Register
A password will be e-mailed to you.

December 15-én, délelőtt – nyílt órák és felvételi tájékoztató a Szent Benedekben. Ezen a napon az érdeklődő diákok és szülők tanítási órákra ülhetnek be a különböző évfolyamokon az első két órában 8.15 és 10.00 között. A látogatható órák és a regisztráció december elejétől érhető el itt. Az órák után, 10.15-11.00 között igazgatói tájékoztatót tartunk, ahol iskolaközpontunk nevelési-oktatási célkitűzéseit mutatjuk be.

Ez az első olyan katolikus iskola és regisztrált Tehetségpont, ahol nemcsak magyar, hanem angol nyelven is tanulnak a gyerekek – egyes tantárgyakat így, másokat úgy. Második nyelvként a francia, német és spanyol nyelvek között lehet választani. Ez komoly szempont manapság egy iskolaválasztásnál, főleg, ha a szülő azon gondolkozik, hogy hogyan kösse össze a káposztát a kecskével, vagyis találjon egy olyan iskolát, ami lelkileg is megfelelő, és a tanulmányi színvonala is biztonságosan erős.

Erre a keresletre válaszolt a szeptember 1-jén megnyílt Szent Benedek Iskolaközpont a 18-as villamos végállomásánál, a XI kerületi Mezőkövesd utcában. Mivel az intézmény fenntartója a nemzetközi iskolahálózattal rendelkező Krisztus Légiója Kongregáció, így akár természetesnek is tűnhet, hogy írországi, spanyol, német és amerikai munkatársakat is találunk az iskolában.

Merthogy a Benedekben vannak olyanok, hogy nevelők. Vagyis olyan – kizárólag cölibátusban élő, papi vagy megszentelt életű – személyek, akik az életüket Istennek és a gyerekeknek szentelik. Nekik nincsen más feladatuk az iskolaközpontban, mint a diákok lelki fejlődését személyesen segíteni. Pátoszosan hangzik, de hogyan teszik ezt?

Speciális tutoria-rendszerrel. Ezek a papok és odaszentelt lányok /az átlagéletkoruk 32 év/, állandó ritmusban hívják el a diákokat,-  akár az óráról is kikérve őket – lelki beszélgetésre, ahol szóba kerül a tanulás, az osztálytársak, a család, az ő kis és fontos életük, nehézségeik, örömeik. Ez mindenképpen egyedülálló Magyarországon, ahogyan az is, hogy a szerzetesek nem tanítanak, hanem kizárólag a közösség kialakítása és formálása miatt vannak egész nap az iskolában.

Nem mindegy az sem, hogy fiatalok, és korban közel állnak a kamaszokhoz, de az is jelentős "apróság", hogy egy atya minden reggel a kapuban várja az érkezőket, hogy kezet fogjon velük és "Jó reggelt!" kívánva indítsa a napjukat.

– Amint Krisztus az út a számunkra, úgy szeretnék én a kapu lenni a gyerekeknek, aki Krisztushoz vezeti őket" – magyarázza az Amerikából érkezett John atya, az iskola káplánja, aki már kiválóan megtanult magyarul.

– A kamaszoknak nehéz a mai világban felvállalni a keresztény hitüket. Tapasztalati tény, hogy rájuk már nem a család, a szülők van legnagyobb hatással, hanem a barátaik, a társaságuk. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy ne csak egyénileg és a családlátogatások során szólítsuk meg őket, hanem baráti társaságokat, hangadó közösségeket érjünk el – veszi át a szót Tamás atya.

Így a Szent Benedek egyik nem titkolt törekvése, hogy a gyerekeket tanulás után is az iskolában tartsa, hogy a délutánjaik ne a számítógép előtt teljenek el, hanem együtt, közösen.

Sportcsapatok, főzősuli, karaoke klub, Pure Fashion Divatmisszió, Angyalmisszió, Kiló Szeretet Akció, Gazdagító Szakkörök…. mindez azt jelenti, hogy nemcsak tanulni maradnak bent délutánonként, hanem különféle karitatív és csoportos akcióban is részt vehetnek: találkozhatnak rászorulókkal, ellátogatnak az idősek otthonába, részt vehetnek közös programokon állami gondozott gyerekekkel, akiknek nem volt akkora szerencséjük, hogy családban nőhetnek fel. Ezek az élmények életre szóló hatással vannak a gyerekek látókörének kiszélesedésére.

Minden osztályban alakulnak úgynevezett NET (alsósoknál) és ECYD (felsősöknél) közösségek, céljuk a közös élmények megosztása.

A sportolást, főzést, karaoke-t nem kell nagyon magyarázni. Melyikünknek van ideje behatóan bevezetni lányunkat a főzés mesterségébe, amikor gyakran arra sincs erőnk, hogy mi magunk főzzünk! Márpedig egy jó kis palacsintasütésnél nincs jobb, pláne, amikor a focizástól elcsigázott fiúk vetik rá magukat osztálytársaik műveire! :-)

A Pure Fashion amerikai kezdeményezés, ami Magyarországon is sikeresen landolt. Ez egy 2 éves kurzus, mely során szakemberek etikettet, öltözködés- mozgás és sminkelési kultúrát tanítanak a gyerekeknek, a kirándulások és lelkigyakorlatok során pedig arról elmélkednek közösen, hogy milyen ma az ideális nő és férfi – mitől válhatnak azzá. Mitől vonzó valaki? Attól, hogy kihívó és kacér, vagy attól, hogy ízléses, van tartása, belső értékei? Ez a program kamasz-divatbemutatóval zárul.

És ha a szülők is szeretnének résztvenni ebben az egészben, jelentkezhetnek az ingyenes szülősuliba, ahol elsősorban a tehetség-fejlesztésről tanulhatnak sokat. Ezen felül a Regnum Christi Közösség /a Krisztus Légiója világi ága/ lelki estéket és kiscsoportos találkozókat szervez a szülőknek is, valamint évente egy-két hétvégén Regnum Christi Családi Napokat. A papok évközben ellátogatnak a családokhoz, hogy a szülők lássák, milyen atya beszélget rendszeresen a gyermekükkel.

Az iskola szeptemberi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csodának nevezte, hogy az érezhető ellenszél közepette, egy óriási összefogásnak köszönhetően vitorlát bontott az iskolaközpont. Sajnos nem mindenki örült annak, hogy egy új szín kerül fel a magyar oktatási palettára. Pedig mindnyájan csak profitálhatunk abból, ha megbízható nyelvtudású, informatikában jártas, emberileg magabiztos és kiegyensúlyozott fiatalok érnek a jövő felnőttjeivé egy olyan iskolaközpontban, mely felvette a kesztyűt a XXI. század kihívásaival szemben.

További információ: www.szentbenedekiskola.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.