Register
A password will be e-mailed to you.

Bruno Thevenin atya, a Lisieux-i Szent Teréz Misszió alapítójának tanítása

A tanítás hanganyaga letölthető itt

"Az irgalmasság egy olyan lelki érték, ami elsősorban női tulajdonság. Teréz maga azt mondja, hogy ő az irgalmasság által lépett be Isten világába, és az „Egy lélek történetében” úgy kezdi el lelki önéletírását, hogy „Isten irgalmasságát akarom énekelni”.
.
Az irgalmasság másik nagy szerzetese Szent Fausztina, akiről azt lehet mondani, hogy kifejezetten az irgalmasság szentje. Van még egy szentje az irgalmasságnak, egy francia apáca, nincs még boldoggá avatva, kevéssé ismert: a Jézusról nevezett Yvonne Aimée anya, aki egy klinikát vezetett.
.
És hát persze az irgalmasság szentjei között kiemelkedő helyet foglal el az Ars-i plébános, ha csak azt az egymillió embert összeszámláljuk, akiknek ő a bűnbánat szentségét kiszolgáltatta. Az Ars-i plébánosnál látjuk, hogy az irgalmasság nem egy gyengeség, hanem erőforrás.
.
Három történetet mondok ezzel kapcsolatban. Egyszer egy asszony felkereste őt, egy kétségbeesett, reménytelen asszony, mert a férje öngyilkos lett, a hídról a folyóba vetette magát. És az Ars-i plébános azzal vigasztalta ezt az asszonyt, hogy a híd és a víz közötti időben volt ideje a férjének bűnbánatot tartani.

Egy másik esetet is elmondok, és nagyon szívesen mondom el: egy édesanya kereste fel az Ars-i plébánost, és nagyon sírt, mert meghalt a kislánya. Akkor azt mondta neki az Ars-i plébános: „Jöjjön, asszonyom, együtt sírok Önnel.” És magára vette annak az asszonynak a fájdalmát. Ez is irgalmasság.

A harmadik eset egy kicsit érdekes lesz. Egy másik plébános kereste fel őt, hogy gyónjon nála. Hosszú, nagy utat tett meg, 160 km-t gyalogolt, azért, hogy az Ars-i plébánosnál gyónhasson. Na végre sorra került, megtörtént a gyónás, és az Ars-i plébános azonnal feloldozta őt az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, majd már fordult is a következő gyónó felé. Amikor az is elvégezte a gyónását, az Ars-i plébános megint visszafordult, és csodálkozva látta, hogy ez a plébános még mindig ott van. És nagyon fel volt háborodva, hogy az Ars-i pap ilyen kurtán-furcsán csak a feloldozásban részesítette, holott ő 160 km-t gyalogolt, és milyen nagy áldozatokat meghozott azért, hogy lelki tanácsot kérjen az Ars-i plébánostól! És akkor azt válaszolta neki Vianney Szent János: „Tudja, plébános úr, csak úgy bántam Önnel, ahogy Ön bánik a saját híveivel.” És ezzel becsukta a rácsot.

Az a keménység, amellyel kezelte ezt a plébánost, lehetővé tette, hogy gyónója rádöbbenjen, mit is tett ő, és ez a kemény bánásmód utat nyitott az illető számára a megtérés felé. Egy új világosságot adott vele a nála gyónó plébánosnak. És ez is irgalmasság.

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.