Register
A password will be e-mailed to you.

ELSŐ SZÓ
„Atyám, bocsáss meg nekik; mert nem tudják, mit cselekszenek.”

LUKÁCS 23:26-37… Amikor elvezették, megragadtak egy férfit, cirénei Simont, aki a vidékről jött, rátették a keresztet, és ő Jézus mögött vitte. Sokan követték Őt, köztük nők is, akik mellüket verték, és sírtak Érte.

Jézus azonban hozzájuk fordult, és így szólt: „Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket!” Két másikat is, akik bûnözõk voltak, elővezettek, hogy Vele együtt megöljék őket. Amikor a Koponyahegyre értek, keresztre feszítették Jézust a bűnözőkkel együtt, egyet a jobb, a másikat a bal oldala felől. Ekkor Jézus így szólt: „Atyám, bocsáss meg nekik; mert nem tudják, mit csinálnak…”

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés 
Jézus mindig túllát azon, amit mások látnak. Jézus mindig lát. Olyannak látja az embereket, akik valójában. Amikor először találkozik Péterrel, nem csak egy szegény halászt lát egy Galileai-tenger melletti kisvárosból; lát valakit, aki képes egy gyülekezet vezetésére. Amikor meglátja Mátét az adóasztalánál, nem csak egy adószedőt lát, hanem egy lehetséges követőt is. Amikor találkozik Zakeusszal, Jerikó fő vámszedőjével, nem csak a legbűnösebb embert látja a régióban, hanem valakit, aki megváltást keres. Amikor látja a házasságtörésen kapott nőt, nem csak a bűnét látja; hanem a megbocsátásra és gyógyulásra szoruló embert is. A keresztről Jézus nemcsak hóhérokat lát, hanem embereket, akik szörnyű döntéseket hoznak. A megbocsátás egy ajándék, amit a másik embernek és önmagadnak adsz. Lehet, hogy meg akarsz bocsátani, de úgy érzed, képtelen vagy rá. Ha megvan benned a megbocsátás vágya, Isten tud dolgozni vele. Lehet, hogy nem tudod elengedni a haragodat, de Isten igen! Az igazi megbocsátás Isten kegyelme.

MÁSODIK SZÓ
„Bizony mondom neked, ma velem leszel a Paradicsomban.” 

LUKÁCS 23:39-43 Az egyik bűnöző, aki Jézus mellett lógott, folyamatosan kigúnyolta és ezt mondta: „Nem te vagy a Messiás? Mentsd meg magad és minket is!” De a másik megfeddte őt, mondván: „Nem félsz Istentől? Ugyanolyan ítélet alatt állsz! Minket jogosan ítéltek el, mert azt kapjuk, amit megérdemeltünk tetteinkért, de ez az ember nem tett semmi rosszat.” Aztán így szólt: „Jézus, emlékezz rám, amikor eljutsz a királyságodba.” Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom neked, még ma velem leszel a Paradicsomban.” 

IMÁDUNK TÉGED, KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés:
Ebben a második szóban Jézus a túlvilág, a „paradicsom” reményét ígéri. Az utolsó vacsorán János evangéliumában Jézus ezt mondja apostolainak: „Atyám házában sok lakóhely van. . . . Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek.”

Hogy néz ki a helyed? Biztos vagyok benne, hogy tökéletes lesz, mert Jézus választotta ki neked… Szem nem látta, fül nem hallotta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik Őt….

Fogantatásunk pillanatától kezdve hív minket Isten a Vele való kapcsolatra. Ha visszatekintünk az életünkre és elmélkedünk ezeken a pillanatokon, láthatjuk Isten jelenlétét… beavatkozásait hazautazásunk során. Szent Pál a Róma 8:38-ban így fogalmaz: „még a halál sem választhat el minket Isten szeretetétől”. Ez a kapcsolat a „paradicsomban” lesz tökéletes és teljes.

HARMADIK SZÓ
„Asszony, itt a fiad. . . . Itt van az anyád.”

JÁNOS 19:26–27 Amikor Jézus látta egymás mellette állni az anyját és a szeretett tanítványát, így szólt anyjához: „Asszony, íme, a te fiad!” Aztán így szólt a tanítványhoz: „Íme, anyád!” És attól az órától fogva a tanítvány bevitte az anyát a saját otthonába.

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés:
Jézus anyjára és szeretett apostolára tekint. Egymásnak adja őket. Máriának sok rokona volt, így nem lett volna szüksége arra, hogy János gondoskodjon róla. Jánosnak is van anyja, Szalome, Zebedeus felesége. Amikor Jézus Máriát Jánosnak adja, akkor nekünk adja anyját. Mária a mi szószólónk és közbenjárónk Jézus mellett. Mária hite és engedelmessége próbára lett téve az Angyali üdvözletkor, de ő hite, hogy Isten mindenről gondoskodik, hitt és engedelmeskedett.

Mi, akik befogadjuk Máriát, a szeretett tanítványok is vagyunk. Minden keresztény családnak szívébe kell vennie Máriát, ahogyan János tette. Halálunk óráján különösen a Fájdalmak Anyjához kell imádkoznunk. Amilyen szeretettel vette körül Isteni Fiát haldoklásában, úgy segít nekünk is a mi halálunk órájában, és kiesdi nekünk a boldog halál kegyelmét.

NEGYEDIK SZÓ

„Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?”

MÁRK 15:33-39 Délután sötétség borította be az egész földet három óráig. Három órakor Jézus hangosan felkiáltott: „Eloi, Eloi, lamma sabachthani?” ami azt jelenti: „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” Amikor a közelben lévők közül néhányan meghallották, így szóltak: „Figyelj, Illést hívja; lássuk, eljön-e Illés, hogy megszabadítsa!”

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés
Még a természet is elsötétült a Teremtője iránti együttérzésben. Bár sötét volt, vajon Jézus kétségbeesett és feladta a reményt, amikor keresztre feszítették? Nem, természetesen nem. Ahogy Jézus magára vállalta mindenki bűneit, emberségében ő volt a legtávolabb Istentől. Ez az utolsó szó a 22. zsoltárral kezdődik: „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?”, amely imát minden hűséges zsidó gyakran imádkozta, amikor szüksége volt rá. A 22. zsoltár végén a szenvedő szolga nem esik kétségbe, hanem továbbra is bízik. A 22. zsoltár így zárul: „Nem rejtette el az arcát előlem, hanem meghallotta, amikor hozzá kiáltottam…”

Nagy különbség van aközött, hogy azt hiszed, Isten nincs jelen, és aközött, hogy azt érzed, hogy Isten nincs jelen. Jézust az előző éjszaka hajnalba nyúló vizsgálatok kimerítő sorozatának vetették alá, a római őrök brutálisan megkínozták és minden módon megalázták, majd a kereszt elviselhetetlen súlya alatt vonszolta végig magát Jeruzsálem utcáin; és most szögekkel egy fára feszítve elmondhatatlan kínok és gyötrelmek között agonizál. Ennek ellenére Jézus továbbra is kapcsolatban áll Istennel, az Atyjával – hívja Őt a keresztről. Amikor szenvedésben, fájdalomban, kétségben és sötétségben imádkozol, kérd Jézust feltámadt dicsőségében az Atya jobbján, hogy adja meg neked az Ő bizalmát, hogy végül minden rendben lesz!

ÖTÖDIK SZÓ
„Szomjas vagyok”.

JÁNOS 19:28-29 …amikor Jézus tudta, hogy mindennek vége, azt mondta (hogy beteljesedjen az írás): „Szomjas vagyok.” Egy savanyú borral teli korsó állt ott. Ezért egy izsópágra tettek egy borral teli szivacsot, és a szájához tartották.

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés
A gyermek, Jézus olyan tehetetlenül lépett be a világba, mint bármely újszülött. Ápolni, dajkálni, etetni, büfiztetni és pólyálni kellett. Jézus lezúzta volna a térdét a sziklás talajon, fejével az ajtónyílásokba ütközött volna, és ujjait tövisbe szúrta volna. Mint mindannyian, Jézus is izzadt, tüsszentett és vakarózott… Mindent megismert, ami az emberi természethez tartozik, kivéve a bűnt. A testi élmények közé tartozik az éhség és a szomjúság. De Jézus nem csak testi szomjúságot fejez ki a kereszten.

Jézus lelkekre szomjazik. Azt kéri tőlünk, hogy ugyanúgy szomjazzuk Őt, ahogy Ő szomjazik utánunk… Szomjúhozom én Jézust? Biztos vagyok benne, hogy Jézus csillapítja a szomjúságomat? „A szív nyugtalan, amíg meg nem nyugszik benned.” vallotta be Szent Ágoston. Gondolkozz el erről!

HATODIK SZÓ
„Bevégeztetett.”

JÁNOS 19:30 Amikor Jézus megkapta a bort, így szólt: „Elvégeztem”. Aztán lehajtotta a fejét, és kiadta a lelkét.

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés:

Ezek a szavai egyértelműen azt fejezik ki, hogy tudatában van annak: elvégezte az Atya által rábízott munkát. Jézus a kereszten megmutatta Atyja irántunk való szeretetének mélységét. Egyesek számára Jézus kereszthalála balekság, másoknak ostobaság. De a Szentírás azt mondja: „megalázta magát, engedelmes volt a halálig, még a kereszthalálig is.* Emiatt Isten nagyon felmagasztalta, és azt a nevet adományozta neki, amely minden név felett áll, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben és a földön élőké… és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus az Úr*, az Atyaisten dicsőségére.” Fil 2:8-11

Néha az Istentől kapott küldetésünk balekságnak vagy ostobaságnak tűnhet, mert itt a földön nem látjuk azokat az eredményeket, amelyeket szeretnénk. De Isten szemében másképp néznek ki az erőfeszítéseink,  megsokasíthatja és bőséget áraszthat általuk az egész világra. Amit a Hűséges Szolga elkezdett… annak mi magvetői vagyunk… a Szentlélek megműveli a magokat és gyümölcsöt hoz… .Higgy, hű szolga, és tartsd szemed a nyereményen!

HETEDIK SZÓ
„Atyám, a te kezedbe adom lelkemet.”

LUKÁCS 23:44–49 Dél körül járt, és sötétség borult az egész földre délután háromig, míg a nap fénye kialudt; és a templom függönye kettészakadt. Ekkor Jézus hangosan kiáltva így szólt: „Atyám, kezedbe adom lelkemet!” Miután ezt kimondta, kilehelte a lelkét. Amikor a százados látta, hogy mi történt, dicsérte Istent, és így szólt: „Bizony, ez az ember Isten Fia volt.” Márk 15:39

IMÁDUNK TÉGED, Ó KRISZTUS, ÉS ÁLDUNK TÉGED
MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT!

elmélkedés:
A Getsemáné kertjében Jézus megkérdezte az Atyjától, hogy ez a keserű pohár elmúlhat-e, de azt is kimondta, hogy ne az Ő akarata teljesüljön, legyen meg az Atya akarata! Képesek vagyunk-e utánozni Jézust, és alávetjük magunkat az Atya akaratának…? Engedelmeskedünk Isten parancsolatainak…? Nem tartunk vissza semmit Istentől…? Csak egy aprónak tűnő részt? Nem akarom, hogy minden csak Istenről szóljon… hagy maradjanak meg nekem az önzésem kicsiny játszmái, a hatalom és a gazdagság, a megbecsültség és az élvezetek utáni vágyam… Tökéletesen megbízol Istenben, hogy Ő irányít mindent, ami veled történik…? Jézus bízott az Atyában, és harmadnapon megdicsőült testtel feltámadt a halálból, és most az Atya jobbján ül …persze nem tudjuk, hogy milyen változások következnek be bennünk, ha átadjuk magunkat Istennek… de tudjuk, minél többet adunk az Atyának, annál többet ad vissza… nincs Húsvét Nagypéntek nélkül,,,, Istent nagylelkűségben soha senki nem múlja felül. Alleluja! Atyám a kezedbe ajánlom Lelkemet, Ámen!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.