Register
A password will be e-mailed to you.

A pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségek a következők lehetnek: túlzott aktivitás, gyulladás, vagy kinövések megjelenése.
.
A pajzsmirigy kicsi és nagyon erős mirigy, a nyak tövében, elől található. Két részből áll, a nyelőcső egy-egy oldalán, összekötve egy szövettel, mely áthidalja a nyelőcsövet. A pajzsmirigy ellenőrzi a szervezet anyagcseréjét, vagyis azt, hogy milyen gyorsan égetik el a sejtek a szervezet energiáját. Ha túl aktív a pajzsmirigy, akkor az illető rohamos fogyásnak indul.
.
Amikor pedig a szervezet energiája nem ég el hatékonyan, a "tűz" csak pislákol, annak az az oka, hog a pajzsmirigy nem elég aktív

A túltengés.
.
Amikor ez a helyzet, a szervezet anyagcseréje rendkívül felgyorsul. Az egész test órákon t intenzíven fogyasztja az energiát.
V. Katalinnak túlzott erővel működött a pajzsmirigye. Fogyott, gyors volt a pulzusa, emelkedett a vérnyomása. Észrevehetően képtelen volt egy helyben ülni, és erősen izzadt. Ideges volt és türelmetlen. Könnyen észrevehető volt a nyaka alsó részén a duzzadás. Ezt Katalin maga is észrevette. Mégis azt hitte magáról, hogy depresszióban szenved, és hihetetlenül megnyugodott, amikor megértette, hogy teljesen másról van szó..
.
Egy gyógyszer segítségével semlegesíteni lehet a túltengés hatásait. Egy hét alatt rendbejött a kedélyállapota, és 5 kilót hízott! De ez még nem jelentett gyógyulást, hiszen csak a tüneteket enyhítettük, még nem tudtuk, hogyan lehetne visszalassítani Katalin pajzsmirigyének működését.

3 lehetőség van:
– élete végéig gyógyszert szed
– megműtik, és így elveszik a pajzsmirigy nagy részét
– radioaktív jódot kap egy egyszeri tabletta formájában, ami belassítja a mirigyet

A lassú működés.
.
C. Miklós egy 46 páciens páciens volt, mindig egészséges ember volt, egy kisvárosban felelősségteljes munkát végzett a vasútnál. Tulajdonképpen sem Miklós, sem a családja nem emlékezett arra, hogy mikor kezdődött a baj. Lassan, szinte észrevétlenül történt. Miklós egyre lassúbb lett, folyton fáradtnak érezte magát, a legkisebb sétától is kifulladt. Alig evett, mégis meghízott. Felesége pedig megállapította, hogy a szemhéja, bokája,lába megdagadt.
.
Végül egy szép napon Miklós elküldte a főnökét melegebb éghajlatra, majd minden komolyabb indok nélkül felmondott, és bevágta az ajtót maga mögött.
Felesége unszolására ment el orvoshoz, de annyira levert volt, hogy azonnal felmerült a pajzsmirigy diszfunkció, mint lehetséges diagnózis. Le volt lassulva. Nos, gyógyszert kapott. És mi lett az eredménye?

Visszatért Miklós jókedve, lefogyott, eltűnt a testéről a dagadás, ismét a régi barátságos férfi lett. A munkaheylén is rendbetette a dolgokat, és visszament dolgozni.
A gyógyszert egész életében kell majd szednie, de legalább minőségi életet élhet!

A pajzsmirigy gyulladás.

Ez az eset szokatlan, sőt ritka. Feltehetően  valamilyen vírus okozta fertőzésből eredhet.

M. Barbara teljesen egészséges, 27 éves nő. Egyik télen influnzán esett át, ám utána a nyakamegdagadt és érzékeny lett. Hőemelkedése volt (37,8), de nem volt rossz a közérzete. Semmi rendkívülit nem talált az orvos azon kvül, hogy duzzadt volt a pajzsmirigye. Pajzsmirigygyulladásban szenvedett.
Barbara végül minden kezelés nélkül, magától helyrejött 2 hét alatt. A gyulladás alatt a pajzsmirigy túl aktív, de amint elmúlt a gyulladás, visszaállt a normális működés.

Golyva.

Pajzsmirigy  kinövés. Különböző alakú lehet, apró, közepes vagy nagy. A méretén kívül más zavart nem okoz, esetleg a légzést zavarhatja, és ilyenkor műteni kell. Egyébként nem igényel műtétet vagy kezelést, csak ha esztétikai okok miatt igénylik.

Ettől függetlenül minden növekvő és elkülöníthető daganat, mely a pajzsmirigyen keletkezik, azonnal alapos vizsgálatot kíván.

Fogyókúra

Most biztos néhány szemfüles olvasónak szöget ütött a fejébe, hogy pajzsmirigy-gyógyszerrel le lehet fogyni. Bizony nem te vagy az első, aki erre gondolt. Egyszer egy lánynak, /Carol Y. -nek/, az orvosa pajzsmirigykivonatos gyógyszert ajánlott. Carol el is kezdte szedni, fogyott is, és kissé megnövelte az adagot, hogy hatékonyabb legyen a fogyás.
Az lett a vége, hogy rosszul lett, és azonnal le kellett állítania a gyógyszer szedését.

Ha arra gyanakszunk, hogy azért hízunk, mert lecsökkent a pajzsmirigyünk aktivitása, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Vérvizsgálat.

Mindössze egy egyszerű vérvizsgálat is kimutatja a pajzsmirigyünk aktivitását.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.