RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Szent Jeanne Jugan 1792. október 25-én született Cancale-ban, Bretagne-ban, Franciaországban, és 1879. augusztus 29-én hunyt el. Szerzetesi neve a Keresztről nevezett Mária nővér volt.
.
A hatodik gyermek volt szülei nyolc gyermeke között. Apja még a kislány fiatalkorában meghalt, édesanyjának egyedül kellett felnevelnie és eltartania népes családját. Jeanne 16 évesen munkát vállalt, konyhacseléd lett de la Choue bárónőnél. A bárónő jámbor keresztény volt, és Jeanne kísérte el, amikor meglátogatta a betegeket és a szegényeket. Kilenc évvel később, Jeanne a Saint-Servan városi kórházban kezdett dolgozni. Jeanne-nak itt nehéz fizikai munkát kellett végeznie, ám ő 6 évig kitartott, és keményen dolgozott , majd elhagyta a kórházat és beállt dolgozni egy idősebb asszonyhoz. Miközben Jeanne a kötelességeit ellátta, a két nő rájött, hogy hasonló a lelkiségük és elkezdtek katekizmust tanítani a fiataloknak, valamint segítették a szegényeket és más szerencsétlen sorsú embereket, amíg Jeanne barátnője meg nem halt.

1837-ben, Jeanne és egy 72 éves asszony, Françoise Aubert, kibérelték egy kis házikó egy részét, és csatlakozott hozzájuk Virginie Tredaniel, egy 17 éves árva is. Ők hárman imaközösséget alakítottak, céljukként a katekizmus oktatását, valamint a szegények segítését tűzték ki. Két évvel később, Jeanne hazavitt egy vak özvegyet, Anne Chauvin-t, akit saját ágyába fektetett le aludni. Ez a szeretetből fakadó cselekedet vezette rá őket, hogy rendet alapítsanak, melynek neve a Szegények kis Nővérei lett, elsőrendű hivatásuknak pedig az elhagyott, magukramaradt idős asszonyokkal való törődést jelölték meg. Jeanne az új női szerzetesközösségnek írt egy egyszerű regulát, és naponta háztól-házig ment élelmiszert, ruhát és pénzt kéregetni a gondozásukban lévő idős asszonyok részére. Ez lett Jeanne élete, ezt a missziót folytatta a következő négy évtizedben.

1847-ben Leo Dupont (ismertebb nevén a Tours-i szent) kérésére Jeanne alapított egy házat Tours-ban is. Sokan folyamodtak Jeanne segítségéért, mert ahol problémák merültek fel, ott ő kijárta az egyházi és a polgári hatóságokatnál a megoldást a szegények számára.

1879-ben a Szegények kis Nővérei Szerzetesközösség már 2.400 tagot számlál, és elterjedt Európában és Észak-Amerikában. Ebben az évben hagyta jóvá XIII Leo pápa a Szegények kis Nővérei-nek reguláját. 1885 szeptemberében a kongrgáció megérkezett Dél-Amerikába, és megtörtént az első alapítás Chile-ben, ami később az egész latin világban létrejövő alapítások első és központi háza lett.

Jeanne ugyanebben az évben meghalt, a Saint-Pern-i anyaház temetőjében temették el. 1882. október 3-án avatta boldoggá II. János Pál pápa, majd 2009. október 11-én, Rómában XVI. Benedek pápa avatta szentté.

A zarándokok meglátogathatják szülőházát Cancale-ban, valamint a Kereszt Házát Saint-Servan-ban és Saint-Perni-ben az anyaházat, ahol 23 évig élt.

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.