Register
A password will be e-mailed to you.

<< Ne akarj győztes lenni!

A veszekedés és a konfliktusmegoldás elsősorban a hozzáálláson múlik.
.
Miért is bonyolódnak az emberek vitákba, veszekedésekbe? Tőmondatban kifejezve: a saját merevségük miatt. Csökönyösen ragaszkodunk az álláspontunkhoz, beleássuk magunkat védősáncainkba. "Úgy van jól, ahogyan én gondolom, és pokollá teszem az életedet, ha nem alkalmazkodsz!" A veszekedésre hajló, domináns, másokat leuraló emberek hajlamosan így gondolkodni.
.
A jó konfliktuskezelők egész más gondolkodásmódot képviselnek. Meg vannak róla győződve, hogy a probléma megoldható, mégpedig mindkét fél megelégedésére, kölcsönös nyereséggel.
.
Veszekedés esetén a partnerek mindegyike értelmetlennek, irracionálisnak tekinti a másik fél pozícióját. Ha azonban változtatnának ezen a hozzáállásukon, egészen más eredményre jutnának!

EGYMÁS TISZTELETE

A kölcsönösen nyerő megoldások keresésének alapja nem más, mint a belső hit, hogy mindez lehetséges, hogy ön és partnere képesek őket megtalálni.

Az a másik emberi lény, akivel házasságot kötöttél, ugyanúgy tiszteletreméltó és értékes ember – Isten képmása – ahogy te is. Ha tiszteled őt, akkor nem akarod "lenyomni", amikor más véleményen van.

Minden ember egyedüli példány. Az egyéni különbségeink pedig nem csökkentik értékességünket. Ezért nagyon fontos, hogy elfogadjuk: társunk nem feltétlenül olyan, mint amilyenek mi vagyunk. Joga van másként gondolkodni, másként érezni, mint ahogyan mi, gondolatait és érzelmeit pedig tiszteletben tartjuk. Ha ezt belátjuk, máris elkerüljük az elítélő, kemény, kegyetlen szavakat.

Nemcsak arcunk, külsőnk, testfelépítésünk, vérmérsékletünk különbözik, hanem például az is, hogy hol vannak a határaink, mi okoz problémát és min kerekedünk felül könnyedén, mitől leszünk indulatosak, és az indulataink mennyire intenzívek és időigényesek. Egyik ember sem egyforma, mindenki máshol tér el a szokottól. Meg kell ismernünk, és meg kell tanulnunk szeretni és boldoggá tenni – a párunkat. És ahogy őt szeretjük, az éppoly egyedi lesz, mint amilyen egyedi és megismételhetetlen ő maga, és mi is, és a kettőnk kapcsolata is.

"Különös, hogy az emberek lelke sokkal különbözőbb, mint az arcuk, pedig arcra sincs két egyforma ember!" – írta Lisieux-i kis Szent Teréz.

A kölcsönös tisztelet nagyon megnyugtató hatású.

A párkapcsolati tanácsadásokon az a tapasztalat, hogy amíg mindketten világosan kifejezik és képviselik a véleményüket, amíg a saját álláspontjukat érvényesebbnek érzik a társukénál, addig a pár nem képes a támadóálláspontról átváltani a problémamegoldás felé. Mert amíg leértékeljük egymás véleményét, nincs hatékony konfliktuskezelés.

Egymás megbecsülése és tisztelete – még abban az esetben is, ha a vitapartnerrel nem értünk egyet – olyan légkört teremt, ahol lehetségessé válik az előrelépés.

Forrás: Gary Chapman: Nyerő páros c. könyve

>> Szeretetteljes elfogadás

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.