RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Öltözz ki a szentmisére!

A társadalom egyre jobban elszakad a hagyományoktól. A minap láttam embereket, akik pizsamában és mamuszban vásároltak. Még ennél is furcsább, hogy világszínvonalú komolyzenei koncerteken egyes nézők hawaii ingben és farmerben jelennek meg. Sajnos igaz, hogy csak kevesek hajlandóak alkalomnak megfelelően öltözködni. Manapság már az esküvők és a temetések is kezdenek hétköznapi eseménnyé válni.

Ez nagyon zavaró, mert az öltözékünkkel fejezzük ki, mennyire tiszteljük magunkat és másokat. Ha nem öltözünk megfelelően, az annak a jele, hogy nem tisztelünk senkit és semmit.

A kiöltözés lemondással jár
A jó megjelenésért tenni kell. Felvenni egy jól szabott öltönyt és egy nyakkendőt a gyűrött póló helyett. Megborotválkozni – inkább, mint kifulladásig sportolni -, és kevesebb erőkifejtést is igényel. De az sem árt, ha megfésülködsz. Ezek a tevékenységek idő- és energiabefektetést igényelnek, de az igényes megjelenésed miatt mások fel fognak nézni rád.

Bízz bennem, hiszen tudom, hogy egy férfinak ez nem egyszerű. Mi természetünknél fogva nem tesszük meg ezt az erőfeszítést. Biztosíthatlak róla, ha te megteszed, úgy fogod érezni magad, mint egy főúr. Sokkal férfiasabb és magabiztosabb leszel.

Öltözz ki a misére!
Habár a hétköznapi tevékenységekhez nem kell úgy kiöltözni, de a szentmise egy különleges alkalom. Jézus, a Királyok Királya van jelen a helyi plébánián. Az angyalok meghajolnak Előtte, az ártó szellemek menekülnek Előle, és minden szentmisén jelen van az oltáriszentségben. Tényleg papucsban és rövidnadrágban szeretnél találkozni Vele? Azt szeretnéd Jézusnak mondani, hogy „annyira sem tisztellek meg, hogy rendesen kiöltözzek”?

A mai társalom számára ismeretlen a királyság és a királyi tekintély. Nap mint nap halljuk a hamis egyenlőségről szóló téveszméket, melyek szerint nem számít, hogy ki milyen ember, mindent és mindenkit tisztelni és becsülni kell. Csakhogy ez nem helyes. Szent Pál mondja, hogy „adjatok tisztelet annak, aki titeket is tisztel”. És ha van valaki, akit tisztelni kell, akkor az Jézus Krisztus, a mi Urunk és Királyunk.

Én is beleestem egy időben ebbe a hibába. A hívők többsége nem gondol “tiszteletre” a misén. De ez nem mentség. A férfilét egyik eleme, hogy helyesen cselekedjünk, még akkor is, ha ettől nem leszünk népszerűek. Légy erős, ússz az árral szemben!

Ha tudod, hogy az Oltáriszentségben jelen van Krisztus, akkor illő, hogy az öltözékeddel is kifejezd a tiszteletedet!

Nem előírás, csak javaslat
Mivel azt gondolom, hogy minden férfiember képes a szentmisére kiöltözni, ezért nem érdemes meghatározni az előírt öltözéket. Nem az én dolgom javaslatot tenni az öltönyre, a ruha színére, vagy a cipőre. Nem mondhatom meg, hogy mit viselj, ezért inkább mondok három öltözködési irányelvet a szentmiséhez megfelelő ruházat kiválasztásához:

1. Az öltözék kényelmetlen lehet – A ruházat kiválasztásánál ne a kényelem és az egyszerűség legyen a fő szempont. Crocs papucs helyett húzzál bőrcipőt. Ha eddig pólót hordtál, ezentúl viselj inget. Ha nyakkendőt viselsz, vegyél fel egy zakót is. Röviden és tömören: tégy erőfeszítéseket és hozz áldozatot.

2. Az öltözékeddel kitűnhetsz a tömegből – Különböző helyeken élünk, és az öltözködési kultúra nem egységes. Nem egyformán öltözködik a szegény munkás és a cégvezető, de biztosan mindenkinek van olyan ruhája, amit csak különleges alkalmakkor szokott felvenni. Ha ugyanabban a ruhában mész szentmisére, mint moziba, az probléma.

3. Szeretetből tedd – A szeretet legyen a legfőbb ösztönződ. Ha valamit nem szeretetből csinálunk, akkor csak az időnket vesztegetjük. Sok ember véleménye ez: „Isten a lelket nézi, nem a testet. Ő látja, hogy szeretem Őt, még akkor is, ha nem öltözöm ki.” Ez tévedés.

A szeretet tettekben megnyilvánuló cselekvő odaadás. A szeretet nem érzelem, hanem döntés, amellyel saját igényeidről mondasz le a másik javára. Ahogyan már korábban mondtam, a kiöltözés is áldozathozatal. Így fejezed ki Jézusnak, hogy szereted és tiszteled Őt, és az öltözéked és a megjelenésed is ezt tükrözi. Minél nagyobb kellemetlenséggel jár, hogy kiöltözöl, annál értékesebb lesz az áldozat, amit Jézusért hoztál.

Összefoglalás
Bár a világ azt mondja nekünk, hogy nincs miért kiöltözni, ez nem elfogadható egy katolikus férfi számára. Tiszteljük meg magunkat és másokat ezzel, különösen akkor, ha szentmisére megyünk. Legyünk bátrak az öltözködésünkkel, még akkor is ha furcsán néznek ránk.

Mi akadálya lehetne, hogy elegánsan menj a misére?

Fordító: Somogyi Tamás
Forrás: https://www.catholicgentleman.net/2013/07/gentlemen-dress-up-for-mass/

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Egy válasz

  1. Egy férfi hívő

    Én láttam már olyan templomot is, ahol a bejáratnál ki volt írva a tájékoztató: Ujjatlan pólóban és rövidnadrágban belépni tilos! Sajnos ez a kevesebb. A régi illemtankönyvek még jegyezték azt is, hogy foglalkozástól függetlenül, illik minden férfinak inget és zakót húznia még hétköznap az utcára is de hol vagyunk mi ettől már? Az igénytelen viseletek (szakadt farmer, tornacipő, tréningruha, szegecses műbőrkabát és ki tudja még milyen) és ezzel párhuzamosan az igénytelen viselkedések korát éljük, pedig honfoglaló őseinkről még azt jegyezték fel a Krónikák, hogy: “a magyarok igen gazdag és igen jól öltözött emberek” és sajnos némely keresztény közösségtől sem lehet jobbat várni. Magam láthattam, hogy misére magukat hitbuzgónak valló fiatal keresztény nők forrónaciban léptek be a templomba! Szégyen és gyalázat!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.