Register
A password will be e-mailed to you.

< Előszó
< Bevezetés

ELSŐ HÉT – Ismerjük meg önmagunkat!

Az olvasmány és az elmélkedés előtt:
A Szentlélek segítségül hívása
Lelkiismeret-vizsgálat. Bánat-ima…
A rózsafüzér – tanácsolt – napi elimádkozása

Az olvasmány és elmélkedés után:
Lorettói litánia
Magnificat


HETEDIK NAP
El kell távolítanunk a szeretetlenséget gondolatainkból, a másokkal való kapcsolatainkból, beszédünkből és cselekedeteinkből.

Szeretet az Isten. Akiben nincs szeretet, az nem birtokolhatja Istent. A vértanú halál «sem ér semmit önmagában, ha nem jár együtt a szeretettel» (Keresztes Szent János).

Szentírás
(1 Ján 3,10-18;23-24)

Erről lehet megismerni, hogy kik az Isten gyermekei és kik az ördög gyermekei. Mindaz, aki nem igazat cselekszik, és aki nem szereti testvérét, nem Istentől van. Mert az az üzenet, amelyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást. Nem úgy, mint Káin, aki a gonosztól volt, és megölte testvérét. S miért ölte meg? Azért, mert az ő tettei gonoszak voltak, a testvérének tettei pedig igazak. Ne csodálkozzatok, testvérek, ha a
világ gyűlöl titeket. Mi tudjuk, hogy a halálból átmentünk az életre, mert szeretjük testvéreinket. Aki nem szeret, az a halálban marad. Mindaz, aki gyűlöli testvérét, gyilkos. És jól tudjátok, hogy egy gyilkosnak sincs örök élete, amely megmaradna benne. Abból ismertük meg a szeretetet, hogy ő életét adta értünk, tehát nekünk is életünket kell adnunk testvéreinkért. Aki birtokolja a világ javait, és szűkölködni látja testvérét, de a szívét elzárja előle, hogyan marad meg abban az Isten szeretete? Gyermekeim! Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal!

És az ő parancsa az, hogy higgyünk Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint megparancsolta nekünk. Aki megtartja parancsait, Istenben marad, és az Isten is őbenne. Hogy pedig ő bennünk marad, azt a Lélektől tudjuk meg, amelyet nekünk adott.

Üzenetek
(San Martino 85.4.24)
Az Atya végtelen szeretete meg fog menteni benneteket.
Köszönd meg ezt egész lényeddel! Ő végtelen szeretet!
Hasonlóan szeressétek ti is egymást!

(San Martino 85.4.7)
Teljes szíveddel szeresd az Atyát!
Szerettesd meg, mert Ő szeret titeket!
Hallgassátok a szavait és az Ő tanítását.

(San Martino 85.8.30)
Az Atya nem más, mint végtelen szeretet,
de a világ inkább a rosszra hajlik.
Nagy valami a végtelen,
de Isten szeretete az emberiség iránt
még nagyobb!

(San Martino 85.11.12)
Imádkozni fogsz és böjtölni,
hogy az emberek szeressék egymást.
A valódi szeretetet keressétek!
Csak akkor hívhatjátok magatokat Isten gyermekeinek,
ha szeretitek egymást.

(San Martino 85.11.28)
Én a Szeretet Királynője vagyok!
Ha szeretitek egymást, akkor közel lesztek az Atyához.
Szeretet és könyörület! Imádság vég nélkül!
Járjátok be a világot,
fáradhatatlanul hirdessétek az Atya országát!
Aki egy embertestvért megment, saját magát menti meg!
Szeressetek, és szeretve lesztek.
Én nem foglak elhagyni benneteket. Áldásom rátok!

(San Martino 92.12.25)
Dicsőség Istennek és béke mindeteknek!
Gyermekeim, íme itt van Jézus,
Fény, amely sosem alszik ki,
egyetlen Út, végső Út, hogy az Atya keblére jussatok.
Fogadjátok be az Ő szeretetének mértékét,
amely mérték nélküli szeretet!
A mennyek országa most már a tiétek, ami Isten
irántatok való jóindulatának és gyengédségének a titka.
Bár ámulattal töltené el a szíveket ez az esemény,
és magával sodorná ennek az eseménynek a bejelentése
a szíveket, akiket a gyűlölet összezavar.
Az egész világ ismerje el Jézust, Isten Fiát,
a világ Üdvözítőjét, és ezen a Szent napon
fogadja be az igazi békét!
Áldásom adom rátok. Jézus megáld benneteket!

Elmélkedés
Montforti Grignon Szent Lajos Mária: A tökéletes Mária-tisztelet

(171. cikkely)
Az, ami ösztönözhet még bennünket ennek az ájtatosságnak gyakorlására, azok a nagy előnyök, melyeket általa a felebaráti szeretet nyer. Mert tökéletes átadásunk által kiváló módon gyakoroljuk a felebaráti szeretetet, minthogy Szűz Mária keze által odaadjuk Neki a legdrágábbat, amink van, ti. minden jócselekedetünk engesztelő és esdő értékét, a legcsekélyebb jó gondolatot, a legkisebb szenvedést sem véve ki. Beleegyezünk abba, hogy mindaz az engesztelő érték, melyet eddig szereztünk, vagy halálunkig még szerezni fogunk, Szűz Mária akarata szerint, a bűnösök megtérítésére vagy a szenvedő lelkek kiszabadítására legyen felhasználva. Nem jelenti ez azt, hogy felebarátunkat tökéletesen szeretjük? Nem jelenti-e azt, hogy Jézus Krisztusnak igazi tanítványai vagyunk, akik a felebaráti szeretetről ismerhetők fel? (Jn 13,35) Nem valódi eszköze ez a bűnösök megtérítésének – anélkül, hogy a hiú dicsőség veszélyének tennénk ki magunkat – és a tisztítótűzben szenvedő lelkek kiszabadításának – majdnem anélkül, hogy bármi mást tennénk, minthogy állapotbeli kötelességeinket teljesítjük?

(172. cikkely)
Hogy ennek az indítóoknak kiválóságát belássuk, tudnunk kellene, milyen nagy jó egy bűnös megtérítése, vagy egy léleknek a tisztítótűzből való kiszabadítása. Végtelenül nagy jó ez, nagyobb, mint az ég és föld megteremtése, mert egy léleknek megszerezzük Isten bírását. Ha ezáltal az ájtatossági gyakorlat által egész életünkben csak egy lelket szabadítanánk ki a tisztítótűzből, vagy csak egyetlen bűnöst térítenénk meg, nem lenne ez elegendő ok arra, hogy mindenkit, akiben igazi felebaráti szeretet van, ennek a gyakorlatnak elfogadására indítson?

Figyelembe kell azonban vennünk, hogy jócselekedeteink, ha Szűz Mária kezén mennek át, tisztaságban, következőleg érdemben, engesztelő és esdő értékben gyarapodnak. Ezáltal a szenvedő lelkek kínjainak enyhítésében és a bűnösök megtérítésében sokkal hathatósabbak lesznek, mintha nem mennének át Szűz Mária szűzi és adakozó kezén. Az a kevés, amit önző akaratunk nélkül és önzetlen szeretettel adunk Szűz Mária által, valóban nagyon hathatós lesz arra, hogy Isten haragját lecsillapítsa, és irgalmasságát leesdje. Így megeshetik talán, hogy valaki, aki ezt az áhítatot ily módon nagyon hűségesen gyakorolta, sok lelket kiszabadított a tisztítótűzből, és sok bűnöst megtérített, habár semmi mást nem tett, minthogy közönséges állapotbeli kötelességeit teljesítette. Mekkora öröm lesz ez az ítéletkor! Mily nagy dicsőség az örökkévalóságban!

Krisztus követése 1/15, 1/16
A szeretetből véghez vitt cselekedetek – Mások hibáinak elviselése

Rosszat nem szabad tenni semmiért a világon, senki emberfia kedvéért sem. De ha valaki segítségünkre szorul, szabad némelykor valami jót elhagynunk, vagy jobbra váltanunk. Ha ezt tesszük, a jó cselekedetet nem szalajtjuk el, hanem inkább jobbra cseréljük. Szeretet nélkül a külső
cselekedet semmit sem ér; viszont mindaz, ami szeretetből történik, bármily csekélység, bármily jelentéktelen dolog: mindenestül termékenynek fog bizonyulni. Isten ugyanis elsősorban azt veti latra, ki milyen indulattal cselekszik, nem azt, hogy mekkora tettet visz végbe. Sokat tesz, akiben nagy szeretet lakik. Sokat tesz, aki amit tesz, jól teszi. Jól pedig az tesz valamit, aki inkább a közösség javát keresi, nem a magáét. Gyakran szeretetnek látszik az, ami inkább a test és vér indulatából ered: mert a természeti hajlam, az önakarat, a viszontszolgálat reménye, saját kényelmünk keresése ritkán marad ki dolgainkból.

Akiben igaz és tökéletes szeretet lakik, az sohasem önmagát keresi, hanem csak azt óhajtja, hogy minden Isten dicsőségére legyen. Senkire sem irigykedik, mert a saját javának örül; és nem is akar magában örülni: hanem minden örömön túl Istenben keresi boldogságát. Senkinek semmi jót nem tulajdonít, hanem mindent Istenre vezet vissza, aki ősforrása mindennek, akiben mint végső célban minden szent éltető békét talál. Ó, akiben csak egy szikrányi igaz szeretet volna, bizonyára megérezné, hogy minden földi jó csupa hiábavalóság.

Ami hibát az ember magában vagy másban képtelen kiigazítani, azt türelmesen el kell viselnie, amíg Isten másként nem rendeli. Gondolj arra, hogy talán türelmednek ez a próbája javadra válik, hiszen enélkül nem sokat érnek érdemeink. De ha efféle akadályokba ütközöl, imádkoznod kell, hogy Isten megsegítsen, és győzd őket jókedvűen fogadni. Ha valakit egyszer vagy kétszer figyelmeztettél, de csak nem nyugszik, ne pörölj vele, hanem az egész ügyet bízd Istenre; hadd legyen meg az ő akarata, és az ő dicsősége nyilvánuljon meg szolgáinak sorsában, mert ő nagyon ért
ahhoz, hogy a rosszat is jóra fordítsa. Igyekezz türelmes lenni mások hibáinak és mindenféle gyarlóságának elviselésében: mert sok van benned is, amit másoknak el kell viselniük. Ha magadat képtelen vagy olyanná tenni, amilyenné akarod, mást hogyan formálhatnál tetszésed szerint?

Szívesen elvárnánk, hogy mások tökéletesek legyenek, saját hibáinkat azonban nem javítgatjuk. Kívánjuk mások szigorú rendreutasítását, de ha minket próbálnak rendreutasítani, ellenkezünk. Felháborít mások szabadossága, de azt nem szeretjük, ha tőlünk bármit megtagadnak, amit kérünk. Óhajtjuk, hogy másokat törvénnyel fogjanak korlátok közé, de mi semmiféle zabolát nem tűrünk. Így hát nyilvánvaló: milyen ritkán mérünk felebarátunknak ugyanazzal a mértékkel, mint önmagunknak. Ha minden ember tökéletes volna, mit kellene másoktól Istenért elszenvednünk?
Most pedig Isten úgy intézte, hogy tanuljuk egymás terhét hordozni; mert senki sincs hiba nélkül, senki sem olyan, hogy terhet ne jelentene másnak, senki sem elég önmagának, senki sem elég okos saját ügyének intézésére; hanem szükséges egymás terhét hordoznunk, egymást
vigasztalnunk, és segítenünk, tanítanunk és intenünk. Hogy pedig kiben mekkora erény lakik, az jobban kiviláglik olyankor, amikor valami kedve ellen való adódik, mert a viszontagságok nem teszik gyarlóvá az embert, inkább megmutatják, mit ér.

23. Zsoltár
Az Úr az én pásztorom, nincs is semmiben hiányom:
zöldellő mezőkön terelget engem,
csöndes vizekhez vezet, és lelkemet felüdíti.
Az igazság ösvényén vezérel nevéhez híven.
Járjak bár halálsötét völgyekben,
ott sem félek semmi bajtól, mert te velem vagy.
Pásztorbotod és terelővessződ az én bizodalmam.
Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme előtt.
Dús kenettel frissíted fejemet,
csordultig megtöltötted serlegem.
Jóság és irgalom jár velem életemnek minden napján,
s az Úr házában lesz otthonom örök időkön át.

Katekizmus
A szeretet, a Lélek gyümölcse és a törvény teljessége megtartja Isten és az ő Krisztusának parancsait: «Maradjatok meg az én szeretetemben. Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok az én szeretetemben.» (Jn 15,9-10).

Szeretet nélkül, mondja az Apostol, «semmi vagyok». Bármiféle kiváltság, szolgálat vagy erény (…), ha szeretetem nincs, «mit sem használ nekem». A szeretet fölülmúl minden erényt. Első az isteni erények között: «Megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet» (1Kor 13,13).

Valamennyi erény gyakorlását a szeretet élteti és indítja; ő a «tökéletesség köteléke» (Kol 3,14); az erények formája; összekapcsolja, és egymás között elrendezi őket; az erények keresztény gyakorlásának forrása és végpontja. A szeretet megerősíti és megtisztítja emberi szeretőképességünket, és fölemeli az isteni szeretet természetfölötti tökéletességére.

Imádság
Kis Szent Teréz
A szeretet, szeretetet kelt. Nyomorúságom ellenére, s jóllehet még csak a kezdeteknél vagyok, sosem akarom elhanyagolni, hogy ennek az igazságnak a szemébe nézzek, és hogy felbuzduljak a szeretetre. Ha Te, Uram, megadnád nekem a kegyelmet, hogy felgyulladna szívemben ez a szeretet, akkor minden könnyűvé válna számomra, és könnyen és rövid idő alatt ráállhatnék a cselekvések útjára. Istenem, azért a szeretetért, melyet irántunk érzel, és azért a te dicsőséges Fiadért, aki irántunk való szeretetből annyit szenvedett, ajándékozz meg engem ezzel a lánggal, amelyre oly nagyon szükségem van!

Lorettói litánia
Magnificat

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.