Register
A password will be e-mailed to you.

511.jpgA „kolerikus” görög szó, „sárga epét” jelent. Az ókorban az emberi test forró folyadékát látták benne. Tehát a kolerikusként a forró, heves, aktív temperamentumot jelölik. Nála az akarat uralkodik. Minden tapasztalatára gyors elhatározással reagál, amit tettek követnek.
Ha a szangvinikus a derűs, a melankólikus a szenvedő, akkor a kolerikus a tevékeny és praktikus típus.
Az ő szemében a szangvinikus szeretetteljes, meleg lénye egyszerűen csak szentimentális, a melankólikus analizálása meg hiábavaló kotlás. A kolerikus számára az élet több, mint kölünféle hangulatok érzékelése, vagy az élet titkai feletti töprengés. Számára az élet feladat: munka és tevékenység. Költőiség nem sok
szorult belé.

Pozitívumok

A kolerikus akaratereje szilárd. Ő a legesélyesebb arra, hogy jó és szilárd jellemet alakítson ki magában.
A melankólikus passzív, a szangvinikust pedig túlzott mértékben befolyásolja környezete. Mindkettő távol áll a kolerikustól. Ő a tettek embere, cselekvésre van teremtve, nem is tehet másképp. Ez tudatos akaratának erejéből fakad, mely mindig döntésre kényszeríti. Neki minden helyzetben azonnal döntenie kell, majd azt végrehajtani. Egy cseppet sem hezitál. Sőt, mások helyett is szívesen dönt.
A szangvinikus is aktív, ám ez nem annyira akaratából ered, hanem mert egész egyszerűen állandóan mozgásban van, tevékenysége alapvetően ösztönös.

A kolerikus aktivitását ellenben az akarat irányítja, rendkívül célorientált.
Tudatos és tervszerű, habár nem mindig fontolja meg a döntéseit.
Vele szemben a melankólikus mindent jól – és ő persze túlságosan is hosszasan – megfontol, leszűr és mérlegel. A kolerikus gyors döntései mögött inkább intuíció, mint átgondoltság áll. Szinte egész lényével érzi, mit kell tennie, és egy pillanat alatt fogja fel a helyzetet – ő egész egyszerűen a cselekvésre van beállítva. Egy pillanat alatt szilárd elhatározásra jut, bizakodó és erős, éles ellentétben a vonakodó melankólikussal, aki bizonytalan, tétova és erőtlen. Míg a melankólikusnak az állandó morfondírozás emészti fel az energiáit, addig a kolerikus minden energiáját a tettekbe tudja sűríteni.
A szangvinikus szintén döntésképes és tetterős, ám ő gyakran váltogatja a célt, minden irányban ígéreteket tesz, de nem fejezi be a terveit.

Gyakorlatiasság

Cselekedeteinek mindig van célja. Praktikus, azonnal felméri a rendelkezésre álló eszközöket, a realitások világában él. Opportunista, a jelent felhasználja a céljaira.

Éles elméjű

Fantázisvilága nem gazdag, mint a szangvinikusé, és nem mély, mint a melankólikusé. Viszont teljesen ellenőrzése alatt tudja tartani, és jól használja.
Energikus akarata éles, gyors gondolkodásra készteti, ám a mély, összefüggéseket kereső, analizáló gondolkodás már nem tartozik a természetéhez. Ő nem elméleti, hanem gyakorlati ember. Csak annyit gondolkozik, amennyi a feladataihoz feltétlenül kell. Mégis világos és átlátható észjárású, mert tevékenységének mindig jól körülhatárolható célja van és azt el is éri. Jó a megfigyelőképessége, az emberek és a helyzetek vonatkozásában is, de ennek is praktikus célja van. Ha valaki iránt érdeklődik és azt megfigyeli, ezt nemcsak a vele való kapcsolat érdekében teszi, hanem az így nyert ismereteket sokkal inkább saját előnyére használja fel.

Szorongatott helyzetben éber és bátor

Nem engedi, hogy mások döntsenek helyette, éber, és állandóan ura akar lenni a helyzetnek. Ha a szorongatott helyzetből egyetlen kiút is van, ő megtalálja.
Nem riasztják a veszélyek, sőt, inspirálják. A kalandorok szinte kivétel nélkül mind kolerikusak. Számukra a biztos hétköznapi élet az elviselhetetlen, mert nincs bennük elég kihívás és izgalom. Képesek elhagyni barátságos otthonukat, szilárd megélhetésüket a bizonytalan kétes kedvéért.

Nem ijed meg a kellemetlenségektől

Míg a szangvinikus és a melankólikus lemond terveiről, ha a körülmények túl megeröltetőek, ha túl nagyok a nehézségek és az akadályok. A kolerikust az akadályok inspirálják, fokozzák éles elméjét és vállalkozókedvét. Ilyenkor van valami hajthatatlanság a magatartásában, bár ő sosem panaszkodik.
Árad belőle valami frissítő, felvillanyozó energia, és igazi bajtárs.

Negatívumok

Kemény ember. Érzelmi élete gyengén fejlett. Nincs benne sok empátia, nem együttérző az emberekkel, nem is akarja, nem is képes a helyükbe képzelni magát. Sem a testileg, sem a lekileg szenvedőkkel szemben nem együttérző. Emiatt ridegnek látszik. Annyi azonban védelmére szóljon, hogy saját magával szemben ugyanilyen kemény és irgalmatlan.
Egész természete nyers és durva. Az élet gyengéd, érzelmes oldala számára ismeretlen világ. Emiatt keményen bánik az érzékeny és szelíd emberekkel is. Az érzelmeket fölösleges szentimentalizmusnak tartja.

169.jpg


Viharos és heves

A kolerikus legjellemzőbb leírása a hirtelen haragú. Ahogyan a szangvinikus, ő is képes a dühöngésre, mégpedig jóval hevesebben. Szenvedélyében gyakran tesz olyasmit, amiből később komoly nehézségei támadnak, de képtelen bocsánatot kérni és jóvátenni hibáit. Gyakran önfejű és hajthatatlan.

Túlzottan öntudatos

Rendkívül öntudatossá válik, mert céljait mindig képes elérni. Ilyenkor azt hiszi, tervei azért valósultak meg, mert jobbak másokénál, pedig ez nem feltétlenül a terveinek köszönhető, sokkal inkább támadókedvének, makacsságának és gátlástalanságának, amivel végrehajtja tetteit. Ő maga azonban úgy ítéli meg, hogy remek helyzetfelismerőképessége a siker oka. Annak is tudatában van, hogy másoknál energikusabban cselekszik, ez is növeli önbizalmát.

Gőgős és uralomratörő

Ha azt látja, hogy mások feladják céljaikat, azokat lenézi. A megvetés hatalmaskodóvá teheti, és arra kísérti, hogy maga vegye kezébe az ügyeket és másokat arra szorítson, hogy akarata szerint cselekedjenek.
Nem fordít időt arra, hogy a többieket meggyőzze, ehhez nincs türelme, elvárja az engedelmességet. Valójában nem bízik bennük, nem bízik a képességeikben. Véleménye szerint csak hasznos lehet, ha kényszeríti őket döntései végrehajtására, az embereket valójában eszköznek tekinti elsősorban saját maga és tervei megvalósítására. Csak addig érdeklődik irántuk, amíg hasznosak a számára. Ezt követően jelentéktelenekké válnak számára.

Általában ügyes

Ez cselekvési szenvedélyének következménye. Számára a helyes magatartásnál fontosabb, hogy terveit valóra váltsa. Úgyhogy többnyire nem válogat az eszközökben, mindenen átgázol, minden kiskaput megtalál, az ő mondása: „A cél szentesíti az eszközt”.

Bosszúvágyó

A melankólikushoz hasonlít abban, hogy ő sem felejti el egykönnyen a sértést vagy az igazságtalanságot. De amíg a melankólikus rágódik rajta, addig a kolerikus bosszút fogad és cselekszik. Mint mindenhez, a bosszúhoz is terve van. És mivel kitartó, előbb vagy utóbb sikerül is a bosszúja.

Bűnözőként veszélyes

Ha egy kolerikus helytelen útra tér, nagyot bukik.
A szangvinikusoknak még a bűneiben is van valami megbocsájtható, emberi. A melankólikus inkább a titkos bűnökre hajlamos. Ha azonban a kolerikus keveredik a bűnözés oldalára, rendszerint hideg, kegyetlen, gátlástalan bűnözővé válik. Céltudatos és vakmerő, a legveszélyesebb a társadalomra nézve.

Mindenestül prózai lélek

Míg a szankvinikusban és a kolerikusban is van költőiség, finomság és rezonálni tudnak az élet gazdag változatosságára, addig a kolerikus ezeket gyakorlatilag fel sem fogja. Számára a hasznosság az egyedüli érték. Öröm, megilletődöttség, szenvedély, vágy, jóindulat, irgalom – mindezek számára semmit nem jelentenek. Önmaga iránt sem képes ilyesmit ébreszteni.
A kolerikus hasznos motorja a társadalomnak, azonban fárasztó neki eleget tenni, és nehéz vele együtt élni.
Lénye száraz, szűklátókörű, részrehajló és érdekközpontú. Saját tervein és gondolatain kívűl nem érdekli őt senki és semmi.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

5 hozzászólás

  1. Melankólikus-flegmatikus csaj

    Én küzdök azzal, hogy elfogadjam ezt a vérmérsékletet. Pedig szeretném.1-1 kolerikussal is próbáltam erről beszélni, de olyan furcsa dolgokat mondtak, hogy nélkülük unalmas lenne az élet. Szerintem meg az izgalmas dolgokat nélkülük élvezném igazán felhőtlenül. Mindig azt látom, hogy a sok mocsok, amit az emberi érzelemvilágba belevisznek, ahogy a jó hangulatot beszennyezik, az sokkal több kárt tesz, mint amennyit ér a gyakorlatiasságot igénylő dolgokban az ügyességük és energiájuk. Ez az az embertípus, amiben mindig csalódtam. :(
    Azzal határozottan nem értek egyet, hogy ők jó vezetők! Mindenhol ezt írják, de hogy lenne az jó vezető, aki bántja a többi embert? Aki az amúgy is szörnyű életet még szörnyűbbé teszi? Azt is olvastam, hogy a flegmatikusok szép lassan érnek szakmájuk csúcsára, de ott a kolerikusoknál jobb vezető válik belőlük.
    Direkt azért olvasok róluk, hátha végre megértem, mi a szerepük az emberek közt, de nem értem. Szeretném őket is szeretni, de akárhányszor szerettem egy kolerikus, mindig hatalmas sebet csinált a szívemben és nem érdekelte őket. Talán az első pár alkalommal lehetett velük beszélni, aztán megunták. :(
    Ha azt akarom, hogy ne tegyék tönkre az életemet, önvédelemből vissza kell hadakoznom, amitől legalább kevésbé szorongok, de még így is boldogtalanabb leszek, mert ember embernek miért a fakrasa? Hisz ennek semmi értelme! A jó rossz nélkül létezik igazán tökéletesen! Tudom, mert jó gyerekkorom volt és amíg nem tapasztaltam meg komoly problémákat, sokkal felhőtlenebbül örültem minden jónak.
    Valaki segítsen megértenem őket! Mert csak azt látom, hogy miattuk nem tud igazán harmónia lenni! Vannak, akik azt mondják, hogy ez nem így van, csak én nem értem még. Remélem is, hogy egyszer megértem, hogy mégsem gonoszak. Mert nem akarom őket gonosznak hinni, de mindig az jön ki nekem a gondolataimból. :( :( :( :(

    Válasz
  2. Ricsimen:D

    én nme teljesen vok ez
    nme tom h lehet de én keverék vok xD
    kolerikus—->szankvinikus—-meg minden
    ifju repper vok van érzékem művészetbe
    meg sok dologba de nme tom mi lehet
    1 teszetem oan volt h a kolerikus 9.-os lett
    minden más 6
    ez mit jelenthet segitsetek plsss:'(:D

    Válasz
    • erika

      Ricsi! 1. a rap nem művészet. ahhoz tanulni, és sokat gyakorolni kell. 2. sem szangvinikus, sem kolerikus nem vagy. csak kicsit megszállott, és neveletlen. De legalább nem érzéketlen.

      Válasz
  3. Hercegnő

    én valóban ilyen vok,…és háát csaj társaim nehezen is viselik el,,de aki szeret,és ismer ilyennek imád,és fogadjon el… pasim pedig érzékenyebb,de épp ezért egészitjük ki egymást…
    üdv:23 éves,szőke csini,sexy csaj…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.