Register
A password will be e-mailed to you.

Közel 13 millió amerikai nő szenved vizeletinkontinenciában, melynek egyik legfontosabb rizikófaktora a túlsúly. Dr. Leslee Subak, a San Franciscóban található Kalifornia Egyetem szülészet-nőgyógyászati, reprodukciós, urológiai, járványtani és biostatisztikai részlegének docense és munkatársai 338, Rhode Island és Alabama államokban élő nőt vizsgáltak, akik már elmúltak 30 évesek és testtömegindexük (BMI) 25 és 50 közé esett. A 25 feletti BMI túlsúlyt, a 30 feletti elhízást jelez. A vizsgálatba bevont minden nő hét nap alatt legalább tíz inkontinenciás epizódot észlelt.
.
A vizsgált nők kétharmada került abba a csoportba, amelyben diétát, testmozgást és magatartásterápiát alkalmaztak, míg a kontrollcsoport csak egy rövid oktatásban részesült a fogyásról, a mozgásról és az egészséges étkezésről. Az első csoportban lévők testsúlyuk 8 százalékát adták le, átlagban 8,5 kilogrammot, míg a kontrollcsoport 1,6 százalékot, átlag 1,5 kilogrammot fogyott. Hat hónap elteltével az aktívan fogyókúrázóknál 47 százalékkal csökkent az inkontinenciás epizódok előfordulása, míg a kontrollcsoportban csak 28 százalékkal. Az aktívan fogyóknál csökkent az úgynevezett stressz-inkontinencia előfordulása, amely a vizelet nevetés, köhögés vagy tüsszentés közbeni elcseppenését jelenti, ám nem történt csökkenés az úgynevezett késztetéses inkontinencia terén, mely hirtelen vizelési ingerrel jár.

„A súlycsökkenés miatt csökkent a hólyagra nehezedő terhelés” – magyarázta Subak, hozzátéve, hogy inkontinencia esetén a fogyásnak kellene az elsőként választandó kezelésnek lennie. Dr. Janet Tomezsko, a chicagói Northwestern Emlékkórház nőgyógyászati urológia osztályának vezetője is támogatja a fogyást, továbbá kismedencei gyakorlatokat is javasol az inkontinencia ellen.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.