RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A középkori Ravenna legszebb emlékei a templomokat, bazilikákat, kápolnákat és síremlékeket díszítő bizánci mozaikok élethű másolatai láthatók április 10-től Pécsett, a Dómmúzeumban, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Libero Asioli, az észak-olasz Ravenna megye képviseletében pénteken Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az egyik legrégibb itáliai városban 1950-ben készítették el a mozaikok 50, különböző nagyságú, élethű másolatát és először 1951-ben Párizsban mutatták be őket, azóta utazik a kiállítás a világban.
 
Ravenna az V. és VII. század között háromszor volt birodalmi főváros. Bizánc, a gótok, majd a kelet-római császárság uralta és pompás épületek őrzik uralmuk emlékét. A város ókeresztény és bizánci templomait az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
 
Öt épületegyüttes: a San Vitale-bazilika, a San Apollinare Nuovo-bazilika, a Battistero degli Ariani (Ariánus keresztelőkápolna), a Battistero Neoniano ortodox keresztelőkápolna és a Cappella di Sant Andrea érseki kápolna legszebb mozaikjai láthatók az utazó kiállításon.
 
Krisztus és Madonna, apostolok, angyalok, szentek alakjai, tájak, madarak, virágok és bibliai jelenetek sorakoznak a mozaikmásolatokon, amelyek alapanyagát muranói és velencei üveggyárak készítették. Az üvegekből a mesterek kézzel vágták ki a mozaikköveket és a hártyavékony papírra átmásolt képek kontúrjaiba, mészágyba rakták ki – az eredetihez híven – a színes köveket – sorolta Libero Asioli.
 
Az ősi művészet ma is él, Ravennában és környező településeken számtalan mozaikműhely működik, sőt még a város strandján is fölállítottak egyet az üdülő gyermekeknek – jegyezte meg Andrea Corsini, Ravenna város önkormányzatának képviselője.
 
Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója mindehhez hozzátette, hogy Pécs jó kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkánnal és az észak-olasz régióval, benne Ravenna városával. Az EKF programba bevonták Boszniát és Tuzla, Ravenna testvérvárosa ajánlotta Pécs figyelmébe az utazó mozaikkiállítást.
 
A ravennai mozaikmásolatok tárlata egy hónapon át, május 10-ig lesz látható a pécsi Dómmúzeumban.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.