Register
A password will be e-mailed to you.

Kedves volt Istennek

<< Nyisd meg ajtót Isten ígéretei előtt – De miért olyan nehéz ez?

„Bár ezek a hitükről mind bizonyságot kaptak, mégsem nyerték el az ígéretet,
mert Isten nekik valami jobbat tervezett, nélkülünk nem juthatnak hát el az üdvösségre.

(Zsidók 11:39,40)

Ma sokkal jobban fellelkesít engem a böjt, mint korábban valaha. Ne érts félre, nagyon szeretek enni! De annak ellenére, hogy szeretek enni, még nem okoz nagy örömet látni, hogy mások egy hatalmas, párolgó, illatos marhasteaket esznek, miközben én kenyeret rágcsálok. Tapasztaltam, hogy az Isten iránti éhség és szomjúság jutalma sokkal nagyobb, mint annak az átmeneti éhségnek a kielégítése, amit a testemben érzek.
.
Emlékszel Annára? Története alig néhány sor a Lukács Evangéliumában, de Isten ennél sokkal de sokkal többet látott ennek a drága szentnek az életéből. A Biblia prófétaasszonynak nevezi, és csak annyit említ róla, hogy „mintegy nyolcvannégy esztendős özvegy vala, aki nem távozék el a templomból, hanem böjtöléssel és imádkozással szolgál vala éjjel és nappal”. (Lukács 2:37) Ez is bizonyítja, hogy az ember soha nem túl öreg ahhoz, hogy böjtöljön. Anna éhsége Isten után sokkal erősebb volt, mint az étel utáni éhsége, és a böjtölésben tanúsított hűsége felkészítette a bekövetkezendő eseményekre.
.
Az Isten utáni éhség megelégülése összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a test miatti éhségé. Jézus születése után József és Mária felvitték a csecsemőt a templomba, hogy bemutassák az Úrnak elsőszülött fiukat. Ahogy a kis család átfurakodott a sok száz emberen, csak egyetlen hűséges férfi, és egyetlen idős asszony ismerte fel a Messiást. Simeon és Anna. Anna „dicsőítette Istent, és beszélt róla mindenkinek, aki csak várta a megváltást” (Luk 2:38) El tudod képzelni? Anna új hivatást kapott 84 éves korában! Jóllehet a böjt az életkor előrehaladtával semmivel sem lesz könnyebb, a kegyelem által könnyebbé válik. Amikor érzed a Szentlélek hívását a böjtölésre, Ő fel is készít mindarra, ami rád vár. Ahogy Jézus mondta: „Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.” (Máté 5:6)

Higgy Istennek!

„A hit pedig a reménylett dolgok valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.” (Zsidók 11:1)

A Zsidókhoz írt levél – amelyre gyakran mint a „Hithősök jegyzéke” hivatkoznak, említést tesz Énokhról is: „Hit által vitetett fel Énokh, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az Isten felvitte őt. Mert felvitetése előtt bizonyságot nyert afelől, hogy kedves volt Istennek.” (Zsidók 11:5)

Vajon mi különböztette meg Énókhot az előtte élő emberektől? Mitől volt annyira kedves Istennek? A válasz szintén a Zsidókhoz írt levélben található: „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni… mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.” (Zsidók 11:6) 1Mózes 5:22 szerint Énókh ismerte Istent, „Istennel járt” 300 évig! Figyeld meg, hogy Énókh nem arra törekedett, hogy az emberek tetszését elnyerje. Júdás valójában azt mondja róla, hogy Énókh olyan módon prófétált, hogy amiatt rendkívül népszerűtlen volt az emberek szemében. (Júdás 14-15) Énókh azonban elsősorban azon törte magát, hogy hitben járjon, mert ez az, ami kedves Istennek. Elmondhatjuk, hogy szorgalmasan kereste Istent, és nagy jutalmat kapott.

Ha kedves akarsz lenni Istennek, akkor higgy Istennek!

„Hitben járunk, nem látásban” (2Kor 5:7) – tanította Szent Pál apostol Korinthos tudományra szomjas társadalmában Sidrák, Misák és Abednégó is hitben jártak és nem látásban, amikor csatlakoztak Dánielhez a böjtjében, és tartózkodtak a királyi asztal finom étkeitől. És utána, csak gondoljatok bele, mit érezhettek a tüzes kemence felé vezető útjukon! Olyan erősen befűtöttek a kemencébe, hogy a hőség megölte az ajtónál álló őröket. Ha racionális látásban járnak, ezt mondják: „Ma van az a nap, amikor holtbiztosan hamuvá égünk.” Ők viszont hitben jártak, és ezt mondták: „Íme, a mi Istenünk, ki tud minket szabadítani az égő tüzes kemencéből, és a te kezedből is, ó király, kiszabadít minket” (Dániel 3:17) A hit a nem látott dolgokról való meggyőződés.

Éhség az Ige után

Honnan szerezhető be ez a fajta hit, mely képessé tesz arra, hogy higgy Istennek, bármilyen súlyosaknak tűnjenek is a körülményeid? A fiad nem tért meg, kábítószerezik. Az apád haldoklik a kórházban. Éppen ki akarnak lakoltatni az otthonodból, mert nem tudod fizetni a részleteket. Húszéves házasságod véget ért, és éppen most írtátok alá a válási papírokat. És még folytathatnám. Ezek húsbavágóan szorongató körülmények, melyekre a racionalitás nem tud megoldást. Honnan vegyünk hát hitet?

„Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.” (Róma 10:17) Ennek van egy értelmezett fordítása is: „A hit hallásból van, amit hallunk, az pedig Krisztusnak az ajkairól származó üzenet prédikálásából származik” Isten igéjének ismerete, az Evangélium hirdetése növeli a hitet.
.
Van valami különleges abban, amikor elmész egy gyülekezetbe, ahol a Szentlélek kiárad, és meghallod Isten prédikált Igéjét!
.
A hit nem programokból, erőteljesen tevékenykedő jótékonysági csoportokból, nem is a hozzád hasonló emberekkel való együttlétből fakad. A hit akkor születik meg, ha meghallgatod Isten emberének beszédét, aki kompromisszumok nélkül prédikálja az Igét mindenkinek, aki hajlandó odafigyelni. Így születik a hit. És ha ezt elfogadod, akkor soha nem fogod megengedni az ördögnek, hogy lebeszéljen arról, hogy hűségesen járj Isten házába és a közösségedbe, és hallgasd a tanítást.
.
Ha kedves akarsz lenni Istennek, akkor higgy Neki!
.
Túl sok keresztény alultáplált az Igével, és túltáplált a világgal, ennek eredményeként kiszárad a lelke és vereségként éli meg az életét.

A Genezis azt írja: „Éva látta, hogy a gyümölcs alkalmas az elfogyasztásra.” Látta! Pedig Isten Igéje így szólt: „Amely napon eszel arról, bizony meghalsz.” (1 Mózes 2:17) Éva mégis a saját látása, belátása szerint cselekedett, amit a kígyó suttogott a fülébe, ahelyett, hogy Isten Igéjének hitt volna.

Jézust, amikor a pusztában böjtölt, megkísértette ugyanaz a hang, mely oly ravaszul suttogott Éva fülébe. Jézus azonban így válaszolt neki: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, mely Isten szájából származik” (Máté 4:4) Mit hallott Jézus közvetlenül azelőtt, hogy megkezdte a böjtölést? „És íme egy égi hang ezt mondta: Ez az én szerelmes fiam, kiben én gyönyörködöm.” (Máté 3:17) Istennek ez a szava úgy betöltötte Jézust, hogy éltetni tudta negyven – étel nélkül eltöltött – napon keresztül.
.
Annyira vágyom, hogy Krisztus mai teste ugyanezt az éhséget érezze Isten Igéje után! Szeretném meglátni azt a napot, amikor a keresztények inkább pizsamában mennek el a templomba, minthogy elmulasszák meghallgatni Isten Igéjét! Tudom, hogy ez erősnek hat, de rendkívüli időkben élünk! Jussanak el hozzátok Jézus szavai. „Ég és föld elmúlnak, de az én beszédeim soha el nem múlnak.” (Márk 13:31)
.
Szerinted mije volt a fiatal Dávidnak természetes szinten, ami miatt képes volt elhinni, hogy sikeres lehet az óriás filiszteussal szemben? Semmije! Kicsi volt, még katona sem volt, egész gyermekkorában juhokat terelgetett egyedül. Viszont Istennel járt, ismerte Istent, kereste Őt, énekelt Hozzá. Csak a hitére volt szüksége ahhoz, hogy tudja: Góliát el fog esni a kezétől, ahogyan az oroszlánt és a medvét is legyőzte. (1Sámuel 17:34,35)

Szorgalom

Szorgalmasan táplálkoznunk kell Isten Igéjével. Vannak időszakok, amikor nincs más lehetőségünk, csak az, hogy koplaltatjuk a testünket és tápláljuk a szellemünket: azaz böjtölünk. A böjt segít abban, hogy különbséget tudj tenni aközött, amit akarsz és aközött, amire szükséged van. A böjt arra késztet bennünket, hogy csak a valóban fontos dolgokra összpontosítsa a figyelmünket.

Hidd el: a böjt sok lehetőséget biztosít az Úr szorgalmas keresésére! Szorgalmasan keresed őt, amíg mások elmennek moziba, színházba, űdítőitalt isznak, pattogatott kukoricát esznek, együtt szórakoznak a barátaikkal, vagy elutaznak egy meleg országba napozni, pihenni. Te viszont otthon maradsz, hogy az Úrral lehess, mert hallani szeretnéd az Ő hangját. Keresheted Őt szorgalmasan böjtöléssel már reggel, amikor mindenki más rántottát, szalámis vajas kenyeret vagy müzlit reggelizik, te viszont úgy döntesz, hogy Istennek szenteled a testedet és inkább Igét olvasol. Vagy a munkahelyeden is megteheted ugyanezt, amikor mindenki más szecsuáni menüt, töltött káposztát és kólát ebédel, te viszont palackozott vizet iszol! Akkor is szorgalmasan keresed Istent, ha hazaérsz a fárasztó munkanap után, egész nap csak víz ment le a torkodon, mégis elkerülöd a vacsorára megterített asztalt, hogy Isten Igéjére rávesd magad.

Hitben járunk. Nem fogunk némán fuldoklani nyomorúságainkban

Aki szorgalmas, az kitartó és állhatatos is. Ez azt jelenti, hogy keményen dolgozol valamiért, és nem vagy hajlandó abbahagyni. Isten megszabadította a zsidókat a fáraó rabságából. Szétválasztotta a Vörös-tengert, hogy száraz lábbal kelhessenek át, de hagyta vízbe fulladni a fáraó hadseregét. Izrael fiai mégis, amint a pusztába értek, azonnal panaszkodni kezdtek. Mindazok után, amit Isten értük tett, nem voltak szorgalmasak az Őr keresésében, és ez az idősebb generáció soha nem léphetett be az Ígéret Földjére, a Tőle való jutalomba.

A hit állandóan halad előre.Soha nem történhet meg, hogy a hit nehéz helyzetbe kerül és így szól: „Akkor most itt leülök és meghalok. Vége.” A hit soha nem áll meg a pusztában, belesüllyedve az önsajnálatba, miközben minden kiszárad körülötte. Hitben jársz. Nem fogsz némán fuldoklani nyomorúságaidban. Ha a pusztába kerülsz, továbbhaladsz, mész tovább akkor is, ha minden lépéssel csak centimétereket jutnál előre. Ha csatákat kell vívnod, akkor is ezt mondod: „Nem adom fel”.

A jutalom

Amikor egy körözött személy megtalálásáért jutalmat kínálnak fel, a jutalomról már előre gondoskodnak, a pénzt elhelyezik egy számlán, és mindaddig ott tartják, amíg a vétkest el nem fogják. Isten megjutalmazza azokat, akik Őt szorgalmasan keresik (Zsidók 11:6), ami azt jelenti, hogy Ő már letétbe helyezte a jutalmadat.

Amikor ezt a verset olvastam, magamban mindig hozzátettem: „keresik… és meg is találják Őt”. De az Ige nem ezt mondja! A Bibliából azt is tudjuk, hogy „aki keres, az talál”.

Amikor az év elején böjtölünk, ezáltal először is keressük Isten Királyságát. Ezalatt és ezt követően hihetetlen bizonyságtételeket hallunk. Szeretnélek megerősíteni most én is téged a hitedben néhány bizonyságtétellel, olyan „jutalmakról”, amiket emberek megtapasztaltak. Böjtölésünk idején az emberek egymás kezéből kapják ki a mikrofont az istentiszteleteinken, mert szeretnének bizonyságot tenni Isten jóságáról. Íme néhány ezek közül:

A családom és a gyermekeim megtéréséért böjtöltem, és hét napig ételt nem, csak folyadékot vettem magamhoz. Éppen azt mérlegeltem, hogy folytatásként elkezdjem-e a dánieli böjtöt, vagy sem, amikor a lányom, aki két éven keresztül menekült az Úr elől, elújságolta nekem, hogy megtért! Úgyhogy én folytatom a böjtöt, mert további csodákat szeretnék látni a családomban!

Pásztor, mi elmaradtunk a házunk törlesztőrészleteivel, és már el akarták venni a házunkat. Pénteken böjtbe fogtam, és korgó gyomorral, de Istenbe vetett hittel néztem végig, ahogy kollégáim a munkahelyemen pizzát ebédelnek. Aznap délután, amikor hazamentem, értesítettek, hogy a bank átütemezte a teljes jelzáloghitelt! Megmenekültünk! Nemhogy nem vagyunk elmaradásban most, hanem áprilisig nem is kell semmit fizetnünk!

Másfél éve imádkozunk a menyemért, és most böjtölni is elkezdtünk. Csatlakozott egy kábítószer-elvonó programhoz. 14 éves kora óta kábítószerezett. Ma délelőtt az arcára borulva sírt Isten előtt az oltárnál. Ez csoda! Kész csoda!

3 éve járok ide a gyülekezetbe, de tavaly ezt mondta az anyám: „Most kezdenek böjtölni”. Azt gondoltam: „Huszonegy nap? Nem hiszem, hogy képes lennék rá.” Utána az jutott eszembe, hogyha Istent tesszük az első helyre, ez az év jólétet hozhat a családomra. Bérelt lakásban laktunk, és csak egy autónk volt a feleségemmel közösen. Az év folyamán vettem egy másik autót is, és egy családi házba költöztünk. Én muzsikus vagyok, és a művésztársaimmal szerződést kötöttünk a világ legnagyobb kiadójával. Úgyhogy ebben az évben már nem is kérdés, hogy az egész családommal együtt csatlakozom-e a huszonegy napos böjthöz!

Apukám az intenzív osztályon fekszik az Észak-Georgiai Egészségügyi Központban. Sérve van, elzáródott a vastagbele, ami gyakorlatilag elhalt, és elzáródtak a belei. Már ötször lemondtak róla, és szóltak nekünk, hogy búcsúzzunk el tőle. Azóta levették a létfontosságú életfunkciókat fenntartó gépekről, és önállóan lélegzik. Jelenleg azt mérlegelik, hogy átteszik egy normál kórterembe.

Pásztor, ezen a héten súlyos gondjaink voltak a bankszámlánkkal. Ellopták a bankkártyámat, és a tárcámban levő összes pénzt, és sorra visszautasították a csekkjeinket fedezethiány miatt. De dicsőség az Úrnak, elkezdtünk böjtölni. És Isten leszállt hozzánk! Az összes pénzt megkaptuk a visszautasított csekkek után, sőt a bank még az ellopott pénzünket is visszafizette.

A következő történetet én magam szeretném veletek megosztani. Egyszer egy huszonegy napos böjtünk végén odajött hozzám egy házaspár, és átnyújtott nekem egy köteg hivatalos papírt. Meglepetten bontottam ki, és az ELUTASÍTVA szót láttam rajta, vastag fekete betűkkel rábélyegezve. Alatta ezeket a szavakat lehetett olvasni: „Georgia állam, Gwinett megye Legfelsőbb Bírósága. Végleges válási döntés és bontóperi ítélet.” Az előttem álló házaspár éveken keresztül harcolt egymással, de a legutolsó böjt alatt mindent félretettek, kitartóan keresték Istent az Igében és a böjtben és csoda történt! A megosztottság helyét az egység foglalta el, ráadásul a válási keresetüket visszautasították. Az ördög azt hitte, újból megdönti a keresztény válások eddigi statisztika adatait, de Isten nagy jutalmazó!

Az ellenség azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson, de Jézus azért jött el, hogy bővölködő életünk legyen (János 10:10). Jézus halála, eltemetése és feltámadása nagyon sok mindenről gondoskodott a számunkra! Jóllehet ezek a kincsek mindenki számára hozzáférhetőek, egyiket sem kapjuk meg automatikusan. Isten nem személyválogató. Megjutalmaz mindenkit, aki szorgalmasan keresi Őt hittel, mert ami Neki kedves, az a mi hitünk.

>> A dicsőség palástja

 

 

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.