RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A strasbourgi emberi jogi bíróság befogadta az olasz fellebbezést az iskolai osztálytermek falára kifüggesztett feszületek ügyében. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként elégedettségét fejezte ki a döntés miatt.
.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága november elején elmarasztalta Olaszországot az osztálytermekben található feszület miatt. Az  Európa Tanács égisze alatt működő bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől a sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.
 
Olaszország január végén fellebbezést nyújtott be az ügyben, ezt fogadta most be a strasbourgi testület, vagyis úgy döntött, hogy érdemben foglalkozik az előterjesztett ellenérvekkel. A bíróság várhatóan több hónap múlva dönt arról, elfogadja vagy elutasítja a fellebbezést.

Az iskolai feszületekről hozott strasbourgi döntés annak idején nagy felzúdulást váltott ki egész Itáliában.
 
A bíróság keddi döntését rögtön elégedettséggel nyugtázta Franco Frattini olasz külügyminiszter. Az olasz püspöki konferencia "a jó irányba tett lépésnek" minősítette a testület határozatát.
 
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként szintén üdvözölte a döntést. Mint rámutatott, a vallási kérdésekről nem európai, hanem  nemzetállami szinten kell dönteni, "hiszen a vallásos érzékenység és a világiság elvének a felfogása országról országra változik".
 

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.