Register
A password will be e-mailed to you.

Az életünk telis tele van kihívásokkal: munkahelyi problémákkal, párkapcsolati gondokkal kell szembenéznünk, családi nehézségekkel, anyagi kihívásokkal kell megküzdenünk. Sokszor érezzük a helyzetünket kilátástalannak, ki sem látunk a megoldandó problémák mögül, és attól rettegünk, mikor csapnak össze a fejünk felett a hullámok…

Pedig számtalan esetben, például a munkahelyeden, elkerülhetnél egy rakás stressz-forrást! Csupán néhány jótanácsot figyelembe véve elkerülheted azokat a szituációkat, amelyek lelkileg megviselnek, és amik "leszívják" az energiádat.

Természetesen nem lehet minden stressz-forást kiiktatni az életünkből, de ez talán nem is baj – viszont ha nem muszáj, ne stresszeljük magunkat fölöslegesen! Úgyhogy íme néhány tipp, hogyan könnyítsd meg az életedet:

1. Tanulj meg "nem"-et mondani!
Ismerd meg a képességeidet, a lehetőségeidet, és a korlátaidat is! Ha tudod, mennyit bírsz, mire vagy képes és meddig terjednek a lehetőségeid, ragaszkodj is ezekhez. Akár a magánéletedről, akár a munkahelyi életedről legyen is szó, fontos, hogy ne akarj többet magadra vállalni, mint amennyit elbírsz. Különösen ne akard mások helyett magadra vállalni a felelősséget, ami igazából valaki mást terhelne! Ha többet vállalsz magadra, mint amennyit elbírsz, akkor jó úton haladsz a még stresszesebb élet felé – ugyanis ez az egyik legbiztosabb receptje a stresszes életnek!

2. Kerüld azokat az embereket, akik stresszelnek!
Ha valaki következetesen stresszt okoz neked az életben, és te nem vagy képes ezen változtatni, vagy a kapcsolatotokat úgy irányítani, hogy ez ne így legyen, egyszerűen állj le! A lehető legkevesebb időt töltsd az illetővel, vagy ha lehetséges és nem ütközik akadályokba, egyszerűen szakítsd meg az illetővel a kapcsolatot! Senki sem szereti, ha stresszelik – és, tényleg vannak emberek, akik mindig odafurakodnak az ember mellé, és elkezdik a fülébe duruzsolni, hogy "te jóóó ég, most mi lesz, ez annyira para és nehéz és gáz, és te jó ég" és csak mondják, mondják a rémhíreiket…. Komolyan szükséged van neked erre!?

3. Vedd a kezedbe az irányítást!
Ne hagyd, hogy csak "sodródj" az eseményekkel! Ha az esti hírekben idegesít és stresszel, hogy hány ilyen-olyan közúti baleset történt, akkor egyszerűen fogd és kapcsold ki a tévét! Ha nem bírod az idegtépő forgalmi dugókat, válassz inkább egy kicsit hosszabb, de sokkal nyugisabb útvonalat!
Ne hagyd, hogy a környezeted irányítson téged, és belehajszoljon esetleg egy csomó olyan dologba, ami idegileg egyszerűen megvisel – tegyél lépéseket, hogy ez ne így legyen! Ez a saját érdeked…

4. Kerüld a "vízválasztó" témákat!
Ha folyton felidegesíted magadat amikor politikai vagy vallási kérdésekről beszélgetsz másokkal, egyszerűen hanyagold ezeket a témaköröket! Ha mindig ugyan azokkal az emberekkel veszel össze ugyan azokról a témákról, és folyton konfliktusod van ezek miatt, ne hozd szóba és mellőzd a témát! Egyszerűen vond ki magad a vitából, ha tudod, hogy úgy is csak felidegesítenéd magadat…

5. Nyirbáld meg a teendőidet!
Elemezd az időbeosztásodat, felelősségeidet, kötelességeidet és a napi teendőidet! Ha túl sokminden van a listádon, egyszerűen szelektálj: a "kell" és a "kéne" mentén. Ha egy feladat nem életbevágóan fontos, egyszerűen rakd a lista végére, vagy még jobb, ha kihúzod róla. Próbáld meg megkeresni azokat az apró, de megterhelő dolgokat, amiket valaki másra is rá tudnál bízni – pl. a bevásárlás bizonyos részei, egyes ügyintézési feladatok, stb. Csak azt vállald el amit muszáj – vagy, persze, amiben kedveded leled…

 

Mennyire vagy rugalmas?
Az, hogy mennyire vagy képes kezelni a stresszt és kivonni magad alóla, sok személyiségtényezőn múlik. Ilyen lehet:
– Istenbe vetett hit
– az optimista hozzáállás
– egy erős támogató rendszer
– alázat
– a változáshoz való alkalmazkodás képessége
– a nem kívánatos érzelmek kezelésének a képessége
– az irányítás képessége
– a magabiztosság, bizalom saját magadban
– és a humorérzék

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.