Register
A password will be e-mailed to you.

A mell a nőiesség legfőbb kifejezője, szinte szimbóluma, figyelem és aggodalom tárgya a kamaszkortól a menopauzáig. Tartunk tőle, hogy csomót találunk benne, hogy rákos daganat fejlődik, és ez pszichológiailag komoly szorongás kiváltója lehet.
.
Mi az a mellrák?
A mellrák egy rosszindulatú daganat, mely az emlőmirigyekben fejlődik ki. A rákos sejtek sokszorozódása folytán növekedő daganat áttéteket képezhet, ha nem fedezzük fel, és nem kezdjük el időben kezeltetni.
.
A mellrák leggyakrabban 50 év fölötti nőknél alakul ki, és csak ritkán fordul elő 30 évnél fiatalabb szervezetben. Mégis a leggyakoribb típusú rákos megbetegedés a nőknél.
.

.
Tünetek:

Leggyakrabban tapintással fedezik fel a mellrákot: egy általában fájdalmat nem okozó, kis kemény dudort lehet tapintani, aminek a tömege nem pontosan körülhatárolható. De akkor is figyeljünk fel, ha bőrpír, bármilyen bőrelváltozás észlelhető, esetleg ha az emlőből valamilyen folyadék szivárog. Ilyen esetekben haladéktalanul keresse fel az orvosát, és végeztessen mammográfiai vizsgálatot.

Okok:
A mellrák pontos kiváltó okai ma még nem ismertek. Ám számtalan rizikófaktort ismerünk, amik elősegíthetik a daganat kialakulását:
– ha nincs saját gyermek
– késői első terhesség esetén
– a mellszövetek sérülése (pl balesetben)
– ha valaki korán kezd menstruálni (11-12 éves kora előtt), viszont a menopauzája későn érkezik (50-52 éves kora után)
– sok alkohol fogyasztás
– sugárzás, sugárkezelés
– ha a vérben magas az ösztrogénszint
– súlytöbblet
– állati zsiradékban gazdag táplálkozási szokások mellett
– ha a mellrák genetikai hajlam (személyes felmenőknél már előfordult)
– hormonkezelés esetén, például menopauza idején

Megelőzés:
A prevenció nagyon fontos, ezért kötelező szűrővizsgálatra járni, ami jelentősen növeli a gyógyulási esélyeket. Az 50 és 74 év közötti nőknek kiemelten szükséges a mammográfiai szűrővizsgálat minimum 2 évente, ezáltal már a 2 cm-nél kisebb átmérőjű tumort is észreveszik, és ezeket többnyire meg is tudják már gyógyítani.
Emellett továbbra is javasolt a mellek rendszeres áttapogatása, mert igen nagy százalékban a beteg maga fedezi fel a kialakuló csomót. Egyébként az éves nőgyógyászati ellenőrző vizsgálatnál az orvos is végigtapogatja a mellkast, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem található a szövetekben csomósodás.
Bármilyen gyanús tünet esetén javasolt biopsziát csináltatni, hogy biztos diagnózist lehessen felállítani.

Kezelés:
Az előírt kezelés a rák stádiumától függ, melyet a diagnózis pillanatában állapítanak meg, és kétféle lehet: helyi – ez esetben a kezelés magára a tumorra irányul, vagy szisztematikus – ilyenkor a szervezet egészét kezelik, hogy megakadályozzák az áttétek kialakulását.
A sebészet és a sugárkezelés helyi szinten fejtik ki a hatásukat. A kemoterápia a szervezet egészére hatással van.
Az esetek többségében sebészeti eljárással távolítják el a daganatot.

Sebészetileg is két lehetséges opció van. Az emlőcsonkolás (masztektómia) azt jelenti, hogy teljesen eltávolítják az érintett mellet. Ezt azoknál az eseteknél alkalmazzák, ahol a tumor mérete már jelentős. A "tumorektómia" magának a tumornak az eltávolítása, ez esetben a mell formája megmarad, mert a daganat kicsi volt.
A sugárkezelés azért fontos a mellszövetben, hogy megelőzzék a kiújulást, ezt a sebészeti eljárás kiegészítéseként alkalmazzák.
A kemoterápiát vagy az operáció előtt, vagy utána alkalmazzák, de egyes esetekben önállóan is.

Azok a betegek, akiknek a teljes mellét el kellett távolítani, a későbbiek folyamán igényelhetnek mellimplantátumot vagy emlőátültetést.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.