Register
A password will be e-mailed to you.

Csepp a tengerben

A lányok földrengésben teljesen elpusztult hálótermének újjáépítése – ez most a legsürgetőbb feladat egy haiti árvaházban. A munka elodázhatatlan, hiszen az esős évszak elkezdődött, a gyerekek pedig az udvaron alszanak, sátrakban. Alicia Barthole, a haiti House of Hope (Reménység Háza) elnevezésű árvaház vezetője egy jótékonysági gálavacsorán járt Budapesten, ekkor nyilatkozott.

Az ötvenes éveiben járó, derűs, fekete bőrű hölgy lényegre  törően, minden pátosz nélkül válaszolt a létesítmény mindennapjait  és dilemmáit firtató kérdésekre. Kicsit furcsán hatott  nélkülözésről, túlélésről beszélgetni egy belvárosi luxushotel  bárjában, romba dőlt épületeket és emberi sorsokat mutató fotók  gyűrűjében, de a gálavacsorák helyszínei már csak ilyenek, a cél pedig kétségkívül nemes.
 
– A Reménység Háza 170 gyermeknek ad otthont, a legfiatalabb 1, a legidősebb 23 éves – magyarázta az intézet vezetője. – Az árvák  kétharmada már a földrengés előtt is az otthon lakója volt, egyharmaduk a természeti csapás után érkezett. A legfontosabb feladat jelenleg a földrengésben összedőlt, 80 lánynak otthont adó  hálóterem újjáépítése.
 

Alicia Barthole többször is kiemelte, hogy mennyire hálás a  magyarországi adakozóknak: a House of Hope ugyanis az az árvaház, amelynek támogatásában a Baptista Szeretetszolgálat oroszlánrészt  vállal a földrengés óta.
 
– Természetesen nagyon szerencsésnek mondhatók azok a gyermekek,  akik bekerülnek egy hasonló otthonba, sorsuk azonban ezzel még nem  került teljesen "egyenesbe". A hetvenöt százalék körüli szinten lévő  haiti munkanélküliség ugyanis nagyon megnehezíti az árvaházban  felnőtt fiatalok önálló életének megkezdését. A megoldást sokszor a kivándorlás jelenti. A nyelv miatt elsősorban Franciaország és Kanada, a földrajzi közelség miatt az Egyesült Államok jön szóba – mondta el Alicia Barthole. – Egy másik lehetséges út a gyermekkori örökbeadás, ugyancsak külföldre. Ezáltal nemcsak a rendezett, kiegyensúlyozott körülmények közé kerülő árvák kapnak új esélyt, hanem egyúttal hely is felszabadul az árvaházban, amire nagy szükség  van, különösen a földrengés óta.
 
Alicia Barthole Haitin született, később az Egyesült Államokban élt. Innen tért vissza hazájába, ahol magánvagyonából, valamint fia és barátai anyagi támogatásával hozta létre a Reménység Házát.

A tizenhét embernek munkát, közel kétszáz gyermeknek otthont adó intézményt 2004 óta egy kanadai szervezet is támogatja. A földrengés óta pedig – a hazai adakozó szándéknak köszönhetően – egy magyar is.


 
Magyarok a helyszínen
 
Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat Nemzetközi Önkéntes Tűzoltó- és Kutató-Mentőcsapatának (Rescue24) vezetője személyesen is részt vesz a helyszíni segítségnyújtásban.


 
A képen: Ez a férfi Pavelcze Lászlónak (a képen) köszönheti, hogy nem kellett levágni a lábát

– Egyelőre még a tervezési szakaszban van az árvaház elpusztult  részének újjáépítése. Ha a tervek elkészültek, benyújtjuk a  hatóságoknak jóváhagyásra. Ez várhatóan igen hosszadalmas folyamat  lesz, hiszen – nagyon helyesen – sokkal szigorúbb földrengésbiztonsági feltételeket támasztanak, mint korábban – mondta.
 
László becslése szerint az építkezés tényleges megindulása még  hónapok kérdése.
.
A Rescue24 kötelékében jelenleg 22 ember végez karitatív munkát  Haitin, a földrajzi közelség miatt többségük amerikai. Amíg az  építkezés nem kezdődik meg, egy kórházban segítenek.
  .
A haiti gyermekek örökbefogadásáról a mentőcsapat vezetőjének merőben más véleménye van, mint Alicia Barthole-nak.
 
– Oda születtek, ott kell segíteni őket felnőni és megélhetést  találni. Akad munka az országban, csak szakképzett emberekben van hiány. A megoldást ezért többek között szakiskolák létrehozása jelentheti – fejtette ki.
 
Pavelcze László a magyarországi örökbefogadást különösen nem  tartja jó ötletnek. – A magyar társadalom messze nem annyira  toleráns ilyen szempontból, mint mondjuk a francia, ahol sokkal több színes bőrű ember él. A haiti gyerekeket valószínűleg atrocitások érnék az óvodában, iskolában, és feltehetően felnőttként sem lenne súrlódásmentes a beilleszkedésük – vélekedett.
 

 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.