Register
A password will be e-mailed to you.

A hivatásos zenészekről és a Braille-írást olvasó vakokról ismert, hogy kezük gyakori és intenzív használata rendkívüli szenzomotoros képességek kifejlesztéséhez vezet, mi több, a kézért felelős agyterület megnagyobbodik.
.

:

Most német kutatóknak először sikerült bebizonyítaniuk, hogy a folyamat fordítva is végbemegy: tehát ha nem használjuk a kezünket, kisebbedik az agy megfelelő területe, a tapintás pedig tompul.
.
A bochumi kutatók olyan pácienseket vizsgáltak, akiknek a karja hetekig gipszben volt, kezüket alig használhatták. Kiderült, hogy ha nem csinálunk semmit, az agy is korlátozza bizonyos funkcióit.

Mágneses rezonancia tomográf segítségével a kutatók kimutatták, hogy a korlátozott kéz mutatóujjának stimulációja lényegesen csekélyebb agyi aktivitást váltott ki a megfelelő területen (szomatoszenzoros kortex), mint az egészséges kéz mutatóujjának ingerlése. A kéz tapintása is gyengült: míg az egészséges kéz még kettőnek érzékelte a tűhegyeket, a beteg már csak egynek.  

Így, ha valaki nagyon dolgoztatja az agyát valamilyen szellemi munkával, annak az agya hozzászokik az igénybevételhez, és "megizmosodik". Ha valaki meg túlságosan kíméli az agysejtjeit, az könnyen lehetséges, hogy elbutul…

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.