Register
A password will be e-mailed to you.

A tarsusi Szent Pálról szóló film, melyben a Passió Jézusaként híressé vált Jim Caviezel is szerepel, mint Szent Lukács, nem fog csalódást okozni  a keresztény moziszeretőknek, akik egy igen jól finanszírozott filmmel és Szent Pál életének pontos ábrázolásával találkozhatnak.

A Pál, Krisztus apostola című film a Sony Pictures „érzelmes film” kategóriájában készült. A 35 éves  író-rendező Andrew Hyatt a film egy korai promóciójában arról is beszélt, hogy az egyetlen forrásanyag a keresztény Szentírás volt.

„Az első lépés [egy bibliai alapú forgatókönyv esetében] … mindig a Szentírás tanulmányozása. Kizárólagos forrásként csakis a Bibliából merítünk. És miután feltártuk az emberi oldalt, az összes lehetséges kutatást elvégeztük, szakértőket vontunk be, és mindent megtettünk, hogy azt adjuk vissza, amilyen az a kor volt – végül nagyon természetes és életszerű lett a produkció.

A Szentíráshoz való hűség egyik példája a filmben Szent Lukács megjelenése. „Timóteus 2. levelében, amit Pál a Mamertine-börtönből írt, a levél elején van egy kis apróság, amely így szól: Egyedül Lukács van itt velem. Így kezd el kibontakozni ez a gyönyörű paletta, ami 100%-os pontossággal adja vissza a Szentírást. Minden részletet beletettünk, mind benne van.

Szent Pált a „Trónok harcából” megismert James Faulkner játssza. A mélyen hívő római katolikus Jim Caviezel-re átragadt a pálos missziós lelkesedés. A film első trailerében Caviezel jelmezben ül a Pált játszó James Faulkner mellett, és a szent híres névváltozását magyarázza: „A Saul név nagyszerűt jelent, a Pál /Paul/ viszont,  bár csak egyetlen betű változott meg, azt jelenti: kicsi” – mondja. – „Ahhoz, hogy nagyszerűek legyünk Isten szemében, kicsinek kell lennünk.”

Decemberben, amikor Caviezel az új filmet promotálta, beszél arról is, hogyan készült Szent Lukács szerepére: „Elolvastam az Apostolok Cselekedeteit, és itt is ott is, Lukácsról szóló apró nyomok után kutattam, aztán elmentem szentmisére, és átelmélkedtem, átimádkoztam. Látjuk, hogyan írt Lukács, azt is, hogy milyennek látta őt Pál, és elkezdtem átvizsgálni mindent, amiben róla értekeznek, és így állt össze lassan a kép.”

Caviezel felvázolta Lukács korábbi életét is, hogy létrehozza a személyiség múltbeli hátterét. „Egyrészt orvos volt, ami speciális életmódot jelentett” – mondta Caviezel. – Gazdag volt, és mindent elhagyott. Miért? Hallotta Pált beszélni. Pál beszélt, vagy Krisztus beszélt rajta keresztül hozzá? Azt hiszem, az utóbbi, és ez megváltoztatta az életét. Valahogy így kezdődött.”

A film Pálra mint öregemberre fókuszál, aki egy római börtönben a kivégzésére vár, és leveleket diktál Lukácsnak az újonc keresztény közösségek számára. „Nagyon szép, érzelmileg megrázó film lesz, csodálatos befejezéssel” – mondja James Faulkner a promócióban. „A megváltás fel van ajánlva, ez tiszta.”

Caviezel azt mondta egy riporternek, hogy ő elvárta a Pál, Krisztus apostola című filmtől, hogy „R” minősítést kapjon, ami utal arra, hogy a rómaiak milyen brutálisan bántak a keresztény hívőkkel.

A 2004-es Passió is „R” minősítéssel is rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a Római Birodalom életét és durvaságát valósághűen ábrázolja. A Passió Hollywood történelmében az ötödik legerősebb „R” besorolással bír. Három Oscar-díjra jelölték.

A Pál, Krisztus apostola című filmet 2018. március 28-án, Nagyhéten szerdán, fogják bemutatni a mozikban.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.