Register
A password will be e-mailed to you.

„Segítsünk egy tál étellel!” – hangzik a Menhely Alapítvány és a British American Tobacco Hungary közös felhívásának jelmondata, melynek célja az emberek felrázása. A gazdasági recesszió következtében nap mint nap egyre több ember megélhetése és otthona válik bizonytalanná. A menhelyeken egyre nagyobb számban megjelenő rászorulóknak csak az étkeztetése is már olyan pluszterhet jelent a rendszer számára, melynek finanszírozása új források bevonása nélkül lehetetlen.
.

.
A hajléktalanság mélyen gyökerező probléma, amellyel a szociálpolitika a rendszerváltás óta nem képes lépést tartani. A rászorulók aránya egyre nő hazánkban, s a helyzet a gazdasági válság következtében folyamatosan tovább romlik; az elmúlt 3 hónapban több mint 30.000-en veszítették el munkahelyüket. A háztartások hiteladóssága történelmi maximumán van, miközben egyre többen képtelenek törleszteni dráguló hiteleiket. Mintegy másfél millió ember a teljes elszegényedés peremén áll, s otthonának elvesztése fenyegeti.
.
Ez a jövőkép óriási szociális problémákat vetít előre, amelyek mellett nem mehetünk el csukott szemel. A rászorulókkal foglalkozó szervezetek – köztük a Menhely Alapítvány is – már most forráshiánnyal és túlterheltséggel küzdenek.

A hajléktalan réteg alapellátásának egyik kulcskérdése az étkeztetés, amelynek rendszeres megoldása egészen eddig az évig megoldatlan volt a Menhely Alapítvány melegedőiben. A betérő embereknek az adományok függvényében csak teát és alkalmanként hideg élelmet tudtak adni. 2009-től azonban a BAT Hungary támogatásával az alapítvány kiszélesítette ételosztási szolgáltatását: a cég vállalta, hogy egy évig minden munkanapon egy tál jó minőségű meleg ételt biztosít az alapítvány melegedőjébe betérő embereknek.
.
„„A BAT Hungary 2001-ben az elsők között indította el Magyarországon társadalmi felelősségvállalási programját. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy mindannyian, cégek és magánemberek egyaránt, lehetőségeinkhez mérten aktívan hozzájáruljunk a társadalom problémáinak megoldásához” – fűzte hozzá a támogatáshoz Balatoni Zsófia, a BAT Hungary kommunikációs és CSR vezetője.
A korábbi tapasztalatok szerint napi mintegy 150 adag étel elegendőnek bizonyult, azonban a recesszió hatásai már jelentkeznek: a Kürt utcai melegedőben jegyrendszert kellett bevezetni, mivel csak így lehetett biztosítani, hogy ne alakuljon ki kezelhetetlen tömeg.

„Sajnos, bár az adomány nagyságrendje nagyon jelentős, ez a keret még közel sem elég a válság következtében utcára kerülő rászorulók egyre növekvő aránya miatt. A melegedő forgalma az elmúlt időszakban 18 százalékkal emelkedett – a betérő emberek között munkatársaink egyre többször találkoznak gyerekekkel, illetve még a saját otthonukban élő, de az elszegényedéssel küzdő emberekkel” – vázolta a helyzetet Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa.

Mivel a probléma megoldása sürgető, és várhatóan az elkövetkező időben tovább fog romlani, a Menhely Alapítvány a BAT Hungary támogatásával egy felhívás közzététele mellett döntött, amelynek célja a társadalom figyelmének felkeltése a kialakult helyzet súlyára, és a támogatásuk kérése.
A kezdeményezés mellé olyan híres közéleti személyiségek álltak, mint Nagy Bandó András és Erdélyi Mónika.
„Évek óta foglalkoztat a hajléktalanság kérdése, s minden alkalmat megragadok, hogy a nyilvánosság előtt is a téma fontosságát hangsúlyozzam. Úgy vélem, hogy a jövő, az alapellátás biztosítása mellett hosszú távon a hajléktalanok társadalomba való visszavezetésében, visszaintegrálásában van. Mindehhez azonban az kell, hogy a társadalom nyisson ezek felé az emberek felé, és közös összefogással próbáljon meg segíteni” – mondta el Nagy Bandó András a programmal kapcsolatban.
„Fontos, hogy a hajléktalanságot ne végállomásnak tekintsük! Általános szemléletváltásra van szükség, amely a hajléktalan embereket nem pusztán ápolásra szoruló vagy éppen elrejtendő, kitaszított embereknek tekinti, hanem egy olyan átmeneti állapotnak, amiből van kiút” – tette hozzá Erdélyi Mónika.

A Menhely Alapítvány tevékenységével kapcsolatban további információ található a www.menhely.hu weboldalon.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.