Register
A password will be e-mailed to you.

Mindenkinek eszébe jut a nagymamája, ahogy szorgalmasan süti vasárnap délután az unokájának – nekünk – a szilvásgombócokat. Milyen nagy élvezettel tömtük magunkba ezeket a finomságokat és nem győztük meghálálni az igyekezetüket, hogy ilyen édességet tettek elénk az asztalra…
Most készítsük el mi is!

Hozzávalók
.
2 kg krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
30 dkg zsemlemorzsa (prézli)
10-20 db szilva (lehet befőtt is)
Fahéj
Porcukor

Elkészítése

Először pucold meg a krumplikat, majd alaposan mosd meg őket. Ha ezzel végeztél, vágd a krumplikat kis darabkákra és tedd be egy lábosba. Főzd meg jó puhára. Ha ezzel végeztél, törd össze a krumplit krumplinyomóval. Tedd hozzá a lisztet és 1 teljes tojást. Ezt tedd ki egy deszkára, ahol alaposan keverd és gyúrd össze. Ezután nyújtsd ki – még a deszkán – 1-1,5 cm vastagságúra. Majd késsel vágj belőle négyszögeket. Fogd a kezedbe az első négyszöget és tegyél bele egy kimagozott szilvát, aminek a közepébe szórj egy kis fahéjas porcukrot. Ha ez megvan, formálj belőle gombócot, és vigyázz, nehogy kiszakadjon a gombóc.

Tegyél fel egy lábosba vizet és forrald fel. Egy csipet sóval sózd meg a vizet. Közben egy serpenyőbe tegyél egy kanál olajat, majd szórj bele zsemlemorzsát. Addig pirítsd és kevergesd a prézlit az olajon, amíg meg nem pirul.
Ha felforrt a víz a lábosban, óvatosan tedd bele a kész gombócokat. 1-2 perc múlva óvatosan keverd meg, nehogy szétessenek. Kb. 2 perc múlva automatikusan feljönnek a víz tetejére. Még kb. 1 percig keverd meg, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

Ha ez kész, akkor óvatosan szedd ki őket és tedd bele a megpirított prézlibe. Hempergesd meg őket a prézlibe majd vedd ki. Tedd őket tányérra és szórd meg porcukorral.

Jó étvágyat!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.