Regisztráció


A jelszavát emailben elküldtük.

A strasbourgi emberi jogi bíróság befogadta az olasz fellebbezést az iskolai osztálytermek falára kifüggesztett feszületek ügyében. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként elégedettségét fejezte ki a döntés miatt.
.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága november elején elmarasztalta Olaszországot az osztálytermekben található feszület miatt. Az  Európa Tanács égisze alatt működő bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől a sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.
 
Olaszország január végén fellebbezést nyújtott be az ügyben, ezt fogadta most be a strasbourgi testület, vagyis úgy döntött, hogy érdemben foglalkozik az előterjesztett ellenérvekkel. A bíróság várhatóan több hónap múlva dönt arról, elfogadja vagy elutasítja a fellebbezést.

Az iskolai feszületekről hozott strasbourgi döntés annak idején nagy felzúdulást váltott ki egész Itáliában.
 
A bíróság keddi döntését rögtön elégedettséggel nyugtázta Franco Frattini olasz külügyminiszter. Az olasz püspöki konferencia "a jó irányba tett lépésnek" minősítette a testület határozatát.
 
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként szintén üdvözölte a döntést. Mint rámutatott, a vallási kérdésekről nem európai, hanem  nemzetállami szinten kell dönteni, "hiszen a vallásos érzékenység és a világiság elvének a felfogása országról országra változik".
 

Támogatás

Kérjük, támogasd munkánkat, mert

> a metropolita.hu önfenntartó
> és semmilyen külső támogatásban NEM részesül

Ft
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 1000Ft

Hasonló cikkek

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.