Register
A password will be e-mailed to you.

Valtorta Mária élete és írásainak létrejötte
<< Valtorta Mária: Jézus és a Nőtanítványok – Tartalomjegyzék
<< Az előző rész: Nőtanítványok vagyunk

Jézus Názáretbe megy Mannaennel, aki felajánlja szolgálatait. Jézus így szól hozzá:
– Mannaen, kérek tőled valamit. Ne velem, hanem az asszonyokkal menj Jeruzsálem felé. Én az apostolokkal ismeretlen úton megyek majd, nekem nem okozhatnak bajt. De ők asszonyok, és védtelenek, és aki őket kíséri, szelíd természetű, aki megtanulta, hogy ha megütik, másik orcáját nyújtsa nekik. A te jelenléted biztos védelem lesz számukra. Tudom, hogy áldozatot kérek tőled. De Júdeában együtt leszünk. Ne tagadd meg ezt tőlem, barátom!
– Uram, minden kívánságod törvény, szolgád számára. A te Anyád és a nőtanítványok szolgálatára állok ettől a pillanattól, egészen addig, amíg te akarod.
– Köszönöm! Ezt az engedelmességedet is feljegyzik az égben…

Amikor Názáretben Jézus bemutatja Mannaent Máriának, mint kísérőjét a jeruzsálemi úton, Mária megkérdezi:
– Te nem jössz velünk, Fiam?
– Anyám, más helyeken kell hirdetnem a jó hírt. Látjuk majd egymást Betániában.
– Legyen meg most és mindig a te akaratod! Köszönöm, Mannaen. Te egy emberi angyal vagy, és veled együtt fognak őrizni minket az ég  angyalai, és mi biztonságban leszünk, mintha csak a Szentek Szentjében lennénk. – És barátsága jeléül kezét nyújtja Mannaennek. És a lovag, aki pompában nevelkedett fel, térdet hajtva csókolja meg a neki nyújtott bájos kezet…. Mielőtt elindulnak, a názáreti ház kertjében Jézus a nőtanítványoknak, apostoloknak, Marciamnak, a pásztor tanítványoknak, és más tanítványoknak, összesen kb. negyven jelenlevőnek elmondja Mária szűzi foganásának történetét.

***

Jézus még csak félúton van Jeruzsálem felé, amikor Mária Magdolna eléje megy azzal a hírrel, hogy el akarják fogni, térjen vissza Názáretbe. Jézus hallgat rá, s már visszatérőben van, amikor az úton feltűnik egy kocsi, és Péter felismeri, hogy az Johannáé, s az asszonyokat szállítja. Izsák, a pásztor is az asszonyokkal utazik, s amikor Jézus megállítja a kocsit, s ő kitekint, felkiált:
–  A Mester! Anya, örvendj! Itt van!
– Marciam és Izsák sietnek a Mesterhez. Mannaen is leugrik lováról.
– Még itt vagy, Mannaen? 
– Hűségesen a megbízatáshoz. És most még inkább, mint bármikor, mert az asszonyok félnek… De… Engedelmeskedtünk neked, mert engedelmeskedni kell, de hidd el, semmi ok sincs az aggodalomra. Biztosan tudom, hogy Pilátus rendbeszedte a nyugtalankodókat, kijelentve, hogy aki lázadást szít ezekben a napokban, az ünnep alatt, azt szigorúan megbünteti. Azt hiszem, Pilátus felesége, és főleg feleségének barátnői befolyásolták e tekintetben. Az udvarban mi mindent tudunk, és semmit. De eleget tudunk… – és Mannaen átengedi helyét Máriának, aki leszállt a kocsiból, és egész testében remeg, és megrendült. Jézus és édesanyja megcsókolják egymást, miközben a nőtanítványok is mind kifejezik tiszteletüket a Mester iránt. Lázár nővérei nincsenek köztük. Mária mormolja:

– Mennyi szomorúság az óta az este óta! Fiam, mennyire gyűlöl téged mindenki! — és könnyek peregnek le arcán, amelyen meglátszik, hogy sokat sírt ezekben a napokban.
– De látod, hogy az Atya gondunkat viseli. Azért ne sírj! Én bátran szembenézek az egész világ gyűlöletével. De lesújt, ha egyetlen könnyedet látom. Fel a fejjel, szent Anya! – és egyik karjával átkarolva tartja őt, miközben a többi asszonyhoz fordul, hogy üdvözölje őket is, és Johannához külön is szól néhány szót. Johanna kísérte Máriát, amikor az hazafelé indult. 

  Ó, Mester! Nem fáradságos Anyáddal lenni! Magdolnát Betániában tartotta testvérének szenvedése. Ezért jöttem én. A gyerekeket a palotaőr feleségére bíztam, aki jóságos és anyai. De Kúza is mondta, hogy felesleges elmennünk. A kormányzó fenyegetése még Heródiás karmait is letörte. A negyedes fejedelem remeg a félelemtől, s csak egyre gondol, hogy őrködjék Heródiás felett, nehogy az tönkretegye őt Róma szemében. János halála sok dolgot tönkretett. És Heródes nagyon is jól érzi, hogy a nép lázad ellene János megölése miatt. A róka megérzi, hogy a legrosszabb büntetés lenne, ha elvesztené Róma védelmét. A nép azonnal fellázadna. Azért, ne kételkedj! Ő semmit sem mer tenni saját kezdeményezéséből!
– Akkor forduljunk vissza Jeruzsálem felé! Nyugodtan mehettek. Gyerünk! Az asszonyok szálljanak fel a kocsira, és velük Máté is, aki fáradt. Betelben megpihenünk. Menjünk! 

Az asszonyok engedelmeskednek. Fölszáll velük Máté és Bertalan. A többiek gyalog mennek a kocsi után, Mannaennel, Izsákkal és Marciammal együtt. Jézus megkérdezi Mannaentől: 

– Érkezett Betániába egy asszony?
– Nem, Uram. De mi három napja jöttünk el onnan. Ki az?
– Egy nőtanítványom. Elízának akarom bízni, mert fiatal, egyedülálló és nincs semmije sem.
– Elíza Johanna palotájában van. Jönni akart, de nagyon meg van hűlve. Nagyon kívánt látni téged. Ezt mondta: "Hát nem értitek meg, hogy csak akkor van béke bennem, ha Őt látom?"
– Örömet fogok szerezni neki ezzel a fiatal teremtéssel. (Róla lesz szó a következô fejezetben.)

>> következő rész: Szolgálom az Üdvözítőt

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.