Register
A password will be e-mailed to you.

A tüdőgyulladás a tüdőszövet a gyulladása. A tüdőszövet mellett érintettek lehetnek a hörgők és a hörgők körüli szövetek is.

A tüdőgyulladások eredetük szerint is különbözőek lehetnek. A legenyhébb a „lábon kihordott” tüdőgyulladás. Ez esetben a tünetek nem olyan súlyosak, hogy a betegnek orvoshoz kellene fordulnia. Általában száraz köhögés, esetleg hőemelkedés vagy alacsony láz jellemzi. Szinte mindig magától gyógyul, bár időnként elhúzódó köhögés, valamint a mellkas röntgenvizsgálatnál észlelhető kötegárnyékok, mellhártya-összenövések maradhatnak fenn.

A közösségben szerzett tüdőgyulladáson a nem egészségügyi intézményben szerzett tüdőgyulladást értjük. Ezek a betegek fordulnak a legnagyobb számban orvoshoz. A kórokozók a mindennapi élet részei, nem találkoznak nap mint nap antibiotikumokkal, ezért általában a hagyományos antibiotikumokra is jól reagál a fertőzés.

Kórházban szerzett tüdőgyulladásról akkor beszélünk, ha valamelyik kórházban fekvő beteg a több napos bennfekvés után egy kórházi törzzsel fertőződnek meg. Ezek a kórokozók gyakran ellenállóak az antibiotikumok többségével szemben.
A kórházban szerzett pneumoniának egy speciális fajtája a mesterséges lélegeztetés során kialakuló tüdőgyulladás. A kórokozó ebben a kezelési típusban szokott a leginkább ellenálló lenni a különböző antibiotikumokkal szemben.

Előfordulása
A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ahol az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg legtöbben. A tüdőgyulladás egyúttal az egyik leggyakoribb súlyos gyermekkori betegség. A harmadik világban a tüdőgyulladás a vezető halálok. A fiúk valamivel gyakrabban betegednek meg tüdőgyulladásban, mint a lányok.

Egészséges emberben a gége alatt a légcsőben, a hörgőkben és a tüdőszövetben már nem fordulnak elő mikrobák. Amennyiben mégis bekerül valamilyen kórokozó vagy idegen részecske a hörgőrendszerbe, akkor azt az immunrendszer sejtjei, illetve az ellenanyagok elpusztítják, a nyálkahártya csillószőrei pedig rendezett mozgásukkal eltávolítják azokat.
A tüdőgyulladás gyakori, potenciálisan az életet veszélyeztető, jelentős halálozással járó kórkép. Elsősorban a legyengült védekezőképességű személyeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti.

A tüdőgyulladásoknak mindössze 20-30%-át okozzák baktériumok, viszont ezen megbetegedéseknek a halálozása a többi kórokozó által kiváltott megbetegedésnek akár a 2-3-szorosa is lehet. Magyarországon a teljes antibiotikum-fogyasztásnak mintegy a tizedét a tüdőgyulladások kezelésére használjuk fel.

Tünetek
* A baktériumok által okozott, klasszikusnak tekintett tüdőgyulladások jellegzetes tünetei:
* Hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés.
* Rossz általános közérzet
* Sápadtság
* Hányás és hát- és hasi fájdalom (különösen csecsemőkorban gyakori)
* Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám (>30/perc), zavartság alakulhat ki.
* Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás.

Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése(!), sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.
Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavartá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Kezelés
A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük.
Gyakran előfordul, hogy széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikum adására kényszerül a kezelőorvos, hiszen általában nem áll a rendelkezésére mikrobiológiai diagnózis, azaz nem tudhatja, legfeljebb csak sejtheti, milyen típusú kórokozó okozhatta a beteg tüdőgyulladását.
A tüdőgyulladások kezelése általában 7-14 napig ható antibiotikus kezelés, amely nem feltétlenül jelent 7-14 napos gyógyszerszedést, hiszen vannak már olyan készítmények is, amelyek elraktározódnak a szervezetben, és így rövidebb szedéssel érhető el a megfelelő hatástartam.
A vírusok által okozott tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális fertőzések kezelésére antibiotikum adása szükséges lehet.
A sokkal ritkább gombapneumoniák esetében speciális, a gombákra ható gyógyszerek adása szükséges.



Gyógyulási esély

A tüdőgyulladás miatt kezelt beteg állapota a megfelelő antibiotikumok hatására néhány nap alatt sokat javulhat. Elmúlik a láz, csökken a köhögés és a nehézlégzés mértéke. A tünetek alapján megítélt gyógyulás 1-3 hét alatt következik be általában, de a röntgenkép csak további hetek múltán lesz ismét a régi, sőt, az esetek mintegy negyedében valamilyen maradványjelek még évekig, akár örökre láthatók maradhatnak röntgenképeken.
A tüdőgyulladás gyógyulását nagy mértékben befolyásolja a hörgők öntisztuló képessége. A csillószőrök károsodhatnak a fertőzés következtében is, és béníthatja a működésüket a dohányzás is. Ismert, hogy a dohányosoknál gyakoribb a tüdőgyulladás, súlyosabb és hosszabb a lefolyása is.
A tüdőgyulladás szövődményeként mellhártyagyulladás és tüdőtályog is kialakulhat. Ezek elhúzódó kezelést igényelnek, és gyakran hegesedéssel gyógyulnak.

Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.