Register
A password will be e-mailed to you.

Az utolsó hegycsúcs

 

Az utolsó hegycsúcs (La última cima) című film egy spanyol katolikus pap, Pablo Domínguez életét mutatja be, aki 2009-ben hegymászóbalesetben halt meg. A filmben megszólalnak családtagjai, barátai, tanárai, tanítványai, akik Pablóval kapcsolatos személyes élményeiket mesélik el, és megtudhatjuk róla, hogy olyan humoros, élettel teli személyiség volt, aki megtalálta a hangot gyerekekkel, fiatalokkal, idősebbekkel, hívőkkel és ateistákkal egyaránt.
A film rövid interjúk formájában felvillantja az utca emberének véleményét is olyan ma divatos előítéletekkel teli témákkal kapcsolatban, mint például a papság, egyház, cölibátus, gazdagság és az imádság.

Az alkotás nem ragad le Pablo személyénél, hanem a szereplők és az ő megnyilatkozásait bemutatva egyfajta képet kapunk arról is, hogy mi a boldogság, lehet-e boldog, aki szenved, van-e teljes élet, mi a halál… És mindezt megragadó képekkel, zenével, spanyolos lendülettel tárják elénk az alkotók.

Díjak:
– Legjobb dokumentumfilm ("Filmírók köre" – Círculo de
Escritores Cinematográficos, Spanyolország)
– Legjobb dokumentumfilm (Mirabile Dictu Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál, Vatikán)
– Legjobb film (mozis ¡Bravo! díj, Spanyolország)
– Legnagyobb társadalmi hatást kiváltó dokumentumfilm (Nemzetközi Filmfesztivál, Castilla La Mancha – Spanyolország)
A La última cima (Az utolsó hegycsúcs) hódít a spanyol mozikban
IMBD – David P. „Davinine” (2010. június 7.)
Bár nincs a birtokunkban minden adat Spanyolország hétvégi jegybevételeivel kapcsolatban, mégis örömmel tölt el minket és meglep, hogyan üti ki a nyeregből egy spanyol film, a La última cima (Az utolsó hegycsúcs) – egyfajta „kisebbségi” premiert követően – a nagyobb produkciókat, és hogy hogyan terjed ki a vetítése 4-ről 50 mozira egész Spanyolország területén, méghozzá egy héten belül.
A film már a premier hétvégéjén, ráadásul mindössze 4 kópiával elérte az első helyet a spanyol mozikra eső nézettséget illetően. Közel hatezer ember látta Juan Manuel Cotelo filmjét már akkor, amikor még csak 4 moziban ment a vetítés egész Spanyolország területén. Kétszeres nézőszámmal előzte meg a második helyen álló Szex és New York 2-t, és háromszor körözte le nézettségben a Perzsia hercegét és a Robin Hood-ot.
(A cikk három nappal a spanyolországi premier napját követően került fel az IMDb honlapjára. – a Ford.)

Pablo élete:
Pablo Domínguez Prieto 1966. július 3-án született Madridban. 24 éves korában szentelték pappá. Teológiából és filozófiából doktori végzettséget szerzett. 7 könyve jelent meg – ezekből az utolsó Hasta la cumbre (Egészen a csúcsig) címmel kiadói siker volt Spanyolországban. Több százra rúg cikkeinek száma, több mint 50 konferenciát tartott . Minden 2000 méter feletti spanyol csúcsot meghódított. Eljutott az Alpok 4000 méter feletti csúcsaira is, és Amerikában és Ázsiában még magasabbakra. 2009 februárjában egy lelkigyakorlat megtartása után mászta meg az Ibériai-hegység legmagasabb pontját a Moncayót (2300 m). Családjához telefonon intézett utolsó szavai pár perccel halála előtt ezek voltak: „Felértem a csúcsra!“

A film fővédnöke:
Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek
Budapesten született 1952. június 25-én.
1970-ben érettségizett a Budapesti Piarista Gimnáziumban. Ugyanebben az évben felvételt nyert az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet növendékei közé, és az Esztergomi Hittudományi Főiskola hallgatója lett. Egy évvel később elöljárói a budapesti Központi Papnevelő Intézetbe küldték, és a Római Katolikus Hittudományi Akadémián folytatta teológiai tanulmányait. Tudományos szakterülete az egyházjog, illetve a középkori kánonjogtörténet és egyháztörténet.
Budapesten 1975. június 18-án szentelték pappá.
Pupp-i c. püspökké és a Székesfehérvári Egyházmegye segédpüspökévé 1999. november 5-én nevezték ki.
Püspökké szentelése Rómában volt 2000. január 6-án. Bíborossá kreálta II. János Pál pápa 2003. október 21-én.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke 2005. szeptember 7-től.

A film védnöke:
Erőss Zsolt
hegymászó
Erőss Zsolt (Csíkszereda, 1968. március 7.) erdélyi születésű hegymászó, az első magyar állampolgár, aki meghódította az Everestet és aki első magyar állampolgárként mászta meg a Csomolungmát. Eddigi pályafutása során összesen kilenc 8000 méter feletti csúcsot ért el, ezzel hazánk legeredményesebbje. 2010-ben súlyos baleset érte, elvesztette jobb lábát. Protézissel újra járni, majd mászni kezdett. 2011 tavaszán műlábbal jutott fel a 8516 méter magas Lhoce csúcsára.
Nős, egy kislány, Gerda édesapja.
Kitüntetései:
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2002)
Gyergyószentmiklós díszpolgára (2008)

A film magyar forgalmazója: Mission is Possible Kft.
A MiP egy 2007-ben alakult, többnyire egyetemista korú fiatalokból álló csoportosulás, melynek célja igényes, értékes módon szórakoztatni, illetve szórakoztatva értéket közvetíteni. Tevékenysége elsősorban a kultúra, a tömegkommunikáció és a szórakoztatás területeire terjed ki.
A MiP eddigi tevékenységei:
2007 – A Városmisszió során hivatások kávézó (Vocation Coffee House) szervezése a Morrisons Music Pub-ba
2008 – Arturo Mari, II. János Pál fotósa könyvének kiadása
Találkozunk a paradicsomban címmel
(http://hetivalasz.hu/konyvrendeles?kid=8)
2009. április 2. – Íme az ember – Egy pápa arcai fotókiállítás
megnyitója a VAM Design Centerben
(http://vamdesign.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=193&Itemid=6)
2010 – Christopher West: A test teológiája kezdőknek könyv kiadása
(http://moly.hu/konyvek/christopher-west-a-test-teologiaja-kezdoknek)
2011 – Alfonso Aguilar: Egy pápa arcai könyv kiadása
(http://hetivalasz.hu/konyvrendeles?kid=14)

További információk:
Hivatalos honlap:

http://www.thelastsummit.com/us/
http://www.laultimacima.com/es/
Magyar honlap:
http://www.azutolsohegycsucs.hu/ http://www.facebook.com/azutolsohegycsucs Email:
azutolsohegycsucs@gmail.com