Register
A password will be e-mailed to you.

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy visszavegyünk a folyamatos kontrollálásból. 15 év jólét után a válság arra kényszerít, hogy átgondoljuk a fontossági sorrendet az életmódunkban, el kell kezdenünk lefaragni a fölösleges és költséges kiadásokat, ez az új életstílus megálljra kényszerít bennünket.

A gazdasági válság és a munkaerőpiac visszaesése egyértelművé teszi: a szellemi frissesség és az újszerű gondolkodásmód lesz az, ami segít bennünket az úttörő, kreatív megoldások megtalálásában. Ebben az értelemben pedig a gazdasági válság és a nyomában haladó "forgószél" nem recesszióként, hanem valódi reneszánszként értelmezhető.
Cikkünk előző részéből megtudhattad, mit is jelent a JELEN-lét, a figyelmes élet – most pedig adunk néhány tippet, ami segít, hogy ráébredj a valódi életre!

1. Érdeklődj!

Henry Miller író mondta: "Abban a pillanatban, amikor valamire erősen odafigyelünk, legyen az egy pohár víz, abban a pillanatban önmagában egy rejtélyes, lenyűgöző világgá válik".

– Menj el egy közeli parkba és keress egy falevelet.
– Tanulmányozd a falevelet 5 percig.
– Tedd félre úgy, hogy ne lásd, és írj róla egy jellemzést 5 percig.
– Próbálj meg leírni minden egyes kis ismertetőjelet, ami csak az eszedbe jut!
– Nézd meg még egyszer a falevelet, mielőtt visszatennéd oda, ahol találtad.
– Képes lennél megtalálni a falevelet a leírásod alapján?
– Alkalmazd ezt a "falevél-figyelmet" bármire – és segítségével éld át a csoda érzését!

 

2. Változtasd meg a magadról alkotott képedet!

Az odafigyelést nélkülöző viselkedés egysíkú, beszűkült önképet eredményez. Egy nő vagy "csak" háziasszonyként, vagy "csak" banki ügyvezetőként definiálja önmagát – ezáltal pedig nagyobb fontosságot tulajdonít az otthonnak vagy a munkának. De ha elvesztené a házát vagy a munkáját, ki lenne ő akkor?
A következő gyakorlat segítséget nyújt abban, hogy kitágítsd a saját magadról alkotott képet, és talán felfedi az éned olyan oldalát, aminek a létezéséről eddig nem is tudtál…

– 5 percen át írj magadról egy jellemzést.
– Állj! Húzd át az egészet!
– Állítsd be az órádat egy újabb 3 percre, és jellemezd magad újból, de ne használj semmit a fenti jellemzésedből.
– Állj! Húzd át ezt is!
– Állítsd be az órádat újabb 3 percre, és írj magadról egy jellemzést anélkül, hogy a fenti két jellemzésben említettek bármelyikét is beleírnád.
– Most már lassan eljutsz a lényegig – ami azalatt a sok "cucc" alatt van. Az utolsó jellemzésedben olyasmikre bukkanhatsz, ami az igazi énedet alkotják – a sok cimke, végzettség és teljesítmény mögött.
Ha közelebb jutsz ehhez az énedhez, az segíthet, hogy másfajta, igazibb célokat tűzz ki magad elé.

 

3. Fókuszálj!

Egy figyelemhiányos társadalomban élünk – eláraszt bennünket a sok információ és ki vagyunk szolgáltatva a technológiának. Ez pedig arra csábít bennünket, hogy egyszerre többmindent csináljunk, és nehezünkre esik a dolgokat önmagukban végezni.
A mai napon, egy órára, képzeld el, hogy egyszerre csak 1 dolgot csinálsz. Ha a kávédat kortyolgatod, nem nézheted le az emailjeidet. Ha a barátnőddel csevegsz, nem teregethetsz közben. Ha eszel, nem olvashatsz közben.
írd le (kb. 3 percig), milyen érzés volt egyszerre csak egy dolgot csinálni. Hogyan érezted közben magad? A következő 3 percben pedig erről írj: mit vesztek vagy miből maradok ki, ha egyszerre többmindent csinálok?

 

4. Kreatívkodj!

Ha nem vagy figyelmes, az azt jelenti, hogy a végcélra összpontosítasz. Ha figyelmes vagy, az azt jelenti, hogy magára a folyamatra, nem pedig a végeredményre koncentrálsz.
"A fordított gondolkodás növeli a kreativitást úgy, hogy megszabadít a végeredményre vonatkozó elvárásoktól" – mondja Patti Digh. "Minden nap használható ez a praktika, valamilyen formában. Például segíthetsz a gyerekeidnek, hogy fordítva képzeljék el a dolgokat (pl. hogyan lehetne mégjobban összekutyulni a dolgokat?) vagy az ember önképét is segítheti (pl. hogyan tarthatom fel, hogy a lehető legsötétebb gondolataim legyenek a súlyom miatt?)."
Gyakori, hogy az efféle rémisztő listák a "ne"-kről rávilágítanak olyan dolgokra, amik az erőfeszítéseinket teszik tönkre.

Végy elő egy üres papírt! Az elkövetkezendő 2 percben az a feladatod, hogy a világ lehető legjobb asztali lámpáját megtervezd. Két perc elteltével gondolkozz el arról, milyen élmény volt. Nehéz feladat volt? Nagy volt rajtad a nyomás, hogy a lehető legjobbnak kell lennie?
Most kezdd újra, de ezúttal az a feladat, hogy a világ legrosszabb asztali lámpáját kell megtervezned!


Forrás: Psychologies

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.