Register
A password will be e-mailed to you.

Felmérésük szerint a tea 70 foknál magasabb hőmérsékleten való elfogyasztása nyolcszorosára növeli a nyelőcsőrák rizikóját a "langyos", 65 fokosnál nem melegebb ital fogyasztásához képest.
A 60-65 fok közötti tea esetében a kockázat kétszeres. Más megközelítésben: a tűzforró teát két percen belül elfogyasztóknál ötször nagyobb a rák kockázata, mint azoknál, akik legalább négy percig várnak az ital elfogyasztásával.
.
Mostanáig a dohányzást és az alkoholfogyasztást hozták kapcsolatba a nyelőcsőrák kialakulásával, ami sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. A betegség gyakran előfordul azonban olyan területeken, ahol a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem szokás, ezért a kutatók arra gyanakodtak, más alapvető tényezők is közrejátszanak a betegség kialakulásában.  
.
A Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatói Reza Malekzadeh vezetésével Golesztán észak-iráni tartomány lakosságát vizsgálták, ahol – férfiaknál és nőknél egyaránt – magas a nyelőcsőrák előfordulása, pedig errefelé alacsony a dohányosok száma és az alkoholfogyasztás, viszont a lakosság sokkal több teát iszik és forróbban, mint a környező vidékeken élők.  
.
A kutatók 300, nyelőcsőrákban szenvedő beteggel vettek fel kérdőívet teafogyasztási szokásaikról. Az eredményeket ezután összehasonlították ugyanebből a régióból származó 571 egészséges ember válaszaival. A válaszadók mind rendszeresen ittak fekete teát és átlagosan naponta több, mint egy litert.  
Bár az összefüggést a forrón elfogyasztott ital és a nyelőcsőrák kialakulása között még nem sikerült pontosan feltárni, annyi bizonyos, hogy bármilyen forró folyadék sérülést okoz a nyelőcső szövetén.    

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.