Register
A password will be e-mailed to you.

Az európai influenza konferencia kutatói már ősszel figyelmeztettek mindenkit arra, hogy az idei szezonban új vírustörzsekkel kell megbírkóznia szervezetünknek. Nézzük, mit tehetünk ellenük?

Magyarországon már októbertől elérhető az influenza elleni oltóanyag. A védőoltás különösen gyermekek, krónikus betegek és idősek számára ajánlott a betegség megelőzésére. Hazánkban az influenza szezon rendszerint decemberben kezdődik és február végéig – március közepéig tart. A védettség az oltás utáni két-három héten belül alakul ki és egy évig tart, tehát érdemes még most is, az utolsó utáni pillanatban háziorvoshoz fordulnunk, amennyiben e mellett döntünk.
.
Tavasszal valamennyien fellélegezhetünk, amerikai kutatók felfedezése szerint ugyanis az influenza-vírus télen a hideg ellen védekezve vastag lipid-rétegbe burkolja magát, majd a légutakba jutva ez a réteg leolvad, így a kórokozó máris képessé válik a környező sejtekbe jutva megfertőzni azokat. Nyáron, a meleg hatására azonban a kórokozó védőburka már a külső környezetben leolvad és így, a vírus élő szervezet hiányában elpusztul.
.
Amíg azonban a tavaszi napsütésre várunk, készüljünk az előttünk álló megpróbáltatásokra. A kórokozók kivédésére a védőoltás mellett, továbbra sincs jobb módszer az egészséges életmódnál. A napjainkban egyre nehezebben kivitelezhető megfelelő mennyiségű alvás és változatos táplálkozás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy immunrendszerünket karban tartsuk. A betegségek ellen fogyasszunk természetes formában sok vitamint, s télen se nélkülözzük a mozgás örömét. A bátrabbak korcsolyázhatnak, síelhetnek, a fázósabbak az edzőtermi lehetőségekből válogathatnak.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy ha erőfeszítéseink ellenére sem sikerült kivédenünk a vírus támadását, kerüljük el, hogy továbbadjuk a fertőzést. Nem véletlen, hogy a kórokozó a zártabb környezetben különösen fertőz. Óvodai, iskolai közösségekben a gyermekek gyorsan továbbadhatják a kórokozót, ezt elkerülendő, a beteg gyermeket tartsuk otthon. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó tüsszögéskor, köhögéskor a levegőbe kerülve jut el a következő áldozatig, ezért ebben az időszakban fordítsunk fokozott figyelmet a higiéniára, gyakori kézmosásra.

Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.