Register
A password will be e-mailed to you.

Fantasztikus interjút adott egy lengyel oldalnak  Jim Caviezel, aki a Passió című filmben Jézust alakította.

Varsó, Lengyelország – 2017. április 30.

Narrátora lettél egy Karol Wojtyla életéről szóló dokumentumfilmnek; A kontinens felszabadítása: II. János Pál és a kommunizmus bukása címmel.Lengyelországi látogatásod alatt oda is elutaztál, ahol Karol Wojtyla élt és dolgozott. Mit jelent neked a volt lengyel pápa ?

Jim Caviezel: Lengyelországban tett látogatásom során értettem meg, hogy az egész világ problémái voltak a vállán. Ehhez pedig van egy személyes hozzáfűznivalóm is. Jézus szerepének eljátszása miatt sok gúnyolódással és kritikával kellett szembenéznem, melyeket valahogy el kellett viselnem. II. János Pál segítsége azonban sok erőt adott. A példáját látva a következőt kérdeztem magamtól: “Miért törődsz a téged kritizálókkal?”

Fiatal koromban sokat olvastam a nácizmusról és a lengyel területeken elkövetett népirtásról. Ismereteim csak a könyvekre korlátozódtak, de lengyelországi tartózkodásom alatt ráeszméltem, hogy Wojtylának mennyit kellett szenvednie a nácizmusnak való közvetlen kiszolgáltatottsága miatt. Jártam Auschwitzban, ahol Maximilian Kolbe atya a saját életét adta azért, hogy egy fogolytársa élhessen. Ezek is rámutattak többek közt arra, mennyit szenvedett ez a nép. Aztán a náci megszállást követte a kommunizmus, tehát II. János Pál a két legszörnyűbb rezsim alatt élte élete egy részét. Amerikaiként különösebb félelem nélkül tekintettem a hidegháborúra, mivel nem éltem soha elnyomás alatt. II. János Pálnak kettő ilyet is meg kellett tapasztalnia, mint ahogy Lengyelországnak is. Ő azonban reprezentálja az országotokat is.

Spirituális értelemben?

Lengyelország – mint ahogy Krisztus is – keresztre lett feszítve. A Szűzanya Lengyelország anyja. Mielőtt Wojtyla apja meghalt, azt mondta neki, hogy most már Mária is az ő anyja. Ez egy csodálatos jelképe az országnak.

A pápa tanítása rád is mély hatással volt?

A 80-as években, mikor tinédzser voltam, II. János Pál az Egyesült Államokba látogatott. Csupán másfél óra utazásra volt a lakhelyemtől, a családom pedig el is ment, hogy lássák és hallgassák őt. Sok katolikus számára olyan volt ez, mintha maga Jézus látogatta volna meg őket. Én nem mentem, mert nem éreztem fontosnak. A villámcsapás csak évekkel később jött.

Beszélni fogunk erről a villámcsapásról is később. Szóval nem mentél el, hogy lásd a pápát, de évek múltán mégis bepótoltad a látogatást. A Passió leforgatása után találkoztál vele egy pápai kihallgatáson. Miután megtekintette a filmet, azt mondta: „ez így történt!” Hogyan kaptad tőle a dicséretet?

A pápa mindig azt mondta a fiataloknak, szakadjanak el a szennyes és demoralizált civilizációtól. „Legyetek szentek” – mondta. Lehetetlen? Egyáltalán nem. Gyakran hallom Krisztus hangját a szívemben: „Jim, sikerülni fog.” Ez annak az üzenete, hogy mindenki ugyanolyan fontos ebben a világban, de ugyanakkor egy, a keresztény életre való felhívás is. Egy olyan életé, aki bárkinek, akivel találkozik, megmutatja, hogy Jézus az Úr. Emlékszem, a pápa akkor azt mondta az amerikai népnek: „Mindnyájan szentek lehettek!”

Nagy szomorúság számomra, hogy a népem nagy része egyáltalán nem keresi az életszentséget. Inkább drogokkal és élvezetek hajhászásával helyettesítik, mert az kitölti az érzelmi ürességet.

A pápai audiencia során mit mondtál neki?

Hogy mennyire lenyűgözött a színészekhez címzett levele, melyben azokhoz szólt, akik a szépséget keresik és művészi formában adják tovább az embereknek. Mindent elkövetek, hogy az utasításai szerint cselekedjek.

II. János Pál is színész volt, csak mint te, ezért bármely elődénél jobban ismerte a művészet erejét.

Pontosan. Ez az, ahonnan az ereje is jött. Értette az embereket, a művészet által pedig képes volt milliók szívét megnyerni. Ő egyszerűen egy szent.

(A film készülte alatt) 33 éves voltál, monogrammod J.C. és Jézust játszottad.

Nem lehet véletlen. Véletlenek nincsenek. Folyton „balesetről” és „szerencsétlenségről” hallok a dolgok kapcsán. A szekularizáció hatással van az egész világra, beleértve az Egyesült Államokat is. Csak az ateisták hisznek a véletlenben. Isten szemében nincs véletlen.

Ha Isten halottakat támaszt fel, arra is azt mondják, véletlen történt.

„Ha valaki elveszíti hitét Istenben, nem az fenyegeti, hogy semmiben sem hisz majd, hanem az, hogy mindenben” – állítja G.K. Chesterton.

Ugyanakkor nincs joga bármit megtenni, amit szeretne, és ahhoz sincs, hogy mindenről döntsön. Erkölcs nélkül élni, kizárva a jóságot? Hát hol a szeretet mindebben?

Talán pont emiatt ölték meg Istent – ahogy Nietzsche mondja. Ha nincs Isten, azt tehetnek, amit akarnak.

Ezt láthatjuk Amerikában nap mint nap.

Európában még inkább ezt látni. Az Egyesült Államok alapító atyái el sem tudták képzelni az országot Isten nélkül. A francia forradalom alatt gyilkolni kezdték a papokat és köptek Jézusra. De térjünk vissza Hollywoodba, a filmhez. Mel Gibson figyelmeztetett a szerep elvállalásakor, hogy valószínűleg nem fogsz ezután több felkérést kapni Hollywoodban. Mennyire volt igaza?

Anélkül, hogy bármi rosszat tettem volna, kikerültem az öt legnépszerűbb színész közül a stúdióknál. Pedig csak eljátszottam Jézus szerepét. Hogy személyesen érintett-e ez az elutasítás? Nos, mindenkinek megvan a maga keresztje. A világ változik, de úgy sem leszünk örökké ezen a Földön. Sem én, sem pedig a hollywoodi producerek.

Egyszer majd mindenkinek el kell számolnia a tetteivel.

Honnan jön ez a reakció vajon? Az emberek félnek az ilyen filmektől? Pedig szerették Jézus emlékezetes képeit a képernyőn. A több mint 500 millió dolláros globális bevétel nagy siker a film számára. A mai napig hallani megtérésekről a film kapcsán.

Erre nem nekem kéne válaszolnom. Csak a munkámat végeztem. A film nézők millióit inspirálta. Hagyjuk a választ a producerekre, hogy félnek-e ettől a sikertől vagy nem. Nincs még vége a karrieremnek. Végül is, szerepeltem már egy-két kiemelkedő hollywoodi produkcióban, sőt, egy népszerű amerikai krimi-sorozatban is, Person of interest címmel. Ugyanakkor azt sem felejtettem el, hogy Jézus neve mindenek felett áll. Ez a név egyben minden idők legellentmondásosabbja is. A szeretet ellentmondásos, Ő pedig maga a megtestesült szeretet. Jézus a szeretetről beszélt az embereknek, ők pedig megölték ezért. Ki ez az ember, hogy megmondja nekünk, hogyan kéne éljünk? – kérdezték arrogánsan. A saját népe elárulta, és mindenki elhagyta. Nem csak az volt a kötelességem, hogy ezt megmutassam a képernyőn. Jelenleg is tart ez a kötelesség, miszerint az evangéliummal összhangban kell éljek napról-napra és tanúságot kell tegyek az igazságról. És most elérkeztünk ismét II. János Pálhoz. „Totus Tuus”, vagyis „Egészen a tiéd” – mondta jelmondatában. Ha tudni akarod, mivel inspirál engem, hát ez az. „Egészen a tiéd.”

A Szűzanyának való odaadás.

Ez a hitem lényege. A kapcsolatomat Krisztussal neki köszönhetem. Az ő közreműködésével lett emberré és jött el hozzánk. Egy evangélikus barátom egyszer megkérdezte, hogy miért nem fordulok egyenesen Jézushoz, és azt gondolom, hogy ez egy jó kérdés. Akkor nem tudtam neki válaszolni. Azonban miután sokat foglalkoztam II. János Pál pápával, a választ is megtaláltam.

Ezért is kötődik úgy Lengyelország Krisztushoz, mint semelyik másik ország. Önök jelentik a köteléket kelet és nyugat között.

A gonosz ezt ki nem állhatja, habár Jézus Krisztus és a Szűzanya már legyőzték őt. II. János Pálnak hatalmas szerepe volt a kommunizmus legyőzésében. Hogy volt erre képes? Szeretettel.

Nekem az a véleményem, hogy nem ok nélkül kerültünk a vasfüggöny mögé annak idején. Talán Istennek terve van a múltunkkal, amit még nem világos számunkra. Az 1968-as eseményekben Lengyelország kevésbé volt érintett, nem úgy, mint az USA és a Nyugat. Nem vettük át az erkölcsi relativizmust, a nihilizmust és a hedonista nézeteket. Ennek okán a jelenkori ellenforradalom és a nyugati világ evangelizációja talán nálunk, Lengyelországban kezdődik.

Egy ateista azt mondaná, hogy mindez puszta véletlen. De igazad van, ez is Isten tervének a része. Az én országom szerencsés, azt mondták, ez a földi mennyország. Ennek ellenére az emberek elvesztik a hitüket. Elhagyják, megtagadják Jézust. Mózes sem ok nélkül töltött negyven napot távol a néptől a hegyen. Számomra a szentmise az állandó megerősödés forrása. Ez az a hely, ahol igazán találkozni tudok Krisztussal. Ez nem csupán abban merül ki, hogy magamhoz veszem a szentostyát. A valódi találkozásról szól. Kenyér és bor? Dehogy. Ez Krisztus szent teste és vére! Ez az, amiért igazán érdemes meghalni. Mindennap azért imádkozom, hogy Krisztussal a szívemben hagyjam itt ezt a földi világot, nem pedig Őt elhanyagolva vagy megtagadva.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen volt, amikor valóban beléd csapott a villám a Krisztus Passiója c. film forgatásán. Ez a keresztre feszítés jeleneténél volt?

Nem, ez nem a keresztre feszítésnél történt. Ekkor Rómában forgattunk, a hegyi beszéd jelenetét. Felmásztam a hegyre és eléggé felhős volt az ég. Öt másodperccel a villám előtt éreztem, hogy mi fog történni. Szeles volt az idő, viszont nem hallottam a szélfújást. Ekkor hirtelen belém csapott a villám. Nagyon megrémültem, de belül átjárt a béke. Mielőtt mindez megtörtént, Mel elkiáltotta magát, („Action!”) és a kamera rám közelített. Ekkor csapott belém. Ezután hallottam, ahogy Mel azt kiabálja, hogy mi történt a hajammal. Vicces volt.

Az emberek azt gondolják, hogy komor és túl komoly vagyok, ez azonban nem igaz. Ma odajött hozzám egy lengyel apáca és azt kérdezte, hogy miért nem mosolygok? Azt válaszoltam neki, hogy én a szemeimmel már mosolygok, csak még nem terjedt ki az egész arcomra (mosolyog).

Én is most látlak először mosolyogni! Ezt le is írom. Azon kevés hollywoodi hírességek közé tartozol, akik elkötelezetten katolikusok. Nem nehéz ez?

Hollywoodban az emberek folyton azt kérdezik, hogy miért nem tudom elkülöníteni a színészi karrieremet attól, hogy katolikus vagyok? Igazából a hit számomra segítséget jelent. Amikor kosaraztam, az motivált. A kettő most már ugyanaz. Tisztában vagyok vele, hogy olykor lusta vagyok, de pont ezért dolgozom azon, hogy legyőzzem ezt a gyengeségemet. A hit segít, hogy jó döntéseket hozzak, és emellett számos ember jelent számomra inspirációt, akkor is, ha nem hívők. Mel szintén küszködik a hitével, de a saját pénzét is befektette, amikor belefogott a Passió létrehozásába.

Gibson tíz év után tért vissza a filmvilágba a Fegyvertelen katona c. remek alkotásával. Lesz folytatása a Krisztus Passiójának?

Rengeteg szerepet játszottam már a karrierem során. Egyszer sorozatgyilkost játszottam és abban az esetben is lélekbúvár módjára át kellett élnem azt a szerepet. Fel kellett tennem a kérdést, hogy képes lennék-e megölni valakit. Alakítottam katonát és sportolót is. A Monte Cristo grófjának adaptációjában is részt vettem. Végül, a John Ford által inspirált klasszikus westernben is játszhattam. De a legnehezebbnek Jézus alakítása bizonyult.

Nincs ennél megtisztelőbb, és egyben megalázóbb szerep, mint Őt alakítani. Semmi sem képes jobban megtanítani a valódi alázatra.

A gondolat, hogy ismét belefogjak egy ehhez hasonlóba, rémálomként jelenik meg. Azonban, mikor olyan helyre utazom, mint Lengyelország és látom a vértanúság és önfeláldozás emlékhelyeit, rájövök, hogy csakis a szeretet képes megmenteni ezt a világot. Krisztus szeretete. Ezért szeretnék még Gibsonnal dolgozni. Ezúttal a film a feltámadás témakörét fogja érinteni. Ha a Passió annyi embert inspirált a jóra, miért ne próbálhatnánk meg még egyszer? Azt érzem, hogy ismét van egy cél az életemben. Ezért alakítottam egy olyan embert a sorozatszerepeimben az elmúlt öt évben, aki a célját keresi. Nem csupán a pénzért csinálom. A szeretetért csinálom, mert ez az én krisztusi misszióm.

Hogy másokat inspirálj?

Nem csodálatos, amit Szent II. János Pál tett? Embereket motivált, és inspirálta őket. Az igazságról és a szeretetről beszélt nekik, de nem elcsépelt módon. Amikor Krisztust alakítottam, sokat imádkoztam. Azt kértem az Úrtól, hogy mutassa meg nekem, hogy hogyan lehet még őszintébb, még hitelesebb az alakításom. Hogyan hozhatom még közelebb Jézust a nézőkhöz? Hogyan inspirálhatnám őket? Ez azóta is az én belső utazásom, ami nem ért még véget. Amíg a Passión dolgoztunk, Mel Gibson fenntartotta a jogot arra, hogy bármikor félbeszakíthassuk a forgatást annak érdekében, hogy spirituális értelemben mindig kész legyen a folytatásra. Ezt nem lehet anélkül elmondani, hogy ne lettem volna teljesen beavatva, mint résztvevő. „Totus Tuus – „teljesen a tied.” Nem lettem volna képes befejezni a filmet, ha nem a Szűzanyáért csináltam volna. Száz százalékig elköteleztem magam Őmellette, csak úgy, mint Lengyelország.

Az életed minden területén tanúskodsz a hitedről. Három gyermeket fogadtál örökbe, akiknél mind rákot diagnosztizáltak. Emellett ellenzed az abortuszt is.

Akiket örökbe fogadtunk, elhanyagolták őket és nem kívánt gyermekek voltak a családjuk számára. Kettejüknek agydaganata volt, a harmadiknak pedig szarkómája.

A feleségem azt mondta, hogy nem számít, akarják-e az ilyen gyermekeket vagy sem, ők ugyanúgy emberek mint mi magunk.

Ez szintén II. János Pál egyik tanítása a halál civilizációjáról.

A feleségem nélkül sosem adoptáltam volna gyerekeket. Ő megtestesíti a szeretetet és a kedvességet. Imádkozik értem, hogy ne térjek le a helyes útról. Krisztus azt mondta, hogy amit a legkisebbnek tesztek, azt nekem tettétek. Szeretne általunk cselekedni, még a legkisebb dolgokban is.

Emlékszem, még régebben visszautasítottál egy szerepet az X-Men c. filmben. Ha akkor elvállalod, ma talán már a Bosszúállókban is szerepeltél volna, és a fiatalok rajonganának érted. Ehelyett néhány évvel később az emberiség legnagyobb szuperhősét alakítottad, Jézus Krisztust.

Gondolod, hogy ez is csak egy véletlen volna? A legszebb dolog a Passióban, hogy mindenki odafigyel erre a filmre – konzervatívok, liberálisok, ateisták és vallásos emberek egyaránt. Csöndben nézik és hallják:

„Vagyok aki vagyok.”

 

(Az eredeti interjút a lengyel újságíró és filmkritikus, Lukasz Adamski készítette és publikálta a wpolityce.pl oldalon, forrásunk a 777-blog.hu volt) Fordították: Dallos Bence és Hegedüs Bertalan (Fotók: churchpop.com, Immaculate Heart Radio, Reddit, Frost Snow, címlapfotó: Variety)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.