RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A ferences rend legfőbb elöljárója december első hetében Peruba látogatott, hogy részt vegyen a rend nagy szentje, Szolánói Ferenc halálának 4. centenáriuma alkalmából meghirdetett jubileumi esztendő bezárásán.

José Rodríguez Carballo miniszter generális meglátogatta a latin-amerikai ország ferences provinciáit, melyekben összesen 225 szerzetes működik, és találkozott a Szent Ferenc regulája szerint élő többi szerzetesi közösség, vagyis a ferences család más tagjaival is. Ő nyitotta meg december 3-án a perui ferences család II. kongresszusát, amelynek témája Szolanói lelki öröksége volt. A ferencesek legfőbb elöljárója megáldotta a callaói plébániatemplom 80 méteres tornyán elhelyezett nyolc méter magas Szeplőtelen Fogantatást ábrázoló képet. Ezen a ferencesek által vezetett plébánián az ő missziós munkája eredményeként telepedtek meg a szerzetesek, és azóta is ők irányítják itt a lelkipásztori munkát.

Szolánói Ferenc a spanyolországi Montillában született és Limában halt meg. Missziós tevékenysége Argentína, Bolívia, Uruguay és Peru területére terjedt ki. Ő a ferencesek egyik legismertebb szentje, különösen Dél-Amerikában népszerű. Hegedűvel szokták ábrázolni, mert nagyon szépen játszott a hangszeren, és missziósként, amíg nem tudta az indiánok nyelvét, gyönyörű muzsikájával vonzotta maga köré a bennszülötteket.
.
Tizenhat évesen lépett be a ferences rendbe. Felszentelése után elöljárói egy időre az ének tanításával bízták meg, mert kiváló zenész volt. 1583-ban a dögvész sújtotta vidékek fáradhatatlan látogatója és a betegek gondozója volt. Andalúzia apostolaként emlegették. A személyét övező nagy tisztelet elől menekülve és missziós buzgalomtól vezérelve Dél-Amerikába ment. Lankadatlan buzgalommal keresztelt, gyógyított, prédikált. Mindenki Isten küldöttének tekintette. Még ma is tisztelik azokat a helyeket, ahol a szent lakott, étkezett vagy éppen hegedült.
.
1595-ben elöljárói a limai kolostor vezetését bíztak rá. Élete utolsó éveiben mindenkit bámulatba ejtett csodáival, amelyekért az Újvilág csodatevője és Latin-Amerika szentje névvel is illették. 1610. július 14-én, Szent Bonaventúra ünnepén halt meg szentmise közben. Lima város tanácsa a nép sürgetésére pár év múlva a perui főváros védőszentjévé nyilvánította. XIII. Benedek pápa avatta szentté 1726-ban.

A főváros ferences templomában őrzik ereklyéit és itteni cellájából kápolnát alakítottak ki. Ebben a templomban tartották a jubileumi év ünnepélyes bezárását december 5-én. A limai városvezetés a nagy misszionárius iránti tiszteletét kifejezendő a legmagasabb odaítélhető érdemrendet, Arany Medált adományozott a szentet ábrázoló barokk oltárképnek, melyet José Rodríguez Carballo miniszter generális helyezett el az oltárképen.
 

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.