Register
A password will be e-mailed to you.

NAGYSZOMBAT

Nagyszombat a csendes szomorúság és az önkéntes böjt napja.

Hitvallásunk következő soraira emlékezünk: „Hiszek Jézus Krisztusban … aki alászállt a poklokra.”

Ez az egyetlen nap az évben, amikor semmilyen liturgikus szertartás nem történik a templomokban. Mégpedig azért mert most arra emlékezünk, hogy Jézus a sírban feküdt. A liturgia nélküli nap az Egyház gyászának is a napja.

Ilyenkor szokás a virrasztás az úgynevezett „szentsírnál”, amely Jézus Krisztus szenvedésének és halálának emlékhelye. Sok helyen a halott Krisztus szobrát helyezik bele, van ahol, feszületet. Az Oltáriszentséget azonban nem helyezzük a Szentsírba, mert az Oltáriszentség az élő Krisztus. Nem ünnepelhetjük egyszerre az élő Krisztust és gyászolhatjuk a halottat. Nem ugyanazon a helyen.

Nagyszombaton, már este elkezdődnek a szertartások, mégpedig napnyugta után, és az éjszakába nyúlnak. Ezek a szertartások már nem Nagyszombathoz, hanem Húsvéthoz kapcsolódnak. Ezért a nevük is az: Virrasztás a szent éjszakában. A keresztény emberek virrasztása nem a halott siratásával, hanem az Isten szavának hallgatásával telik el. A mai napon együtt ünnepeljük az ó és újszövetségi Húsvétot. A húsvéti virrasztás a keresztény liturgia csúcsa.

Fényünnepséggel kezdődik, a pap az előre elkészített tűzhöz vonul, a Krisztust jelképező Húsvéti Gyertyával és megszenteli a tüzet, majd körmenetben beviszi a meggyújtott Gyertyát a templomba, jelképezve, hogy Krisztus, a Világ Világossága legyőzte a bűn sötétségét. Háromszor énekli: Krisztus világossága!, és mi háromszor feleljük: Istennek legyen hála! A templomba érve a Húsvéti Öröméneket énekli el a pap. Ebben az énekben össze van foglalva mindaz, amit Húsvétkor ünneplünk, egészen az Ószövetségtől kezdve. Azért örömének, mert így kezdődik: Az égben ujjongva zengjen az angyalok hatalmas kórusa, és énekeljenek Isten csodálatos művei, fölséges nagy Királyunk győzelmét, kürtök hangja áldva áldja…” – vagyis az Isten jósága fölötti örömünket fejezi ki.

Az örömének után igeliturgia kezdődik, kilenc ószövetségi és két újszövetségi olvasmányt olvasunk fel. Az ószövetségi olvasmányok legfontosabbja az a rész, ami arról beszél, hogy Isten hogyan mentette meg választott népét az egyiptomi fogságból. Vagyis az első Húsvét elbeszélése.

Az ószövetségi olvasmányok után a pap feláll, és énekli: „Dicsőség a magasságban Istennek…” és erre a diadalmas hívó szóra ismét megszólalnak a harangok, és felzúg az orgona, minden Isten dicsőségét hirdeti. Majd a szentleckét hallgatjuk meg, ami után végre ismét Alleluját éneklünk. Az Alleluja szó jelentése: Dicsőség legyen Istennek. Ezután pedig az evangéliumot hallgatjuk meg. A keresztség liturgiája következik, amelyben a keresztvizet áldja meg a pap és megújítjuk keresztségi fogadalmainkat. Az ókeresztény korban ilyenkor keresztelték meg azokat, akik felkészültek arra, hogy Jézus tanúiként éljenek a világban. Ezután az Eucharisztia liturgiája következik, amely már a rendes szentmise. Isten népe, újjá születve a keresztségben, hálatelt szívvel mutatja be az áldozatot az ég Urának.

A Húsvéti vigília szentmiséjét követi a feltámadási körmenet, örömünket az egész világnak megmutatjuk, amikor kivisszük az Oltáriszentséget az utcára, mintegy megmutatva azt, hogy ez az a feltámadott Úr, akiben mi hiszünk. A feltámadási körmenetet szokták még a Húsvét vasárnapi nagymise után is tartani. „A húsvéti öröm ezért kiárad az egész földre, a nagyvilág örvendezve ujjong, a mennyei erők és a hatalmas angyalok a te dicsőséged himnuszát zengik, és vég nélkül mondják: Szent vagy, szent vagy, szent vagy, mindenség Ura, Istene!
Tollas Tibor:
Hozsanna húsvét

Hozsanna húsvét! Künn a tavasz száll,
Sziklasírodból föltámadtál
És csodát műveltél megint.
Puszta földünk virággá ébred,
Sok zsenge ág zsoltárt zeng néked,
Jézus, naparcod rám tekint.

Hozsanna húsvét! Hitünk sója,
Bénák, betegek gyógyítója
Fénypallósodtól a halál
Sötét szárnyával éjbe rebben,
Szétáradsz bennem győzhetetlen,
Romlandó testem talpra áll!

S futnék a fénynél sebesebben,
Húsvét tüzét a holt lelkekben
Gyújtani elvesző úton.
Hírül adni a beteg, fáradt
Társaknak újuló csodádat. –
Hozsanna Néked Jézusom!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.