Register
A password will be e-mailed to you.

Alvászavar-és ami mögötte van

Egy felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság egyötöde küzd különböző erősségű alvászavarral. A krónikussá vált insomnia – azaz, ha az alvászavar 5-6 hónapja fenn áll – a felnőtt lakosság 10%-át érinti.

A kutatások alátámasztják azt a tényt is, hogy az álmatlanság leginkább a nők „betegsége”- a ciklusunk miatt is előfordulhat. Sokaknál a premenstruációs időszakhoz köthető az, hogy nem tudnak időben elaludni, másoknál a menstruáció velejárója az álmatlanság. Ugyanakkor a fogamzásgátlók szedése is lehet ránk ilyen hatással, ha a gyógyszerben lévő hormonmennyiség nem megfelelő és felborítja a hormonháztartásunkat…

Ezek a biológiai tünetek. De mi van a lelkiekkel? 

Az orvosok az insomnia kiváltó okainak első helyére emelik a stresszt. Ez lehet munkahelyi, magánéleti egyaránt. Ilyenkor a fokozott adrenalin termelődés nem hagyja az idegrendszert pihenni, hiszen ez a hormon állandó „készenlétben” tartja szervezetünket: elhiteti vele, hogy bármelyik pillanatban cselekvésre lehet szükségünk, így az alvás, pihenés sem megengedett számunkra- legalábbis a becsapott agyunk szerint.

Ilyenkor jön az ágyban forgolódás, felkelés. Pótcselekvések: eszünk, iszunk, leülünk a tévé vagy a net elé, megpróbálunk dolgozni. Ugyan érdembeli cselekvéshez fáradtak, kimerültek vagyunk, mégis megpróbáljuk hasznossá tenni magunkat. Majd nagy nehezen elalszunk és reggel úgy kelünk, mint akit agyonvertek.
.
A stressz mellett egyéb érzelmi –kevésbé „rossz”- vetületek is okozhatnak alkalmi álmatlanságot. Amikor például jóleső izgalommal tölt el a következő napod- ilyenkor bizony könnyen megeshet, hogy egy darabig forgolódsz. De ez ellen nem kell semmit sem tenni, főleg, ha jó dolog miatt izgulsz- másnapra elmúlik. ;)
Viszont az alvászavarok sajnos komolyabb problémákat vetítenek előre: gyakran közvetlenül megelőzik a depresszió kialakulását, vagy már a meglévő depresszió mellé „társulnak”.
.
Mikor fordulj orvoshoz?
Ha az álmatlanságod fent áll néhány hete, akkor itt az ideje tiszteletedet tenni a háziorvosodnál- aki remélhetőleg nem csak felír egy altatót, hanem kivizsgáltat, hogy fény derüljön a problémád pontos kiváltó okára.
Ha állandó fáradságot érzel nap közben, kedvtelen, levert vagy, esetleg szexuális problémák jelentkeznek (pl. nem élvezed, nem kívánod a szeretkezést, esetleg nincs orgazmusod). De problémára hívja fel a figyelmedet az is, ha reggelente, ébredés után a megszokottnál magasabb a vérnyomásod.
Jobb fényt deríteni a bajokra, mint szenvedni- hiszen számtalan egészségügyi problémát von maga után az, ha nem alszod ki magad.

Milyen következményei lehetnek az alváshiánynak?  
A kialvatlanság lelki tünetei között szerepel a frusztráció, ami általában düh, harag, szorongás formájában mutatkozik meg. Ez viszont nem csak nekünk rossz, hanem a családtagjainkat, munkatársainkat is zavarni fogja – jogosan.
Különböző pszichés jellegű zavarok (mint pl. alkoholizmus, drogfüggőség, párkapcsolati és szexuális problémák) gyakrabban fordulnak elő insomniában szenvedő embereknél, mint „kipihent” társaiknál.
Tudjuk, hogy az alvás elengedhetetlen, hiszen agyunk, szervezetünk az éjszaka folyamán regenerálódik és „készül fel” a következő nap kihívásaira. Ha önszántunkból, vagy akaratunkon kívül nem alszunk eleget, akkor az idegrendszerünk –érthető módon, hisz nem tud pihenni – fáradtabbá válik. Az immunrendszerünk legyengül, többet vagyunk betegek, és a figyelmünk sem az igazi: alváshiányos emberek ugyanis háromszor több balesetet okoznak, mint azok, akik megfelelő időt töltenek alvással.
Hogyan küszöböljük ki az álmatlanságot?
Először is járj utána alvászavarod kiváltó okának! Miután megbizonyosodtál arról, hogy nem depresszió, vagy szervi probléma áll a háttérben, altatók szedése helyett próbálj meg másképp tenni álmatlanságod ellen!
.
Íme, néhány bevált tipp:
.
•    Először, is gondolt végig, mi nincs rendben, mitől stresszelsz! Hogy tudod megoldani ezt a problémát? Okosabb az alvászavar okát megszüntetni, mint magát a tünetet kezelni!

•    Relaxálj- hallgass meditatív zenét közben, próbálj meg kikapcsolni!

•    A meleg mézes tej nagyszerű természetes altatószernek bizonyul. Azonban a kakaótól esténként óvakodj, hiszen rendkívül jó az élénkítő hatása!
.
•     Gondoskodj a megfelelő fekhelyről! Rengeteget számít, jó-e a matrac, amin alszol!
.
•    Próbálj meg esténként nagyjából azonos időben lefeküdni, hogy a bioritmusod újra helyre zökkenjen.
.
•    Sportolj! Igyekezz minden nap jól kifárasztani magad fizikailag – ez testileg-lelkileg jót fog tenni

•     Lefekvés előtt 1-2 órával már ne terheld a gyomrod nehéz étellel!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.