Register
A password will be e-mailed to you.

A strasbourgi emberi jogi bíróság befogadta az olasz fellebbezést az iskolai osztálytermek falára kifüggesztett feszületek ügyében. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként elégedettségét fejezte ki a döntés miatt.
.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága november elején elmarasztalta Olaszországot az osztálytermekben található feszület miatt. Az  Európa Tanács égisze alatt működő bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől a sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.
 
Olaszország január végén fellebbezést nyújtott be az ügyben, ezt fogadta most be a strasbourgi testület, vagyis úgy döntött, hogy érdemben foglalkozik az előterjesztett ellenérvekkel. A bíróság várhatóan több hónap múlva dönt arról, elfogadja vagy elutasítja a fellebbezést.

Az iskolai feszületekről hozott strasbourgi döntés annak idején nagy felzúdulást váltott ki egész Itáliában.
 
A bíróság keddi döntését rögtön elégedettséggel nyugtázta Franco Frattini olasz külügyminiszter. Az olasz püspöki konferencia "a jó irányba tett lépésnek" minősítette a testület határozatát.
 
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként szintén üdvözölte a döntést. Mint rámutatott, a vallási kérdésekről nem európai, hanem  nemzetállami szinten kell dönteni, "hiszen a vallásos érzékenység és a világiság elvének a felfogása országról országra változik".
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.