Register
A password will be e-mailed to you.

Már amennyiben szoktál élve homárt vagy rákot forró vízben megfőzni. Egy új kutatás ugyanis kimutatta, hogy a rákok is éreznek fájdalmat – legalábbis igyekeznek elkerülni azt.

Sőt, ami ennél is érdekesebb, hogy nem csak érzik a fájdalmat, hanem emlékeznek is rá – vagyis, ha tehetnék, hanyatt-homlok menekülnének a lábasodból…
A belfasti egysetem kutatói egy vizsgálatban kicsi elektromos ütéseket adtak a rákoknak, akik tanultak az esetből, és megpróbálták elkerülni, hogy újra megrázza őket az áram.

A kutatás eredményei komoly hatással lehetnek az élelmiszeriparra, ugyanis sok szakács még ma is azt gondolja, nyugodtan dobhatja a lobogó vízbe a homárokat, tarisznya- és garnélarákokat, mivel azok ugysem éreznek fájdalmat.

A jelen kutatás amúgy remeterákok bevonásával készült, akik törékeny testüket elhagyott kagylóhéjakkal védik.
Amikor kis mértékű áramütést vezettek a potrohukba, sok állat kimászott a héjából.
Kisebb mértékű áramütés hatására ugyan bent maradtak a kagylóhéjban, de ha egy új héjat felajánlottak nekik, nagyobb valószínűséggel cserélték le arra meglévő "házukat", mint azok, akik nem kaptak áramütést.
Ez azt mutatja, hogy a rákok emlékeztek a korábbi fájdalomra, és el akarták azt kerülni – írja az Animal Behaviour folyóirat.

Szóval ha legközelebb otthon rákot készítenél vacsorára – kétszer is gondold meg… Márcsak azért is, nehogy úgy járj, mint Woody Allen és Diane Keaton az Annie Hallban…. :-)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.