkor helyes kapcsolatot ápolunk vele, tudatosítva, hogy mi egy lény vagyunk, nem pedig Isten. Az alázatosság olyan erény, melyet ki kell fejleszteni, és segít majd abban, hogy ne rugaszkodjunk el a földtől, őszinték és igazak maradjunk imáinkban, munkánkban, mindennapi életünkben. Szent Benedek regulájában (RB 4:41-43) ezt is olvashatjuk: „Vesd reményedet Istenbe. Ha valami jót látsz magadban, Istennek tulajdonítsd, ne magadnak. A rosszat ellenben mindig ismerd el magad tettének és magadat okold.” Alázatosnak lenni azt is jelenti, hogy hálásak vagyunk az áldásért és lehetőségekért, melyeket Isten ad nekünk, és felismerjük, hogy tehetségünk és képességeink szintén Isten ajándékai. Engedjük, hogy a napi küzdelmek, még akár a bűnbeesés is az alázat megszületésének eszköze legyenek, amely időzve habozás nélkül kijelenthetjük, hogy saját emberi erőnk helyett teljes mértékben Isten kegyére vagyunk bízva.

Forrás: Tha Catholic Gentleman
Fordította: Hollósy Éva

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.