Register
A password will be e-mailed to you.

Tizenöt különböző, ezen a területen máig ismeretlen tengeri élőlényt fedeztek fel a Cortés-tengerben, Mexikó északnyugati részén, a világ egyik leggazdagabb élőhelyén a Mexikói Autonóm Egyetem és a Baja California Sur Autonóm Egyetem kutatói. A Tenger- és Édesvíztudományi Intézet kutatói elmondták, hogy a fellelt új fajok a tüskésbőrűekhez (tengeri csillagok és sünök), a rákokhoz, a soksertéjűekhez (férgek), a szivacsokhoz és a lágy korallokhoz tartoznak. A felfedezések között található néhány kígyókarú csillag is. Az Argo nevű hajó és a Deepsee nevű tengeralattjáró segítségével az expedíció 300 méter mélyre, eddig elérhetetlen helyekre tudott lemerülni, és olyan helyeken gyűjtött mintát, ahová óceánkutató hajók és közönséges búvárok eddig nem jutottak el.
.
A tengeralattjáró nagy felületen átlátszó műanyagból van, és olyan precíz hidraulikus karral van felszerelve, amely kényes fajok sérülésmentes begyűjtését is lehetővé teszi.
.
A kutatók kiemelték, hogy a mexikói vizekben páratlannak számít ez a felfedezés, mert eddig ezen a meredek sziklás területen nem sikerült ilyen mélytengeri fajokat gyűjteni. Az állatok külseje többnyire rémisztően agresszív, páncélos, tüskés, és tűhegyes fogaik vannak, ami feltételezi, hogy gyilkos alvilági élet folyhat odalent. A testalkatuk rendkívül masszív, erős, nyilván a nagy tengeri nyomás dekompenzálása miatt, szintén emiatt jól megfigyelhető a fényképeken, hogy a halak, cápák teste és feje is lapos, nyomott.
.
A kutatók azt is elemzik, vajon ezek a fajok ennek a tengernek a sajátjai, vagy másutt is megtalálhatóak.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. KiJazz

    A kompenzálás már magában ellensúlyozást jelent! Mit is (t)akar akkor az a mondat, amely a dekompenzálást említi a nagy tengeri nyomás ellen??

    üdv mindenkinek: BI

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.