Register
A password will be e-mailed to you.

Amikor Isten lát, de nem hallgat meg

<< Elég éles a kardod?

„És megalázza magát az én népem, amely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arcomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket. Most már az én szemeim nyitva lesznek, és füleim figyelmesek lesznek e helyen a könyörgésre.” (2Krónika 7:14-15)

Lehetséges-e az , hogy az ember böjtöl, és az Úr nem hallgatja meg a kérését? Isten ezt mondta Izraelről. „Nem úgy böjtöltök mostan, hogy meghallassék szavatok a magasságban” (Ésaiás 58:4) Vajon mit tettek rosszul?

Izrael nem tért meg, és elhagyta az Úr rendeléseit. Bár a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy Istent keresik és az Ő útjaiban gyönyörködnek, Isten csak a bűneiket látta. Ahelyett, hogy valóban megalázták volna magukat Isten előtt, a böjt egy újabb hit nélküli, mechanikus gyakorlattá vált, telve viszállyal, haraggal, meg nem bocsátással.

Igaz, nem a bűnöktől való megtisztulás érdekében böjtölünk (a bűnre Jézus Vére az egyetlen megoldás), a böjtöt komolyan kell venned, úgy, hogy őszintén megtérsz minden ismert bűnödből. A böjt felszínre hozhat rejtett problémákat is, melyekből most megtérhetsz. Dávid így fogalmaz: „Kicsoda megy fel az Úr hegyére? És kicsoda áll meg az Ő szent helyén? Az ártatlan kezű és a tiszta szívű, aki nem adja lelkét hiábavalóságra, és nem esküszik meg csalárdságra.” (Zsoltárok 24:3,4)

Amikor böjtölsz, a megjelenésed legyen olyan, mint máskor, nem szabad felhívnod a figyelmet a böjtölés „megpróbáltatásaira” cselekedeteiddel, szavaiddal, a másokkal való bánásmódoddal, vagy a temperamentumoddal. Bár a saját szükségleteidre kell összpontosítanod, mások szükségleteit is a szíveden kell viselned. Isten ezt mondta:

„Nem ez-e a böjt, amit én kedvelek: hogy
megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az
igának köteleit megoldjad, és szabadon
bocsásd az elnyomottakat, hogy minden
igát széttépjetek? Nem az-e, hogy az
éhezőnek megszegd a kenyeredet, és a
szegény bujdosókat házadba bevigyed,
ha meztelent látsz, felruházzad, és tested
előtt ne rejtsd el magadat?”
(Ésaiás 58:6,7)

A zsidók feltették a kérdést: miért böjtöljenek, ha Isten nem is válaszol? Ekkor az Úr felszólította Ésaiást, hogy „kiáltson teljes torokkal, ne kímélje” (Ésaiás 58:1), és mondja el a népnek, hogy térjenek meg bűneikből, hogy az Úr által elrendelt módon böjtöljenek, mert akkor ez fog történni:

„Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod,
és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és
igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ.
Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz,
és Ő azt mondja: Ímé, itt vagyok.”
(És 58:8.9)

Ragyogó világosság

Mit jelent a „felhasad, mint a hajnal, a te világosságod” kifejezés? Világítást. Jézus ezt mondta: „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.” (Máté 5:14) Istennek az volt a terve Izraellel, hogy fény legyen a sötétben a többi nemzetek számára, dicsőítsék a teremtő Istent tetteikkel és az Istennek az életükön megnyilvánuló áldásával, és ilyen módon vonzzanak másokat Istenhez. Hasonló módon a mi saját életünkben, Isten gyermekeiként, kisugárzik belőlünk a bennünk lévő világosság, és láthatóvá válik mások számára. Hasonlóan tudom ezt elképzelni, mint Mózes arcának ragyogását, amikor lejött a hegyről az Úrral eltöltött idő után. Valóban hiszem, hogy Isten olyan világosságot adott az életembe és a szolgálatomba, amely nem nekem tulajdonítható. Televíziós szolgálatunk messzebbre elér, mint valaha. Egyik nézőnk ezt írta nekünk, miután a közelmúltban 40 napon keresztül tartózkodott a hústól:

Még soha nem böjtöltem ilyen hosszú ideig,
de a könyv nagy segítséget nyújtott a
kitartáshoz. Tisztábban hallottam istent,
mint valaha, és az életem véglegesen
megváltozott. Köszönöm a lehetőséget,
hogy társak lehettünk Önnel és a
szolgálatával. Isten nagyon erőteljes
módon használja Önt arra, hogy
szolgáljon az Ő népe és az elveszettek
körében.

Gyógyulásod kivirágzik

Néhány bizonyságtétellel szeretném alátámasztani ezt az ígéretet. Egyik barátom, Bob Rogers Kentuckyban dolgozik lelkipásztorként. Eddig tizenhatszor böjtölt huszonegy napig és hatszor negyven napig. A történet az ő gyülekezetének egyik férfitagjáról szól, aki elveszítette a hídját (műfogát), és sehol sem találta, ezért kénytelen volt egy újat készíttetni, majd ezután csatlakozott az év eleji böjthöz.

A böjtnek körülbelül a tizennegyedik napján rendkívül erősen köhögni kezdett. Valójában köhögési rohamot kapott, és eközben felköhögött valami szilárd tárgyat a tüdejéből: az eredeti hídját! Ez egy igaz történet! Egy éjszaka meglazulhatott, ő pedig ahogy lélegzett, egyúttal valahogy beszippantotta. Jó alvó lehet… Van olyan, amikor valaki egyik pillanatról a másikra gyógyul meg a betegségéből. Itt viszont Isten egy olyan problémát orvosolt, ami betegséget idézhetett volna elő. Ha az idegen test hosszabb ideig bent marad a férfi tüdejében, súlyos betegséget idézhetett volna elő, és csak komoly műtéttel tudták volna orvosolni.

Egy asszony e-mailben küldte a következő lenyűgöző tanúságtételt. Már több éve kinyúló csomók voltak a gerincoszlopa alján, ami sok szenvedést okozott neki. A csomók jól kitapinthatók voltak, és időnként szinte mozgásképtelenné tették őt. Férjével együtt csatlakoztak közösségünk 21 napos böjtjéhez. Az első három napon teljes böjtöt tartottak, csak vizet ittak, majd a Dániel-féle böjttel folytatták a következő 18 napon. A második napon nagyon fájt a gerince, semmiféle enyhülést nem tapasztalt. Végigment az imalistáján, és az Úrhoz kiáltotta meg nem tért családtagjainak nevét és más szükségleteit, és kérte az Urat, hogy gyógyítsa meg a hátát. A harmadik napon, amikor újra a listája fölött imádkozott, és kérte az Úr gyógyítását, rátette a kezét a csomókra, de azt tapasztalta, hogy a csomók eltűntek! A böjtnek már a második napján meggyógyult, és még csak észre sem vette!

Az alábbi levél szintén a böjt által elnyert hirtelen gyógyulásról szól:

Tizenkilenc éves fiunknál ötéves korában cisztás fibrózist diagnosztizáltak. A közelmúltban kórházba kellett szállítani, mivel az oxigénszintje 70 százalékra csökkent. Kb. egy héttel a böjt vége után állapota kritikusra fordult, és felkészítettek, hogy a tüdeje bármikor felmondhatja a szolgálatot. Azonnal felhívtam a férjemet, a barátainkat és a családtagokat. Megszerveztem egy 24 órás ima és böjt céljából összehívott gyülekezést, ami csütörtök délután öt órától péntek délután öt óráig tartott. Talán mondanom sem kell, hogy péntek délután négy órakor a fiam szén-dioxid szintje ismét beállt a normális állapotra. Az orvosok semmit nem tettek. Isten hűséges. Nagyon hálás vagyok a gyülekezetemnek, a Free Chapel közösségnek, amiért Isten iránti engedelmességből imádkoznak és böjtölnek. Ma már én, a férjem, és ma már huszonegy éves fiam is együtt böjtöl a közösséggel, és nagyon hálásak vagyunk mindenért, amit Isten ez idő alatt elvégzett az életünkben.

Megigazulás

Az Úr azt mondja, hogy amikor böjtölsz, „igazságod előtted jár” (Ésaiás 58:8)

A hited, az Istennel való kapcsolatod elvisz téged olyan területekre, ahová böjtölés nélkül nem jutottál volna el. Megnyílnak előtted korábban zárt ajtók, és befolyásod kiterjed, mint hullámok a tavacskában. Egy nő ezt írta: „Két barátnőmmel együtt huszonegy napos böjtöt tartottunk, ami után a Szentlélek feltárt előttem egy különleges üzenetet a böjtről. Ezt aztán megosztottam másokkal. Dicsőség az Úrnak: mert az üzenet megérintette az emberek szívét, és sokaknak segített a böjt megértésében és a benne való kitartásban. Lelkesítő azt hallani, hogy mit cselekedett Isten az életükben a böjtben tanúsított hűségük miatt.”

Amikor a testvéremmel elindítottuk az első ébredési összejöveteleket, felváltva böjtöltünk. Én böjtöltem azokon a napokon, amikor ő prédikált, ő pedig akkor, amikor én prédikáltam. Az eszünkkel tudtuk, hogy helyesek a szándékaink, mégis meglepődtünk azon, hogy a két-három naposra tervezett összejövetel-sorozatok hetekig eltartottak. Amikor az ébredés véget ért, úgy néztünk ki, mint az éhségtől félholt menekültek, de valami különlegesen titkos erőforrásból tudtunk erőt meríteni. Meg vagyok győződve róla, hogy ezek az ajtók a böjttel kapcsolatos beteljesített ígéretek közvetlen következményeként nyíltak meg előttünk. Emberek élete változhat meg örökre, amikor böjtölés által lehetővé teszed, hogy megigazultságod teljes erejében nyilvánvalóvá váljon.

Hátvéd

Ismerjük a kifejezést: „hátulról fedezlek”. Azt jelenti, hogy valaki, akiben megbízol, figyel, őrködik, hogy hátulról elhárítson minden rád leselkedő veszedelmet. Ésaiás azt állítja, hogy amikor böjtölsz, „követni fog Izrael Istene”, azaz – más fordításban – mögötted harcolva vigyáz rád, fedez téged (Ésaiás 52:12).

Isten még ezt is mondja: „Egy ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden nyelvet, mely ellened perbe száll, kárhoztatsz: ez az Úr szolgáinak öröksége, és az ő igazságuk, mely tőlem van, így szól az Úr” (Ésaiás 54:17). Nem is csoda, hogy az ördög a böjtöt Isten országának legismeretlenebb titkaként szeretné látni.

Meghallgat és válaszol

Az Úr azt mondja, hogy ha az Ő tervei szerint böjtölünk, meghallgat, jajgatsz és ő azt mondja: „Ímé, itt vagyok” (Ésaiás 58:9)

Emlékszel mit mondott Dánielnek az angyal? Az első naptól fogva, hogy Dániel böjtölni kezdett, Isten meghallgatta őt. Kizárólag a mennyei magasságokban dúló csata tartotta vissza a válaszát!

Egy hölgy, aki önkéntes szolgálatot végez a közösségünkben, meghökkentő beszámolóval támasztja alá ezt a tényt. Szülei már több, mint egy éve súlyos pénzügyi helyzetbe kerültek. Értesítették őket, hogy kilakoltatják őket a házukból, ha nem fizetnek ki 5500 dollárt (kb 1,21 Millió Forintot). A hölgy felhívta meg nem tért testvéreit, és megkérdezte tőlük, hajlandóak-e vele együtt tenni valamit, amivel kisegíthetnék a szüleiket kétségbeejtő helyzetükből. Isten odaállt a háta mögé. Testvérei beleegyeztek, és elkezdtek böjtölni. Tizenöt nappal a kilakoltatás előtt édesapjuk telefonhívást kapott. Ő még 2002-ben kérvényezte a leszázalékoltatását, de hat évbe telt kérelmének elbírálása. Aznap értesítették őt, hogy a kérelmének helyt adtak, és aznap postára adnak egy csekket… most kapaszkodj meg: 86.000 dollárról (18.920.000 Forintról), mert a 2000 évig visszamenőleg kifizették a járandóságát, ráadásul havi rokkantnyugdíjat is megállapítottak a számára! A hölgy hitetlen testvérei ezután képtelenek voltak letagadni, hogy ezt a csodát Isten tette!

De Isten ígéretei itt nem állnak meg. Ő ezt is mondja: „Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a sötétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél. És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint a vízforrás, melynek vize el nem fogy. És felépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod, és neveztetel romlás felépítőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.” (Ésaiás 58:10-12)

Homály és sötétség

Fényed felragyog a homályban. Más szavakkal: kezelhetetlennek tűnő helyzetekben, amikor nem találod a sötétségből és zűrzavarból kivezető utat, Isten világosságot gyújt, és megvilágítja az ösvényt, amelyen járnod kell.

Íme egy másik bizonyságtétel. Egy férfi elveszítette a pékségét. Nehéz időket élt át, és éppen a karácsonyi időszakban omlott össze a vállalkozása. Karácsonyra mindössze egy 75 centes képeslapra tellett neki, amit a feleségének ajándékozhatott karácsonyra. Januárban csatlakozott 21 napos böjtünkhöz.

Miután a böjt befejeződött, találkozott a könyvelőjével, hogy elkészítsék az évi adóbevallást. Könyvelője így szólt hozzá:
– Próbáltam önt felhívni, de nem tudtam elérni. Hallottam valakiről Louisville-ben, akinek négy péksége van. El akarja adni a vállalkozásait, és nekem ön jutott eszembe. Alig huszonötezer dollárt kér a pékségekért.
A férfi elvigyorodott:
– Jelenleg a huszonöt dolláros villanyszámlám kifizetése is gondot jelent. Honnan szereznék ennyi készpénzt?
Kedvetlenül elment. Útban hazafelé szívében meghallotta a Szentlélek szavait:
– Huszonegy napon keresztül kérted az áldásomat, nem? Fordulj vissza!
Azonnal megfordult, visszament a könyvelőhöz, és elkérte annak az embernek a nevét és telefonszámát, aki el akarta adni a pékségeit.

Gyülekezetéből három férfi megelőlegezte a szükséges pénzösszeget, amit fél éven belül hiánytalanul vissza is fizetett. Az előző karácsonyra egy üdvözlőkártyát is alig tudott venni a feleségének. És annak az évnek a végén, amelynek első napjait böjtölve és imádkozva az Úrnak szánták, már olyan jómódban éltek, hogy – kapaszkodj meg – felesége repülőgépet ajándékozott neki karácsonyra!

Az Úr visszavezette őt ígéretéhez. Ez a böjt további áldása: az Úr folyamatosan vezet téged. Talán homály takarja a rád váró utat, de ha hittel imádkozol és böjtölsz, Isten megjutalmaz és vezet téged. „És füleid meghallják a kiáltó szót mögötted: ez az út, ezen járjatok” (Ésaiás 30:21)

Alapvetés

És végül még valami, ami közel áll a szívemhez. Amikor böjtölsz, „az emberöltők alapjait felrakod” (Ésaiás 58:12) Amikor böjtölsz, ezáltal leraksz olyan szellemi alapokat, amelyekről Isten azt állítja, hogy nem csak a te életedre gyakorolnak majd hatást, hanem az utánad következő generációkra is. Nemcsak magamért böjtölök, hanem gyermekeimért, leendő unokáimért, és így tovább. Isten iránti odaszántságom útján olyan alapokat raktam le, amelyekre Ő építhet majd, mivel jogszerűen beavatkozhat családom életébe. Egy asszony rendkívüli bizonyságtételt küldött nekünk ezzel kapcsolatban:

Franklin pásztor tanítását a tévéből hallottam, és ennek hatására megtartottam első huszonegy napos böjtömet. Hitem szerint az Úr arra vezetett, hogy beteg apámért böjtöljek, aki még hitetlen volt. Úgy éreztem, hogy ígéretet kaptam Istentől arra nézve, hogy apám mindaddig nem távozik el közülünk, amíg biztosan meg nem tudjuk, hogy üdvösséget nyert. Nem egészen három hónappal a böjt után apám meghalt. De amint az úr megígérte, három nappal a halála előtt biztosított engem arról, hogy behívta Jézust a szívébe!

Ezenkívül huszonkét éves tékozló lányomért is böjtöltem, aki tizennyolc éves korában hátat fordított az Úrnak. A huszonegy napos dánieli böjttel kezdtem ezt az évet, és újból elsősorban a lányomért. A közelmúltban életjelet adott magáról. Bejelentette, hogy húsvét vasárnap szeretne eljönni a gyülekezetbe! Négy és fél év után először fogja átlépni a gyülekezet küszöbét. Az Úr biztosított afelől, hogy ez böjtölésem eredményeként történt. Elhatároztam, hogy életem állandó részévé teszem a böjtöt.

Böjt által véget vethetsz a családod elleni démoni támadásoknak. A böjt képes megtörni a generációk óta rátok rakódó átkokat. Amikor böjtölsz, új alapokat raksz le azokhoz az áldásokhoz, amelyek aztán továbbadódnak gyermekeidnek és gyermekeid gyermekeinek. Véleményem szerint ez önmagában elegendő ok arra, hogy minden családnak a feje, amelyre valaha is lesújtott a válás, bántalmazás, zaklatás vagy bármi hasonló probléma, böjtöljön családjáért és gyermekeiért, hogy ezzel megkötözze a több generációra visszanyúló démoni támadásokat. „És neveztetel romlás felépítőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.” (Ésaiás 58:10-12)

>> Vágj bele!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

25 hozzászólás

  1. HERCEG LASZLO

    Hallas szivvel koszonjuk .hogy tudattatok velunk a bojtoles fontossagat.valoszinu.hogy mi is reszeseive vallunk. Tisztelettel LACI es MARIKA.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.